Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Magyar-osztrák kormányülés Bécsben

Együttes ülést kezdett kedden Bécsben az osztrák és a magyar kormány. Az osztrák főváros Múzeumi negyedében (Museumsquartier) kétórásra tervezett tanácskozáson a Wolfgang Schüssel vezette jobbközép koalíciós kabinet 10, valamint a Gyurcsány Ferenc irányította szocialista-liberális kormány 17 tagja vesz részt.
Az együttes ülésnek külön jelentőséget ad az a tény, hogy Ausztria 11 nap múlva veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztét. A két fővárosban elhangzott bejelentések szerint az együttes ülésen a két EU-tag és szomszédos ország közötti kapcsolatok erősítéséről lesz szó.

A munkatalálkozón magyar-osztrák együttműködés az újraegyesülő, versenyképes Európáért címmel közös kormánynyilatkozatot fogadnak el, amelyben megerősítik a kétoldalú együttműködés bővítése melletti elkötelezettségüket, és ajánlják az ilyen jellegű találkozók évi rendszerességgel történő megrendezését.

Az együttes kormányülés befejeztével a két miniszterelnök sajtóértekezletet tart, majd Wolfgang Schüssel kancellár a kormányülésnek helyet adó épületegyüttesben ebéden látja vendégül a magyar kormány tagjait. Az együttes kormányülés résztvevőit fogadja Heinz Fischer osztrák államfő, majd a magyar kormány hazautazik.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a találkozóról

Együttes osztrák-magyar kormányülés 1918 óta nem volt, s bár a jövőben is egyedi utat jár majd Ausztria és Magyarország, mégis bizalommal telve működnek majd együtt - írta kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung Nem csak nosztalgia című, a bécsi osztrák-magyar kormányülésnek szentelt cikkében.

A német lap bécsi tudósítója emlékezetbe idézte, hogy Magyarország és Ausztria között a hidegháború idején is messze szorosabb volt a viszony, mint az ellentétes társadalmi, illetve szövetségi rendszerekhez tartozó többi ország között. Az összetartozás érzése különösen nyilvánvaló vált az 1956-os felkelés leverése után, amikor is ezrek menekültek a szomszédos országba, ahol morgás nélkül befogadták őket.

A frankfurti lap emlékeztetett egy közelebbi esetre is, 2000-re, amikor az Európai Unió a Schüssel-Riess-Passer kormány hivatalba lépése után egyfajta "szankcióval" sújtotta Bécset, de - mint a tudósító fogalmazott - Budapest az uniós csatlakozási tárgyalások ellenére sem engedett a konformitáskényszernek, "nem úgy mint Prága, s nem hagyta magát Bécs ellen vezettetni".

A bécsi együttes kormányülés jelképes erővel bír, ám a két ország közös európai jövőjéről van most szó, különös tekintettel arra, hogy a jövő év első felében Ausztria tölti be az EU elnökének tisztét. A találkozó csúcspontjai közé tartozik a közös külképviseletek fenntartásáról szóló megállapodás.

Közös külföldi missziók 1918 előtt is voltak, s Podgoricában (Montenegro) most is működik egy ilyen. "Az, ami Bécsben történik, több mint K.u.K-nosztalgia. Természetszerűleg az is, de elsősorban az európai egységfolyamat látható eredményéről van szó, a 2005-ös visszaesések ellenére is" - állapította meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

hiradó.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az uniós pénzszerzésről tanácskoztak Szegeden

Sok pénzt adott az unió egy kis dán sziget lakóinak, hogy vágják ki az összes almafát, ne… Tovább olvasom