Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Magasabb nyugdíj jut a férfiaknak

Nyugat-Dunántúl - Minden tízből hét nőnek nem éri el a nyugdíja a 80 ezer forintot. A férfiaknak átlagosan 20 százalékkal több pénzt hoz a postás.

Anyagilag nem éri meg nyugdíjasnak lenni, ha azonban nincs más választás, jobban jár az, aki férfi. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrégiben megjelentetett összeállítása szerint az átlagos öregségi nyugdíj 82.481 forintot tett ki tavaly a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyét felölelő nyugat-dunántúli régióban, ami mintegy kétharmada a nettó fizetéseknek.

A nemek között több mint 15 ezer forint volt az eltérés. A férfiaknak 91.750, a nőknek 76.127 forintot hozott a postás. A 21 százalékos különbség még érzékelhetőbb, ha átszámítjuk az inflációs kosárban szereplő termékekre.

Az erősebbik nem tagjai egyhavi átlagos járandóságukból 75 kiló 80 deka rövidkarajt tudtak vásárolni, míg az asszonyok csupán 62 kiló 90 dekát.

A férfiak javára fennálló különbség a KSH szerint több okkal magyarázható. A nőknek rövidebb a szolgálati idejük, munkában töltött éveik alatt kevesebb a fizetésük, miközben egyes szakmák – amelyek egyébként az átlagosnál is alacsonyabb jövedelmet biztosítanak a foglalkoztatottak számára – elnőiesedtek. Tény az is, hogy a hölgyek ritkábban töltenek be – jobb anyagi megbecsülést biztosító – magasabb beosztásokat, vezetői munkaköröket.

A saját jogú nyugdíjasok – ebben a kategóriában az öregségi nyugdíjasok mellett a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok szerepelnek – körében a nők kétharmada 80 ezer, egyhetede 50 ezer forint alatti(!) összeget kap havonta. Ezzel szemben csupán minden második férfi járandósága nem éri el a 80 ezer forintot.

A főnökök 30 százaléka nő

A nők alacsonyabb nyugdíjának egyik oka, hogy közülük viszonylag kevesen töltenek be jobb fizetéssel járó vezető munkaköröket. Az élet- és munkakörülményekkel foglalkozó európai uniós szervezet, a Eurofound nemrég hozta nyilvánosságra tanulmányát, amelyből kiderült, hogy Magyarországon a dolgozók 30 százalékának közvetlen felettese nő. A legmagasabb, csaknem 40 százalékos arány Finnország neve mellett található. Rajta kívül csupán a három balti állam, Nagy-Britannia, Szlovénia, Svédország és Norvégia előzi meg hazánkat a 27 tagú Európai Unióban. Az utolsó helyen álló Cipruson a vezetők mindössze 15 százaléka nő.


Olvasóink írták

 • 4. Nyugdíjas 2009. április 20. 23:14
  „A jobb fizetés csak 1 az okok közül. Ami még komoly érvágást jelent az a GYES. Az éveket ugyan beszámolják, de nincs hozzá kereset. Megnézheti magát aki hosszú évekig volt GYESen.
  Külföldön egyébként már több országban bevezették a nyugdíjak arányos felosztását a házastársak között, mert a nők a gyermekszülés, -nevelés és a szinte egyoldalúan rájuk háruló családi terhek miatt mindenhol hátrányban vannak. Lásd pl. http://de.wikipedia.org/wiki/Rentensplitting
  Magyarországon szerintem még fényéveket kell várni az igazságos elosztásra.
  Ezeken túlmenően osztom az előttem szólók véleményét.”
 • 3. soproni 2009. március 03. 12:42
  „Mennyi is a Magyar férfiak átlagéletkora? Talán 62-65 év? Nem sokáig élvezhetik a magasabb nyugdíjat!”
 • 2. Stirner 2009. március 02. 18:37
  „Igazatok van. Most uszítsuk a nőket is a férfiak ellen had legyen nagyobb káosz. Addig se kell foglalkozni a valós problémákkal, azzal hogy nyugdíj se nagyon lesz már..”
 • 1. pampus 2009. március 02. 18:13
  „Képzeld el kedves újságíró, mennyivel több lehetne a nyugdíj, ha nem a tolvajok kezelnék és lopnák el egy részét!
  Igaz erre az eseményre egy újságíró elkezdene érdeklődni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliót is megért a fideszes honatya házának felgyújtása

Összesen tízmillió forintot is kiadott volna Meggyes Tamás, esztergomi polgármester házának, illetve… Tovább olvasom