Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Magas vérnyomás és cukorbetegség

Magas vérnyomásról (hipertónia) általában akkor beszélünk az egészségügyi világszervezet (WHO) némileg önkényes meghatározása alapján, ha a vérnyomás három különböző alkalommal mérve, nyugalomban eléri vagy meghaladja a 140/90 Hgmm-t. Cukorbetegeknél viszont a hosszú távú cél életkortól függetlenül a 130/80 Hgmm alatti vérnyomás elérése.
A felnőttkorban kezdődő (2-es típusú), rendszerint zsír-anyagcserezavarral és elhízással társuló cukorbetegeknek több mint kétharmada hipertóniás. E négy dolog együttes előfordulását metabolikus szindrómának hívják, de gyakran „halálos négyes"-ként is említik, utalva arra, hogy ilyen esetben sokszoros a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata és ennek következtében a halálozás aránya. A fiatalkorban kezdődő (1-es típusú), csak inzulinnal kezelhető cukorbetegeknél a magas vérnyomás előfordulása kezdetben nem gyakoribb, mint az átlagnépességnél. Ha 1-es típusú cukorbetegnél magas vérnyomás jelentkezik, az már általában kezdődő vesekárosodásra utal.

A cukorbetegség és a mellé társuló zsír-anyagcserezavar észrevétlenül károsítja az érbelhártyát, és korán elindíthatja az érelmeszesedés folyamatát. Ilyenkor az erek falára nehezedő legkisebb plusznyomás is tovább fokozhatja a bajt. Többszörös lehet az érelzáródás, így például a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata. A szövődmények a hosszú távon rosszul kezelt betegeknél sajnos minden előjel nélkül, hirtelen, teljes jólét közepette alakulhatnak ki. Cukorbetegeknél tehát a vérnyomást mindenképpen 130/80 Hgmm alá kell csökkenteni, ha vesekárosodás is van, ez az érték 120/75 Hgmm-nél alacsonyabb legyen! Nemzetközi vizsgálatok adatai szerint ez az a határ, mely alatt a szövődmények előfordulásának kockázata minimális. Higgyék el, néhány Hgmm is hosszú távon életet menthet! Például az alsó határ (diasztolés érték) 85-ről 80 Hgmm-re való tartós csökkentése cukorbetegeknél kétharmadával csökkenti a szívinfarktus és a halálozás esélyét.

Fontos lenne az életmód-változtatás. A túlsúlyos beteg testsúlyát igyekezzen csökkenteni. Emeljék a diéta rosttartalmát, csökkentsék a kalória-, a zsír-, valamint konyhasóbevitelt! Fogyasszanak mindennap többször zöldséget, gyümölcsöt! Ezek a „mediterrán" diéta alapjai. A magyaros konyha mindig „túlsóz", ezért soha ne alkalmazzanak extra sózást!

Növeljék a fizikai aktivitást! Az alkohol- és kávéfogyasztást csökkentsék! A dohányzást mindenképpen próbálják meg abbahagyni! Az olyan gyógyszereket, amelyek ismerten emelik a vérnyomást (például reuma elleni gyógyszerek) vagy a vércukrot, ne szedjenek tartósan! Az enyhe vagy közepesen magas vérnyomás az előbbi rendszabályok beépítésével mindennapjainkba, akár normalizálódhat is. 10 kg fogyás: 10 Hgmm-el kevesebb vérnyomás.

Ha a cukorbeteg vérnyomása 140/90 Hgmm feletti, azonnal meg kell kezdeni a gyógyszeres kezelést. Ha a vérnyomás 130-140/80-90 Hgmm közötti, életmód-változtatást tanácsolunk, vagyis nem gyógyszeres kezelést javaslunk csak önmagában. Három hónap múlva, ha az értékek nem normalizálódnak, vagyis a vérnyomás 130/80 Hgmm feletti, gyógyszeres kiegészítés szükséges. Ez általában egy életre szól! A gyógyszerek természetesen itt sem helyettesítik a helyes életmódot. Ma már lehetőség van olyan hosszú hatású, naponta csak egyszer szedendő gyógyszerek adására, amelyek nemcsak a vérnyomást csökkentik, hanem kedvezően befolyásolják a cukor- és a zsíranyagcserét, valamint megvédik az ereket az érelmeszesedéstől, és csökkentik a vesekárosodás valószínűségét is.

A hipertónia olyan idült betegség, mely többnyire sokáig nem jár panaszokkal, tünetekkel. A közhiedelemmel ellentétben fejfájás, szédülés, orrvérzés általában csak igen magas vérnyomás esetén jelentkezik. Előbbiekből következik, hogy mivel a beteg a vércukor- és a vérnyomásértékeit az igen szélsőséges eseteket kivéve nem érzi meg, az egyetlen lehetőség a mérés az eredmények ellenőrzésére. Ugyanúgy, ahogy a cukorbetegségnél a saját vércukormérő, az otthoni vérnyomásmérővel mért vérnyomásértékek nagy segítséget nyújthatnak az ideális kezelés megtalálásában.

Dr. Strényer Ferenc
belgyógyász, kardiológus főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik a nyugdíjszámítás

Sokan félreértik a hírt, miszerint jövő júniusig visszamenőleg kérhető az idei nyugdíjszámítás. A… Tovább olvasom