Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Madárinfluenza járvány a hongkongi madarak körében

Járványos méretűnek tartja a madárinfluenzát a hongkongi madarak körében a helyi egészségügyi miniszter. York Csou szerint a járvány Dél-Kínát is érinti.
Valószínűleg járványos méretű a madárinfluenza Hongkongban és térségében - közölte pénteken a hongkongi egészségügyi miniszter azután, hogy a héten egy vadon élő madár és egy háziszárnyas elpusztult e betegségben.

"Miután különféle vadon élő madarakban és szárnyasokban jelen van a vírus (az emberre is veszélyes H5N1-es törzs), bizonyosak lehetünk abban, hogy a betegség járványos méretű a madarak körében. (...) Nemcsak Hongkongról van szó. A vírus a szomszédos területeken, így Dél-Kínában is jelen van" - mondta sajtóértekezletén York Csou.

Már a múlt év végén is felbukkant a H5N1 vírus a Gyöngy-folyó torkolatában: decemberben jelezték a hongkongi állat-egészségügyi hatóságok, hogy két elhullott madár - egy szürke gém és egy vörösbegyféle - szervezetében fellelték a kórokozót.

A madárinfluenza első nagy járványa Hongkongban tört ki 8 évvel ezelőtt. Akkor hat ember vesztette életét a Kínához tartozó különleges igazgatású területen, és másfél millió háziszárnyast irtottak ki a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében. Azóta azonban megkímélte Hongkongot a madárinfluenza. A kór 2003 óta ismétlődő ázsiai fellobbanásai mostanáig egyszer sem érték el a hatmillió lakosú területet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Póczáné Németh Alojzia

Tovább olvasom