Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Magánnyugdíj: csak személyes nyilatkozattal

A magán-nyugdíjpénztári tagnak személyesen kell kérnie az állami nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél január végéig, hogy továbbra is magánpénztári tag maradhasson, ellenkező esetben automatikusan az állami nyugdíjrendszerbe kerül át, az addigi befizetései pedig a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba kerülnek - egyebek mellett ezt tartalmazza az a törvényjavaslat, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter terjesztett a parlament elé
A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap kezelője az Állami Adósságkezelő Központ (ÁKK) Zrt. Az alap legfőbb döntéshozó szerve az Alap Irányító Testülete. A testület öt tagból áll, elnökét és egy tagját az államháztartásért felelős miniszter - ez idő szerint a nemzetgazdasági miniszter - további egy-egy tagját a nyugdíjpolitikáért felelős miniszter, valamint a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter jelöli ki. A testület tagja továbbá a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási szerv vezetője. Az elnök és a tagok tiszteletdíjra, költségtérítésre vagy más juttatásra nem jogosultak a pénteken beterjesztett törvényjavaslat szerint.

A testület az alap eszközeinek felhasználásánál az államháztartás helyzetének kiegyensúlyozására dönt az eszközök értékesíthetőségéről, az értékesítés időbeli ütemezéséről, valamint az államadósság csökkentésére fordításáról. Az alap vagyonát adó eszközök értékesítéséből származó bevételt a Nyugdíjbiztosítási Alap fejezetnek és a központi költségvetésnek - a költségvetési törvényben meghatározott - előirányzata javára kell befizetni vagy azt az államadósság csökkentésére kell fordítani. Az ÁKK honlapján közzé kell tenni az alap vagyonának összetételét, értékét, a központi költségvetés javára teljesített befizetések összegét, valamint az államadósság csökkentésére fordított összeget. Az alap működését és gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi. Az említett nyilatkozatot - hogy a tag marad a magánnyugdíjpénztárban - a beteg, vagy fogyatékossága miatt korlátozott a tartózkodási helyén is megteheti. A helyszíni nyilatkozattétel lehetőségét a magán-nyugdíjpénztári tag 2011. január 21-ig írásban kérheti a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervtől. Aki tartósan külföldön dolgozik, a nyilatkozatát személyesen az ország külképviseletén is megteheti.

A magánpénztár költségként idén még a folyó befizetés 4,5 százalékát számolhatja el, a jövő évtől viszont ez az arány 0,9 százalékra csökken. A 2010. november 1. és 2011. december 31. közötti időszakban a pénztár jogosult - a működési és a likviditási tartalékforrásainak kimerülése után - a tag egyéni számlájának befektetéséből származó pozitív hozamát havonta, a hónap utolsó napján 265 forinttal csökkenteni, és azt a működési tartalék javára jóváírni - olvasható a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatban. A vagyonkezelés költségére pedig a következő szabályt tartalmazza a javaslat: amennyiben a pénztár vagyonkezelését részben vagy egészen önállóan végzi, a saját kezelésében lévő befektetések vagyonarányos költségeire elszámolt éves összeg 2009-ben és 2010-ben nem haladhatja meg a saját kezelésű vagyon(rész) napi bruttó piaci értékei számtani átlagának 0,8 százalékát, 2011-től pedig a 0,2 százalékát.

Az a pénztár, amely másra bízza a vagyonkezelést, a szerződésben megállapított ellenértékének kereskedési költségek (jutalékok) nélkül számított éves összege után számolhatja el a 0,8, illetve a 0,2 százalékot. A magánnyugdíjrendszer működését az állam a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete útján felügyeli. Az a személy, aki 2011. január 31-ét követően létesít magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszonyt, a jogviszony létesítésének időpontjától, de legkorábban 2011. december 1-jétől kezdődően, aki pedig 2011. január 31-ig kezdeményezi a magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszonyának fenntartását, 2011. december 1-jétől kezdődően a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben további szolgálati időt nem szerez. Az ezt követően szerzett keresete, jövedelme a társadalombiztosítási nyugellátások megállapításánál nem vehető figyelembe.

