Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Magas részvételi arány a kisebbségi választásokon

Várható volt a magas részvételi arány a területi és országos kisebbségi önkormányzati választáson vasárnap. Az Országos Választási Iroda www.valasztas.hu világhálós honlapján nem sokkal fél kilenc után közzétett adatok szerint az összes elektor több mint kilencven százaléka leadta szavazatát.
Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, az MCF vezetője pozitívan értékelte, hogy a közösség már megválasztott önkormányzati képviselői, az elektorok nagy számban adták le szavazataikat. A magas részvételi arány azt mutatja, hogy a roma társadalom fontosnak tartja a kisebbségi önkormányzati rendszert - mondta.

Kolompár Orbán szerint a cigány önkormányzati választásra lista állító két szervezet, a Farkas Flórián vezette Lungo Drom és az MCF választási szövetség "nagyon jó" szervező munkát végzett. A német, a második legnagyobb magyarországi kisebbség országos önkormányzatának vezetője, Heinek Ottó kifejezetten jónak nevezte a részvételi arányt, ugyanis - mint emlékeztetett - az októberi kisebbségi választásokon 72 százalékos volt a részvétel.

Fuzik János, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke szerint azért is várható volt a magas részvételi arány, mert a választáson a közösség legaktívabb tagjai, a választott képviselők vettek részt. A szlovák a magyarországi kisebbségek közül a harmadik legnépesebb nemzetiség.

A voksokat hétfőn megyénként, illetve a fővárosban a területi választási bizottságok nyilvános ülésein számolják majd össze. Az előzetes tájékoztató adatok hétfőn lesznek megismerhetőek, az Országos Választási Bizottság pedig szerdán állapítja meg az eredményeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szokott vonattal közlekedni?

Tovább olvasom