Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Ma vannak a középfokú központi felvételik

Ma tartják a középfokú iskolák központi írásbeli felvételi vizsgáit a 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára.

Az Oktatási Hivatal korábbi, MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint idén 480 intézmény 499 vizsgahelyszínen tart központi írásbeli felvételi vizsgát. A 9. évfolyamra 458, 6 évfolyamos gimnáziumba 74, 8 évfolyamos gimnáziumba 54 helyen szerveznek írásbeliket. A 9. évfolyamos írásbelire történő jelentkezések száma közel 53 800, a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin mintegy 6 700-an, a 8 évfolyamoson közel 5 300-an vesznek részt - írták.

A központi írásbelihez külön-külön feladatlapok készülnek az egyes intézménytípusba jelentkezők számára.

Ha egy középiskola nemzetiségi nevelés-oktatást folytat, akkor az írásbeli vizsgán a központi magyar nyelvi feladatlapok helyett helyben készített, nemzetiségi nyelvű szövegértési feladatsort használhat, de ebben az esetben felvételi eljárásában köteles a központi matematika írásbeli vizsga eredményét figyelembe venni.

A központi írásbeli vizsgához a feladatlapokat az évfolyamok szerint külön-külön megszervezett bizottságok készítik. Magyar nyelvből és matematikából a központi feladatsorok elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem azokat az eszköztudás körébe tartozó képességeket és készségeket, amelyek a középiskolában való eredményes továbbtanuláshoz szükségesek.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már száz eltűnt gyereket hoztak haza

Tavaly 16, az elmúlt években pedig több mint száz külföldön bajba került gyermek hazahozatalát és szükség szerint további elhelyezését segítette a magyar állam. Tovább olvasom