A törvényjavaslat a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak átutalásának 14 hónapra történt felfüggesztését kompenzáló szabályt állapít meg: erre az időszakra a nyugdíjjáradékot teljes egészében az állami pillérből állapítják meg, vagyis úgy kell tekinteni, mintha ezen időszak alatt a magán-nyugdíjpénztári tagok járulékaikat az állami pillérbe fizették volna be.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. AranyKözépút 2010. december 03. 16:51
  „A lecke fel van adva. Mi a szart csináljak?:(
  ´98 óta vagyok pénztár tag, közel 3 millió van már most az egyenlegemen. Ebből, ha nyugdíjba vonulás utén 10 évig élek már most kapnék havi 30 ezret. Az állam olyanokat dumál, hogy nagyon kevés nyudíjat tud csak majd fizetni.
  Na igen, de mi van ha a pénztárak becsődölnek. Nekem veszett már el pénzem egy bankcsőd miatt.
  Szemétség ilyen helyzetbe hozni állampolgárokat.
  Abban bízok, hogy még lesz lehetőségem visszaállni ha most maradnék. Ne most kelljen döntenem.
  A FIDESZ és Matolcsy sem él örökké.”
 • 48. gjozsi88 2010. november 29. 16:45
  „b.ildi57!
  A PSZÁF adatai szerint a magánpénztárak költsége 1,1% körül van és nem 4-5%!
  Azok a vagyonkezelők már rendelkeztek ingatlanokkal, irodákkal, mert számos más pénzügyi tevékenységet is végeznek!
  Azt is meséld el, hogy miért éppen csak a magánpénztári vagyonok mennek tönkre és az ugyanabban a vagyonkezelésben lévő bankbetétek,tőkésitett életbiztosítások, önkéntes nyugdij pénztárak meg nem...?”
 • 47. b.ildi57 2010. november 28. 23:15
  „load ne a meghatározást ird le hanem hogy a bankok vannak a hátterében”
 • 46. Mikukukk 2010. november 28. 20:54
  „http://maradok.com/
  http://maradok.com/”
 • 45. load 2010. november 28. 19:47
  „41. b.ildi57
  "...még hogy a magánnyugdíjpénztár a tagok kezébe van, ilyen hülyeséget. "

  "A magánnyugdíjpénztár működése
  A magánnyugdíjpénztár a tagok tulajdonában lévő, az önkormányzatiság elvén működő intézmény, amely a kötelező nyugdíjjárulék egy részét és az esetleges kiegészítő befizetéseket tagdíjként gyűjti. A pénztártagok befizetéseinek, a tagdíjnak a mértékét törvény határozza meg. Ma ez kötelezően a havi járulékköteles jövedelem 8%-a, amit a munkáltató vagy a tag kiegészíthet ugyanennek a jövedelemnek maximum 10%-áig.

  Ha a munkáltató kiegészítő befizetést vállal, akkor ezt csak minden munkavállalójára egységesen teheti meg. A munkáltatói kiegészítés adómentes, a tag saját kiegészítése az adózott jövedelemből fizetendő, de a kiegészítő befizetés 30%-a levonható az adóból.

  A pénztár a tagdíjat és annak hozamait meghatározott módon befekteti. Minden tagnak van egy egyéni számlája, amelyet a pénztár negyedéves jóváírásokkal vezet.

  A felhalmozódott összeg nyugdíjkorhatár elérésekor történő felhasználási módjaira vonatkozó szabályok jelenleg alapvető átalakításon esnek át. A várható szabályozás alapján 2013-tól a nyugdíjpénztári megtakarításból kötelezően életjáradéki szolgáltatást kell majd vásárolni egy biztosítótól. A 2013-ig tartó átmeneti időszakban is várhatóan csak egyösszegű kifizetés lenne teljesíthető, de az összeg szabadon felhasználható lenne, nem kellene kötelező életjáradékot vásárolni. Az új szabályozás megjelenéséig természetesen még a jelenlegi előírások az irányadók (azaz a megtakarítást vagy járadékként vagy egy összegben lehet felvenni), de mindenképpen szem előtt kell tartani a közeljövőben várható lényeges módosulást.

  Működésüket a 1997. évi LXXXII. a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény szabályozza.

  A magánnyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási tevékenységét a 282/2001. Kormányrendelet szabályozza."

