Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Madármegfigyelést terveznek az északi határszélen

Sopron a végpontja annak az Interreg-programnak, amely keretében a Magyar Madártani Egyesület az északi határszélen feltérképezi a madárállományt. A megfigyeléseket elsősorban önkéntesek végzik.
Magyar–szlovák határon átnyúló program keretében 2007-ben felmérik a két ország határa mentén található Natura 2000-es területeken bizonyos madárfajok állománynagyságát. A magyar oldalon a szakemberek mintegy harminckétmillió forint pályázati pénzt nyertek el, a szlovákok beadványát viszont elutasították.
– A program egyik végpontja Sopron, a másik pedig Sátoraljaújhely, így az ország teljes északi határa mentén végezzük majd a felméréseket – mondja Papp Ferenc ornitológus, a program vezetője. – Jelenleg a módszertan kidolgozása folyik, az elképzelések szerint a megfigyelés jövőre veheti kezdetét. A terepi munkában nagyban számítunk az önkéntesek segítségére. Jó néhány madárfaj felismeréséhez nem kell különösebb előképzettség, például a fehér gólyát vagy a fekete harkályt a legtöbb laikus felismerné.
Papp Ferenc hozzátette, a kutatás végeztével a kapott adatokat kiértékelik. Ebben szerepel majd a madárpopulációk nagysága, az egyes madárfajok elterjedése. S nem utolsósorban levonják azokat a tapasztalatokat, hogy egy ekkora nagyságú megfigyelésbe miként lehet bevonni az önkénteseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjemelés novembertől

A kormány szerdai döntése értelmében 1,2 százalékos visszamenőleges kiegészítő nyugdíjemelést… Tovább olvasom