Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Magas-Tátra: Az orkán nyomai egy évvel a katasztrófa után

Egy év és három hónap kevés volt ahhoz, hogy a Magas-Tátra kiheverje azt a drámai pusztítást, amelyet a 173 kilométeres óránkénti sebességgel lecsapó szélvihar okozott 2004 novemberében. A leborotvált erdők látványa lehangoló, a jókedv azonban határtalan Tátralomnicon. Jaj annak a vendégnek, aki nyakkendőt köt!
A pusztítás a lanovkából nézve is félelmetes
Huszonhárom fokos hideg és többméteres hófalak jelzik, a magyar télnél létezik sokkal keményebb is. A végtagokat és az arcot erősen próbára tevő szabadtéri program után a nemzetközi újságírókból verbuválódott alkalmi társaság a Zbojnícka Kolibába hivatalos. A koliba szlovákul kunyhót jelent, valójában hangulatos kocsmát. Vendéglátóink ismerhetik a sajtó működésének alapelveit, pontosan tudják, sztorira éhes népség a miénk. Márpedig a sztori ott lóg a falon, több száz, talán ezret is kitevő nyakkendő formájában. Ebben a kolibában ugyanis a pincérek nagykéssel várják a férfi vendéget. Ha nyakkendő van rajta, jaj neki, azt ugyanis azonnal levágják, s ereklyeként a vendéglő falára tűzik.

Cédula a levágott nyakkendőn

– Az elmúlt tizenöt évben két olyan vendéggel találkoztunk, akik zokon vették a hely szokását, őket nyolcvandolláros fájdalomdíjjal kárpótoltuk – magyarázza a főpincér, aki miután megtudja, honnan érkeztem, rögtön egy magyar darabot mutat. A levágott nyakkendőn cédula lóg, amely azt tanúsítja, dr. Lomniczi Zoltán tulajdonát képezte. A nyakkendős koliba persze nem csak erről híres. Tátralomnicon járó ember ki ne hagyja, ha fogékony a szlovák gasztronómiára! Felejthetetlen élményben lesz része, ha fenékig issza az ördögteát, azaz a hatvanfokos pálinkát tartalmazó poharat, s utána belakmározik a faszénen sült friss szárnyasból.

A hely szelleme magával ragadja az újságírókat, a hajnalig tartó mulatozásnak az szab határt, hogy másnap autóba kell ülniük a tollforgatóknak. A program ugyanis téli vezetési gyakorlat. Az esemény helyszíne a Magas-Tátra lábánál elterülő téli tesztpálya. Igazi nemzetközi csoportba osztanak be. Nagy-Britanniát Mike Scalon kolléga képviseli. Horvátországból Igor Terenenko van itt, szintén autóslaptól. Van még egy lengyel kolléga is, na meg a szlovák tolmács, aki hol angolul, hol meg németül fordít, attól függően, ki melyik nyelvet beszéli.

Halomban hever 2,5 millió köbméter fa

A pedagógia kedvéért először nyári gumival szerelt autóba ülünk. Vergődünk a havas, jeges úton. Aztán a téli gumi siklik a hóban, mint kés a vajban. 55 kilométeres sebességénél téli gumival 21,5 méter a fékút, nyári gumival több mint a duplája. A tesztpályás vezetés végén a tanultakat a gyakorlatban hasznosíthatjuk. Kísérővel, hegyi mentővel nekivágunk a Tátra útjainak. Meredek lejtőkön és még meredekebb emelkedőkön halad a dzsip. Figyelni kell a vezetésre, meg arra is, hogy hegyekben áll az orkán által kidöntött fa. Most érti meg igazán az ember, mit is jelent két és fél millió köbméter, ennyit semmisített meg ugyanis a vihar. Ez a mennyiség Szlovákia éves fakitermelésének majdnem kilencven százaléka.

Forralt borral a mínuszok ellen

A pusztítást a levegőből is megszemlélhetjük. A lomnici csúcsra vivő lanovka 350 koronáért röpíti utasát húsz percen át. A kötélpálya alatt és mellett kidőlt fák emlékeztetnek a Tátra fekete napjára. 1700 méter magasban azonban már a pusztítás helyébe az életöröm lép. Síelők százai indulnak el a mélybe vezető pályán. A többség beéri a panorámával meg a magasban lévő restauráciával, ahogy itt a vendéglőt mondják, s ahol igen finom forralt bor feledteti a mínuszokat.

Gyönyörködünk a panorámában, s közben lapozzuk a helyi idegenforgalmi kiadványokat, amelyekből kiviláglik: a síelők ötnapos bérlete 2560 szlovák koronába kerül. Visszafelé haladva a négynapos 2180-ba, a háromnapos 1730, míg a kétnapos bérlet 1220 koronába. Gyermekek esetében az árak feleződnek, mint ahogy a tátralomnici sípálya a legdrágább, a környék valamivel olcsóbb. Pozsonyból érkezett szlovák kollégák panaszkodnak, felnyomták a Tátra árfolyamát, drága a szállás, drága a síbérlet, egy átlag szlovák családnak megfizethetetlen. Meg az átlag magyar családnak is – próbálom vigasztalni őket.

A következő este előbb a mínusz húsz fokban szabadtéri kolbászsütést rendeznek. Kiderül: a megsült kolbászt nem lehet olyan gyorsan enni, hogy a vége ne fagyjon jégkeménységűre. Aztán a szomszédos Stary Smokovecen rendeznek a hegyi mentők életmentési bemutatót. Villog a kék fény a motoros szánon, amely a legmeredekebb emelkedőn is felkúszik, s azt imitálják, hogyan mentenének egy gerincsérült síelőt vagy szánkózót. Komolyan veszik a gyakorlatot, ők ugyanis tudják, a téli szezon vége még messze van, s rájuk mindig számítani lehet. Helikopterrel vagy motoros szánon mindig ott vannak, ahol baj történik.

Tátralomnicon fontosak a magyarok. Nincs olyan étterem, ahol a vendég ne találna magyar nyelvű étlapot, s szerencsére végérvényesen elmúltak azok az idők, amikor a magyar szót bezárkózás, elfordulás, ingerült reagálás követte.

A piacgazdaság csodát tett. Minden vendég jó, aki sokat költ, s ezzel élteti a helyi idegenforgalmat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vezetésről – vezetőknek

Vezetésről – vezetőknek címmel tart előadást hétfőn 15 órakor Goda Gyula vezetési tanácsadó a B… Tovább olvasom