Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Madárinfluenza a baromfiknál

Fennáll annak a gyanúja, hogy a háziszárnyas- állományban Magyarországon megjelent a ma- dárinfluenza H5-vírusának nagy fertőzőképes- ségű altípusa – jelentette be Brüsszelben tegnap Süth Miklós főállatorvos. Kiskunmajsa Bodoglár elnevezésű részének egy kilométer sugarú körzetében háromszázezer háziszárnyast kell megsemmisíteni.
A Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsa Bodoglár településrészében elpusztult libák hordozták a madárinfluenza-vírust. Laboratóriumi vizsgálatok még nem mutatták ki, hogy az emberre is veszélyes H5N1-változatról van-e szó, de a főállatorvos szerint ez nem zárható ki.
– Már most azt mondhatom, hogy sikerült gátat szabni a betegségnek – jelentette ki Süth Miklós. A magyar főállatorvos minderről beszámolt uniós kollégáinak is. Kiemelte: az állat-egészségügyi intézet folytatja a vizsgálatokat, amelyek közül az egyik, a tojásoltás már igazolta, hogy olyan influenzavírus bukkant fel, amely minden bizonnyal nagy fertőzőképességű.
Egyelőre nem lehet megállapítani, hogy a betegséget honnan hurcolták be, de a betegség felbukkanásában a főállatorvos szerint szerepet játszhatott a vadmadarak vándorlása is.
Süth Miklós hangoztatta: már megtették a szükséges intézkedéseket. A teljes érintett állományt leölték, megsemmisítették egy közeli háztáji gazdaság állatait is, és további 300 ezer, tünetmentes háziszárnyast kell leölni egy kilométeres körzetben. Az állatok leölése tegnap már megkezdődött, egy részüket a kijelölt vágóhidakon semmisítik meg, a kisebbeket elgázosítják és konténerben elszállítják, majd megsemmisítik. A járvány megfékezésével kapcsolatos intézkedéseket valamennyi érintett gazdálkodónak végre kell hajtania. Kárukat az állam 100 százalékosan megtéríti.
Jóllehet végleges vizsgálati eredmény még nincs (azt majd az Európai Unió weybridge-i laboratóriuma állapítja meg), fenntartják a betegség megjelenése esetére előírt forgalmi korlátozásokat, nem lehet olyan tevékenységet folytatni, amely a vírus továbbterjedését lehetővé tenné. Folyamatosan zajlik a fertőtlenítés, az utakat is mentesítik. Az unió új szabályozásának értelmében már nemcsak 3 kilométer sugarú védő- és 10 kilométernyi megfigyelési övezetet kell kijelölni, hanem ennél is nagyobb körben ki kell jelölni olyan területeket is, ahol szintén korlátozásokat kell bevezetni. Ez utóbbi Bács-Kiskun és Csongrád megyét érinti. A közvetlen körzetben korlátozták a személyforgalmat is.
A fertőzött állatokkal kapcsolatba került embereket védőoltással látja el az ÁNTSZ.
A kereskedelemben lévő tojás és baromfihús biztonságos, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy emberi fertőzés történjék boltokba került baromfihústól, mert a körzetből nem került ki fertőzött baromfi – hangoztatta a főállatorvos.
Magyarország a szigorú intézkedésekkel azt is mutatni kívánja, hogy mint az EU keleti végvára megfelelő módon tudja megakadályozni a vírus terjedését – szögezte le Süth Miklós.
Az EU már döntött arról, hogy az érintett körzetből egyelőre nem engedélyezi a baromfi és állati termékek kivitelét. Unión kívüli országok esetében elképzelhető az egész országra vonatkozó importtilalom is.
Az EU együttesen tárgyalja Dánia és Magyarország helyzetét: előzőnél a madárinfluenza H5N1-es altípusának jelenléte háziszárnyasokban már bizonyított. Németországban, Svédországban és Franciaországban már korábban felbukkant a betegség a baromfiállományban is. Vadmadarakban 13 EU-államban jelent már meg a vírus. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VB-kvíz értékes nyereményekkel!

Legyen Ön az a szerencsés, aki megnyeri a nagy képernyős SONY televíziót vagy a SONY DVD lejátszót! A VB időtartama alatt (június 9-től július 9-ig) minden nap (vasárnap kivételével) felteszünk egy-egy kérdést, melyekre Ön válaszolhat. A játék alatt összesen 26 pont gyűjthető össze! A 20 vagy annál több pontot összegyűjtő játékosok között kisorsolunk egy nagy képernyős SONY televíziót, a 10-nél több jó választ adók között pedig egy SONY DVD lejátszót! Tovább olvasom