Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Madártetemek a buszmegállónál

Sopronban védett madarak tetemét találták a Várisi úti, plexiből készült buszmegállónál. A Roth-szakközépiskola (a korábbi erdészeti technikum) akciót kezdeményez a madarak védelmében.
A soproni szanatórium egyik beutaltja, Szalai Ferenc győri iskolaigazgató megdöbbenve tapasztalta egyik reggel, hogy a plexiből készült buszmegállónál három madártetem is fekszik.
– Közelebbről megvizsgálva a madarakat nyilvánvalóvá vált, hogy az átlátszó anyagnak csapódva szenvedtek halálos sérülést – mondta. – Ez önmagában is sajnálatos, az még inkább, hogy mindez úgynevezett természetvédelmi területen történt. Fel is hívtam a Roth-szakközépiskolában lévő pedagógustársamat, milyen jó lenne, ha tennének valamit a madarak védelmében.
– Valóban megoldásra váró problémáról van szó, kiváltképp ezekben a hetekben, a madarak szaporodásának időszakában – fogalmazott Rónai Ferenc, a Roth Gyula gyakorló szakközépiskola (a korábbi erdészeti technikum) igazgatója. – A madarak ilyenkor még gyakrabban repülnek az áttetsző üveg- vagy plexifalaknak. Az lenne a cél, hogy valami módon jelezzük számukra a veszélyt. Ilyenre már van példa, gondoljunk csak az autópálya mentén felhúzott plexi hangfogó falakra, amelyekre ragadozó madarak képét helyezik el. Intézményünk felvállalja, hogy ilyen eszközökkel tevőlegesen is segít a kérdés helyi megoldásában, annál is inkább, mivel környezetvédelmi technikusképzést is folytatunk. Mielőtt bármit is tennénk, egyeztető megbeszélést kezdeményezünk a Fertő– Hanság–Ő rségi Nemzeti Park és az önkormányzat illetékeseivel. Számba vesszük, hány ilyen nagyobb méretq plexi- vagy üvegfelület veszélyeztetheti a madarakat, hogy ezt követően megfelelő ragadozómadár-illusztrációkat helyezhessünk el rajta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi a véleménye a magyar–orosz gáztárgyalásról?

Tovább olvasom