  Ezt az anyagot megtalálod itt:
  http://www.dolceta.eu/magyarorszag/Mod2/spip.php?rubrique95#article-363
  Olvasgass, mert rádfér!”
 • 44. b.ildi57 2010. november 28. 19:12
  „A 4-5 % ot ki teszi el a tulajdonosok, miért mit gondolsz a magánnyugdíjpénztár nagyfőnökei miniml bérért dolgoznak, ne légy már kis hitű.
  Az államnak 1.2 milliárd Ft-al segítette ki a pénztárakat, akkor hol van a pénzetek.
  A másik ha kiveszed az állami nyugdíjból a pénz akkor miből akarod fizetni a mostani nyugdíjasok pénzét, vagy gondolj bele ha marad a magánnyugdíj úgy 10 év múlva amikor mondjuk elmész nyugdíjba miből fogják fizetni a nyugdíjadat ha nincs utánpótlás nincs fiatal aki dolgozik és befizeti azt a pénz amit te szeretnél kapni.
  Gondolj bele mennyibe kerül az épületek fenntartása/ bérlése/ a vezetők és alkalmazottak bére, kocsi amit használnak soroljam. Azt gondolod ennyire jó kamatozású helyre rakták hogy ez mind meglegyen.”
 • 43. gjozsi88 2010. november 28. 15:05
  „bildi!
  Kinek mit adott az állam....?
  Az üzletkötő abból az 1,1% költségből kap jutalékot, amiről ti azt tudjátok, hogy 4-5%!”
 • 42. Accra 2010. november 28. 13:44
  „Zsoldos, nagyon egyszerű vagy. Nem kellene gondolkodás nélkül elhinni, amit az agitpropon tanítottak:)
  Ha egy külföldi tulajdonú bankban van a pénzed, akkor az már nem is a tied?? Ez pont ugyanaz a helyzet.”
 • 41. b.ildi57 2010. november 28. 13:34
  „Nem tudom mit ágáltok a 35 s véleménye ellen, teljesen igaza van még hogy a magánnyugdíjpénztár a tagok kezébe van, ilyen hülyeséget.
  Kérdezd meg aki a magánnyugdíj pénztárba be szervezett vagy átléptetett egyikből a másikba milyen hasznos zsebelt be te miattad ugyanis jó százalékot kapnak, ha tagok kezébe lenne akkor miért engedik meg a tagok, vagy azt hiszem kb 2 éve volt hogy majdnem tönkre ment és az állam adott pénzt hozz”
 • 40. mir 2010. november 28. 13:09
  „35

  Horodod itt össze a butaságaidat a magánnyugdíjpéntárak nincsenek külföldi tulajdonba. de csak tapsoljál másra úgysem vagytok jók.”
 • 39. load 2010. november 28. 13:06
  „35. AzIgazsagZsoldosa
  Kedves zsoldos!
  A magánnyugdíj pénztár a pénztári tagok tulajdonában van.
  Ergo, nem lehet külföldi tulajdon.”
 • 38. mir 2010. november 28. 13:06
  „35
  Te el is hiszed amit mondasz?”
 • 37. amalfi 2010. november 28. 12:43
  „Kedves 35! Ha elsikkasztották, akkor most miért kell adózni?”
 • 36. Jandex 2010. november 28. 12:38
  „http://swsgaleria.uw.hu/files/yt6068bqvkn8ykruqb4a.jpg (600x705)”
 • 35. AzIgazsagZsoldosa 2010. november 28. 12:19
  „Továbbra sem értem egyesek véleményét. Ki nyúl le, és mit?? Az MSZP kifosztotta az országot, lenyúlták sok szerencsétlen ember (akik most itt keverik a szart és pocskondiáznak) nyudíját, adóját Gyurcsánnyal, Kováccsal, Hornnal az élen. Ha a Fidesz nem teszi meg ezt a lépést, nem tudják miből fizetni a nyugdíjat. Ébredjetek már emberek!
  A külföldi tulajdonú magánnyugíj pénztárak számára pedig tudatosult, itt a vége a sikkasztásoknak.
  Éljén a FIDESZ, végre a nyugdíjrendszer is rendbe lesz téve!
  Jó úton, hála a Jó Istennek!
  Éljen Magyarország!!”
 • 34. load 2010. november 28. 10:42
  „31. rick_
  Amint bejegyzik a hölgy tulajdonjogát az illetékes földhivatalban, ingatlanhasznosítási szerződést kötök vele és az árban majd majd megegyezünk.
  Ha sokat kérne, két tanu fogja bizonyítani, hogy szoliba járok.
  Megfelel?”
 • 33. amalfi 2010. november 28. 10:32
  „Az eszem megáll!”
 • 32. sziszifusz 2010. november 28. 09:48
  „Vége a kriptokomenistáknak!Minden idegenszerű egyednek személyesen kell megjelenni!
  Ütött az óra!”
 • 31. rick_ 2010. november 28. 08:07
  „load

  Halljam hát, fizetsz-e a spanyol hölgynek, amiért a Nap melegíti orcád, bevilágítja udvarod, esetleg a napelemes négygombos kárcórádat elektromossággal látja el?”
 • 30. load 2010. november 28. 06:04
  „26. rick_
  "Valódi ... magántulajdon az, amit bármikor kivehetek, átválthatók, áttehetek másik bankba vagy elsörözhetem."
  Tévedsz rick.
  Van korlátozott magántulajdon is.
  A haszonélvezettel terhelt ingatlanodat akkor adhatod el, válthatod át másra, vagy sörözheted el, amikor a haszonélvező a jogáról lemond.
  Ebben az esetben a korlátozás az, hogy csak nyugdíj jellegű ellátás keretében veheted fel adómentesen.
  De attól még a magántulajdonod.”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

900 milliós támogatás a somogyi kórházaknak

Csaknem 900 millió forinthoz jutnak napokon belül a somogyi kórházak, az összeg több mint felét a… Tovább olvasom