Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Magáncsődbe menekülhetnek a fizetésképtelenné válók

Elkészült a magáncsődről szóló törvénytervezet, a jogszabály akár már jövőre életbe léphet. Magáncsődöt azok jelenthetnének be, akik nem tudják tovább fizetni adósságukat, de egyebek mellett van valamekkora vagyonuk és büntetlen előéletűek - írja a Népszabadság.
További feltétel, hogy az adós és a vele egy háztartásban élők csak tízévente egyszer kezdeményezhetnek ilyen eljárást. Viszont - a korábbi tervekkel ellentétben - nem csak a munkanélküliek jelenthetnek magáncsődöt, a koncepció a munkával rendelkező adósokra is kiterjed - mondta az újságnak Gadó Gábor, az Igazságügyi Minisztérium szakállamtitkára. Az intézmény Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már régóta működő intézmény, de önmagában nem oldja meg a problémákat, ez csupán a kezelés egyik lehetséges eszköze - tette hozzá a szakállamtitkár.

A tervezet szerint a magáncsődnek két altípusa lenne, és az adós dönthetné el, melyiket választja. Az első a hitelezőkkel kötött megállapodáson alapul. A másik megoldásban az adós vagyonát egy vagyongondnok kezelné, aki először kifizeti a tartozások 25 százalékát, majd az adós befolyó jövedelmeiből folyamatosan törleszt öt évig. A lényeg, hogy az adós ellen az eljárás idejéig egyik esetben sem indul végrehajtás.

Olvasóink írták

 • 8. Imcsi 2009. március 13. 14:04
  „Így elsőre nem hangzik rosszul, hogy a magánszemélyek is kérhetnének csődvédelmet.”
 • 7. tricse 2009. március 12. 12:08
  „A vagyongondnok ad legalább a fizetésemből egy sörre valót?:)”
 • 6. Primax 2009. március 12. 10:30
  „Aki csődeljárás alatt áll - akár cég, akár magánszemély - az védve van a végrehajtás ellen.
  Ha ügyes az ügyvédje/tanácsadója/képviselője, vagy ő maga, akkor nagyon hosszú ideig el lehet lébecolni ilyen állapotban.
  Akiknek meg tartoznak, azok csak várjanak a pénzükre....
  Nekem is így tartoztak, 7 (! ! !) évembe és rengeteg munkába6költségbe került, mire - részletekben - megkaptam jussomat.
  Remek kiskapu.”
 • 5. kisördög77 2009. március 12. 10:25
  „Szemétség! De ha a bokros morcos lesz a miniszter akkor még levegő se lesz! Ez elég komoly ..........”
 • 4. metermester 2009. március 12. 10:02
  „Ha a kormány igéretéhez híven bevezette volna az eurot 2008-as céldátummal. akkor talán nem lenne ennyi gond. Hísz a devizahítelesek ebben gondolkodtak.”
 • 3. albatrosz 2009. március 12. 08:49
  „Ezzel a törvénytervezettel T. Kormányunk adott a sz@rnak egy pofont! Aki nemtudja a tartozásait fizetni,annak nyilván nincs felhalmozott vagyona /készpénz, vagy egyéb mobilizálható ingó vagyona/ nincs endszeres jövedelme! A jelenlegi helyzetben a hitelezőknek kellene belátóbbnak lenni, ésadósaikat nem kellene mégjobban benyomni a gödörbe.”
 • 2. knifemaster 2009. március 12. 08:11
  „És mi van azokkal ,akik felhalmozzák a ki nem fizetett számlákat(mert ugye az is adósság) ,mert nincs bevétel,nincs már ingósága,sosem volt ingatlanja?”
 • 1. pampus 2009. március 12. 08:00
  „Tehát, ha már nem képesek a nyúzást tovább bírni akkor "csődöt jelenthetnek" de csak akkor, ha van valamennyi még elkobozható vagyonkájuk. Ha nincs semmijük, akkor mehetnek a börtönbe?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma kezdik kifizetni a 13. nyugdíj első felét

Csütörtökön kezdik meg a 13. havi nyugdíjak első felének kifizetését, a márciusi nyugdíjjal együtt.… Tovább olvasom