Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Mader Béla: Igaz életmese

Mader Béla, az SZTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója Tamási Áron Ábel a rengetegben című könyvéről beszél.
„Aki életében nagyon sokat olvasott, bizonyára egyetért velem: sok mű csak úgy 'keresztülmegy' olvasóján, egy idő után már csak főbb alakjaira s eseményeire emlékszik, azután ezek is halványulnak. S gondolom, mindenkinek vannak olyan könyvei, amelyeknek apró részletei, akár mondatai egész életen át megmaradnak, mert a mű és általa az olvasóban keltett szellemi, érzelmi rezonancia kitörölhetetlenné teszi az első találkozás élményét. Az ilyen könyvekből lesznek az egyén számára a nagy, vagy ahogyan én jobban szeretem nevezni, a kedvenc könyvek.

Az én kedvencem az Ábel a rengetegben. Lehet, hogy nem hihető, de ötven év multán most olvastam el másodszor. Ugyanazt a könyvet, egy 1944-ben a Révainál kiadott kötetet. Döbbenten tapasztaltam, hogy nem áltattam magam: tényleg emlékszem az elemistaként olvasott könyv szinte minden mondatára. Tűnődöm, mi az oka az előbb említett rezonan-
ciának. Hiszen se felmenőmnek, se nekem sincs semmilyen erdélyi kapcsolatom. Felmenőim generációkra visszamenőleg polgári emberek. Még csak a hegyekhez, erdőkhöz sincs különösebb közöm, lévén kimondottan alföldi ember. Tizenéves koromban még csak Trianonról se volt különösebb tudomásom, az ötvenes évek elején mintha nem erről szóltak volna a napi hírek. Mi lehet hát az oka e máig tartó hatásnak?

Az ok az, hogy Tamási Áron könyve egy olyan mese, amelynek minden szava igazság. Egy tizenöt éves székely fiú erdőpásztornak kerül ki a Hargitára, s az ott töltött év alatt felnőtté válik. Ennyi a mese. De egy-egy természeti képben, az önmagára utalt fiú természetes életre valóságában, az ábeli találó replikákban olyan értékek lopóznak észrevétlen az olvasó lelkébe, ami nélkül nem ember az ember, nem világ a világ, nem haza a haza és nem család a család."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jeles napok 2006-ban

Szilveszter és újév mezsgyéjén túljutva, az új esztendő első napjaiban talán még visszanézünk az… Tovább olvasom