Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Magángyűjtemény Tényőn

A régi, jellegzetes tényői nyitott kéményes házban sok éve nyílt meg a helyiek által használt eszközöket bemutató falumúzeum, amelyet most egy család által összegyűjtött magángyűjtemény egészíthet ki.
A tényői Rigácsi úton a Molnár család által már nem lakott öreg épületben, az általuk összegyűjtött mindennapos, régen használt eszközökből állítottak össze kis, helyi múzeumot. Némethné Kiss Gizella polgármester szerint még egy helyi nevezetesség lesz, ami miatt érdemes Tényőre látogatni. A falumúzeum nem állandóan tart nyitva, de ha érdeklődő érkezik, a közelben lakó szomszéd készségesen fogadja a látogatót. Így lesz ez a tényői hegyben lévő Molnár család által összegyűjtött magángyűjteménnyel is. Az önkormányzat nagyra értékeli a Molnár család gesztusát.
Ami a Molnár család magánmúzeumát illeti, azt a leszármazottak közül a Győr-Kismegyeren lakó Palkovics Lászlóné Molnár Julianna hozta létre. A tavaly volt százéves, öreg, nádfedeles házban született, s mielőtt a ház egyik szobáját berendezték volna a régi használati tárgyakkal, benne van a régi stelázsi, az öreg ágy a szalmazsákkal, azokkal az eszközökkel, amiket használtak, Julianna asszony tapasztotta le padlóját. Olyan a ház, mint amelyik a legkedvesebb vendégeket várja karácsonyra vagy éppen húsvétra.
Tényőn egyébként a közelmúltban nyílt lovasudvar, mely egyelőre a helyi iskolás gyerekeket szolgálja. Szervezetten megtanulhatnak lovagolni, az önkormányzat azonban abban reménykedik, hogy odacsalja a lovasturizmus iránt érdeklődőket is. Újdonság még a településről, hogy megkezdték az új orvosi rendelő építését, 27 millió forintba kerül majd, júniusban viszont avathatják az informatikai központot. Egyként szolgálhatja az informatikai oktatást és igénybe vehetik mindazok, akiknek nincs otthon internetes kapcsolatuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májusi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom