Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Madárinfluenza: katasztrófariadó Németországban

Katasztrófariadót rendeltek el Németországban, miután úgy tűnik, hogy Rügen szigetén képtelenek megfékezni a madárinfluenza terjedését. Elhullott állatokat már nemcsak a szigeten, hanem az ország más, közeli részén is találtak, tehát terjed a betegség.
Rügen sziget önkormányzata közölte: nem bírja már egyedül kezelni a problémát. Először is nem tudja segítség nélkül elintézni az állatok megsemmisítését. Tízezernyi szárnyasállatot kellene levágni, nemcsak a vad, hanem a háziszárnyasok egy részét is. Legalábbis így döntött vasárnap a válságstáb, amelynek értekezletén Angela Merkel kormányfő azt mondta: nagyon súlyos a helyzet.

Rengeteg belső kritika éri közben a helyi hatóságokat, lassúságot, kései reagálást vetnek a szemére. Más szakértők azt mondják, hogy Németország egyszerűen nem nevezhető fölkészültnek a madárinfluenzával szembeni harcban. Igaz, némely tudósok, például a virológiával foglalkozó Robert Koch Intézet közleménye úgy szól, hogy itt igenis jól kezelik a problémát.

Rügen szigetén minden belépő és onnan távozó gépkocsit fertőtlenítenek, de ezt sokan nem tartják megfelelő intézkedésnek, mert mondják egyesek, a cipőtalppal is be lehet hurcolni a vírust a szárazföldre.

Olaszországban is emelkedett a madárinfluenzában elpusztult madarak száma

Olaszországban tizenhatra emelkedett a madárinfluenzában elpusztult madarak száma - írták hétfőn a helyi újságok.

A legtöbb áldozatot bütykös hattyúk között szedte a H5N1 vírus, de az utóbbi napokban elpusztult és megtalált vadmadarak között akadt egy tőkés réce és egy ölyv is. Az első madárinfluenza esetek nyilvánosságra kerülése (február 11.) óta mintegy 70 százalékkal esett vissza a baromfihús fogyasztása Olaszországban.

Karantén Indiában - 700 ezer csirkét ölnek le

700 ezer baromfi elpusztítását rendelték el a hatóságok India nyugati részén, ahol háziszárnyasok fertőződtek meg a madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1 altípusától.

Helyi tisztségviselők korábban 500 ezerben jelölték meg a kiirtandó háziszárnyasok mennyiségét. Vilaszrao Desmuk, Máhárásztra állam főminisztere azonban hétfőn azt mondta, hogy (a Bombaytól mintegy 400 kilométerre északra, a nandurbári járásban fekvő) Navapur körzetében 48 gazdaságban 700 ezer baromfit fognak kedd estig elpusztítani, hogy megakadályozzák a járvány terjedését.

"Három, két év alatti gyermeket elkülönítettek és karantén alá helyeztek Nandurbár járásban egy kórházban" - közölte Vidzsaj Szatbir Szingh, Máhárásztra állam egészségügyi minisztere. A madárinfluenza-vírus H5N1 altípusa által okozott, laboratóriumi vizsgálatok által igazolt első baromfifertőzést szombaton jelentették be hivatalosan Nandurbárban.

Vasárnap az influenzáéhoz hasonló tünetekkel már karantén alá helyeztek egy asszonyt és egy gyermeket. Hétfőn közölték azt is, hogy a laboratóriumi vizsgálatok nem igazolták a vírus jelenlétét egy vasárnap, Gudzsarát államban, a járvány gócpontjának környékén meghalt férfinál, akinél a tünetek alapján a vírusfertőzést feltételezték.

hirado.hu/MTI/Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnokok Ligája

A B csoportban: Dunaferr–Knjaz Milos (szerb) 39–24 (21–13). Tovább olvasom