Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Madárinfluenza: nagy a bizonytalanság a magyar vakcina körül

Szinte minden bizonytalan a magyar vakcina, madárinfluenza elleni oltóanyag körül. Ma már nem tudni, eredeti-e, új-e a találmány, azt pedig végképp nem, ki és hol gyártja.
A legutóbbi hírügynökségi jelentések szerint például Oroszországban létesítik a magyarok a vakcinagyárat, egy közös orosz-magyar projekt keretében. A gyártáshoz először az üzleti tervet dolgozzák ki, ezután kezdődhet a beruházás. Néhány hónappal ezelőtt a hivatalos nyilatkozatok még potenciális vakcinagyártó nagyhatalomként emlegették hazánkat. Rácz Jenő egészségügyi miniszter korábban közölte: kormányzati támogatással akár 5-10-szeresére növelhető a gyártó cég kapacitása, így az hetente akár 5 millió adag vakcinát is képes lesz előállítani. A kormányszóvivő pedig eközben többször is azt hangsúlyozta: a kabinet jelentős bevételt vár a vakcinagyártásból, amelynek hasznából 14 százalékban részesül.

Az oltóanyagról szóló nyilatkozatok során ezenkívül nem egyszer az is elhangzott, egyedülálló, elsőként kifejlesztett technológiáról van szó. A cég egyik vezetője ugyanakkor később a Magyar Rádiónak nyilatkozva azt is elismerte, hogy több tíz éves magyar eljárást használnak a gyártásnál, amelynél az újdonság nagyjából, hogy a madárinfluenzára alkalmazva folytathatják az előállítást. Németh Zsolt az egyik gazdasági napilapnak nyilatkozva nemrég egyébként arról is beszélt: cége nem szándékozik eladni a készterméket, gyártókapacitásából a hazai igényeket elégíti majd ki.

Eközben úgy tűnik, lanyhult az érdeklődés a magyar vakcina iránt a nemzetközi piacokon is. Míg korábban a kormányszóvivő több mint 20 érdeklődő országról számolt be, amelyek megvennék a vakcinát vagy a technológiát, addig mára ebből öt ország maradt. Közben rosszul hangzó hírek érkeznek arról is, egyre nagyobb a nemzetközi bizalmatlanság is a hazai oltóanyag iránt.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csiga, a leggyorsabb úszónő

Szél Friderikát nem kell bemutatni senkinek. Most mégis megpróbálkozunk vele. A 18. évében járó,… Tovább olvasom