Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Mac Mini: kicsi és csupasz

Kikerült az amerikai boltokba az Apple első "kommersz", azaz viszonylag olcsó számítógépe.

A Mac Mini bevezetésének nem titkolt célja, hogy az iPod hordozható zenelejátszójának sikerét meglovagolva az Apple a PC-piacon is nagyobb szeletet hasíthasson magának. Európában még így is a magas ára ellen zúgolódnak.  
 

Öt centi magas, alig több mint egy kiló. Legrövidebben így jellemezhetnénk az új Apple-gépet, a Mac Minit, amellyel a vállalat az alacsonyabb árú, "bevezető" szintű számítógépek piacára szeretne betörni. Ez pedig jelentős változás az Apple eddigi stratégiájához képest, amelyre a "bár keveset adunk el, de azt jó drágán" mondat illett a legjobban. Az olcsó PC-k piacát eddig a nagy árverseny és a kis haszonkulcs miatt kerülte az Apple, saját gépeit pedig a luxuskategóriába sorolta (Steve Jobs, a vállalat vezérigazgatója előszeretettel hasonlította a Macintosh gépeket a BMW kocsikhoz).

Az, hogy most mégis pont erre a piacra irányul az Apple leg-újabb terméke, két dologra vezethető vissza. Egyrészt az "olcsó" gépek eladásai nőnek leggyorsabban (a hatszáz dollár alattiak jelentették az asztali számítógépek forgalmának csaknem egynegyedét). A másik ok az Apple iPod névre hallgató hordozható zenelejátszójának sikere. Ez a kütyü ugyanis a cég teljes bevételének 35 százalékáért volt felelős tavaly (ezzel az Apple története egyik legsikeresebb évét zárta), és a siker által gombamód szaporodtak az Apple boltok szerte a világon.

Ezt a kedvező helyzetet kihasználandó született meg a valaha gyártott legolcsóbb Macintosh. A Mac Mini ára tényleg kedvező, legalábbis a többi Machez képest: az alapváltozat Amerikában 499 dollárért kapható, viszont csupasz. Azaz nem jár hozzá se monitor, se billentyűzet, se egér. Ha ezeket külön vásároljuk meg, az ár akár a kétszeresére is emelkedhet.

Az Apple-nél azonban úgy gondolják, hogy a legtöbb háztartásban eleve van ezekből a kiegészítőkből egy-egy tartalék darab, így véleményük szerint többletköltséget a legtöbb embernek ez nem jelent.
A konkurencia szerint a Mac Minik felszereltsége (256 megabájt memória és negyven gigabájt merevlemez) is "visszafogott" a hasonló árú PC-khez képest.
Szakértők mindenesetre úgy látják, hogy az Apple stratégiaváltása kifizetődő lehet, hiszen a 499 dolláros ár, még ha a végelszámolásnál nőhet is, szélesebb közönséget bátoríthat fel arra, hogy leváltsa a sokszor problémás Windows alapú PC-jét. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszélgetés az oktatási reformról

Két éve készül a felsőoktatási törvény, amelyről két felsőoktatási vezetővel beszélgettünk. Tovább olvasom