Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Magyar-nigériai élelmiszergazdasági együttműködési lehetőségek

A Nigéria és Magyarország közötti agrár- és élelmiszergazdasági együttműködés lehetőségeiről tájékozódik Magyarországon a Nigériai Tervezési Minisztérium három vezető beosztású munkatársa és az afrikai ország egyik legbefolyásosabb földbirtokosa, a Muri emír, a delegáció kedden érkezett Budapestre - közölte Kasza Gyula, Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, a projekt koordinátora az MTI-vel.

Nigériában az élelmiszer-önellátás megteremtése, a vidéki népesség városokba áramlásának csökkentése érdekében komplex vidékfejlesztési és agrár-modernizációs programot valósítanak meg, ennek során pedig építeni kívánnak a magyar agrárium tapasztalataira, a magyar szakemberek speciális ismereteire - tájékoztatott a szakember.

A Budapesti Corvinus Egyetemmel folytatott, több éve tartó együttműködés során számos fejlesztés - például hal- és kacsatenyésztési programok, gépkarbantartási rendszerek fejlesztése - eddig is magyar szakemberek részvételével történt meg. Az első, magyar tapasztalatok alapján megtervezett mintagazdaság az idén kezdte meg a működését.

A fejlesztési projektek elindításában Magyarország nigériai nagykövetsége is jelentős szerepet játszott. A beruházásokat a nigériai állam, a tartományok és a helyi vállalkozók finanszírozzák.
A mostani látogatás alkalmával - amely augusztus 8-án fejeződik be - a nigériai delegációt Makkay Lilla főosztályvezető, a Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési és Humanitárius Segítségnyújtási Főosztályának vezetője és Lakner Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszeripari Gazdaságtan tanszékének vezetője fogadja.

A nigériai vezetők a Corvinus Egyetem szervezésében számos gazdaságba, családi farmra és nagyüzembe látogatnak el azzal a céllal, hogy tapasztalatokat cseréljenek, és egyeztessenek a további együttműködési lehetőségekről.

Nigéria dinamikusan fejlődő afrikai ország, amely a világ egyik legnagyobb kőolaj- és földgáz-készletével rendelkezik. Az afrikai állam a Föld egyik legnépesebb országa, amely az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, így az ottani élelmiszeripari fejlesztések hosszú távon keresletet biztosíthatnak a hazai ipar, a szolgáltatók és a szakemberképzés számára -emlékeztetett az egyetemi oktató. Megjegyezte: jelenleg a két ország közötti külkereskedelmi áruforgalom elhanyagolható mértékű.

Olvasóink írták

 • 3. janika 2010. augusztus 06. 02:14
  „Csak nehogy a Libás Bajnait és bandáját importálják üzletembereknek!”
 • 2. meir 2010. augusztus 05. 22:53
  „-es ezutan a gyerekek,majd vizilo,vagy teszemazt elefant parizsit fognak enni!??”
 • 1. zeta62 2010. augusztus 03. 19:19
  „Tessék gyorsan rákattanni!
  Az elqrt orosz piac helyett talán bejön...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az LMP átírná az Új Széchenyi Tervet

A foglalkoztatás és a fenntarthatóság szempontjait követve jelentősen módosítaná az LMP a Új Széchenyi Terv mostani, "elavult és önellentmondásos koncepcióját, és számos konkrétummal bővítené a programot". Tovább olvasom