Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Ma van a Nemzetközi Környezetvédelmi Nap

Június 5-ét az ENSZ 1972-ben ezen a napon megnyílt stockholmi környezetvédelmi világkonferenciája nyilvánította Nemzetközi Környezetvédelmi Nappá.
Ekkor hívták életre az ENSZ Környezetvédelmi Programját (UNEP), amely 2004-ben megállapodást kötött az Európai Unióval arról, hogy a két szervezet közösen fokozza erőfeszítéseit a nemzetközi környezetvédelmi célok elérésének érdekében. A világnap célja, hogy felébressze az emberekben a felelősségtudatot, felhívja a világ közvéleményének figyelmét az emberi környezet védelmének, szennyezése csökkentésének fontosságára, s egyben konkrét intézkedéseket népszerűsítsen e célok megvalósítására. Aligha vitatható ugyanis, hogy a környezetvédelem a XXI. század egyik legfontosabb problémájának tekinthető.

Magyarországon az 1995-ben elfogadott környezetvédelmi törvény, a termékdíj-törvény, illetve a 2000-ben hozott hulladékgazdálkodási törvény, illetve a 2002-ben elfogadott, öt évre szóló Országos Hulladékgazdálkodási Terv ad hátteret a környezetkímélőbb ipar, a hulladékgyűjtés és -hasznosítás ösztönzéséhez. 2004-ben az uniós csatlakozás jelentős hatással volt a magyar környezetpolitikára: ennek eredményeképpen újult meg a környezeti szabályozórendszer. Különösen szívén viseli a környezetvédelem ügyét Sólyom László köztársasági elnök, aki egy 2005-ös interjújában "zöld államfők hálózatának" létrehozását szorgalmazta a környezetért különleges felelősséget érző köztársasági elnökök részvételével.

Idén februárban Magyarország is csatlakozott ahhoz a francia kezdeményezéshez, amely az ENSZ önálló környezetvédelmi szervezetének felállítását sürgeti, hiszen több tucat nemzetközi környezetvédelmi megállapodás és szervezet született már az ENSZ égisze alatt, de ezek nagy része egymástól függetlenül működik. Hazánk legfontosabb környezetvédelmi célkitűzéseit 2008-ig a második Nemzeti Környezetvédelmi Program határozza meg, melynek feladatairól 2003 júniusában döntött a kormány.

A mintegy 4300 milliárd forint összköltségű program a természeti értékek megőrzését, a társadalom és a környezet harmóniáját, a környezettudatosság erősítését szolgálja. Az európai uniós törekvéseknek és a magyarországi kihívásoknak egyaránt megfelelő komplex program felét a magyar költségvetés, 15 százalékát uniós források, a fennmaradó hányadot pedig a gazdálkodói szféra és egyéni ráfordítások adják. Egyébként a mezőgazdasági támogatásokon kívül a környezetvédelemre jut a legtöbb EU-pénz.

A szakminiszter a világnap alkalmából szervezett ünnepségen adja át a Környezetünkért díjat és emlékplakettet az arra érdemes szakemberek, szervezeteknek, valamint a környezet védelme érdekében kiemelkedő teljesítményt nyújtó újságíróknak a Zöld Toll-díjat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebukott merénylők

Tovább olvasom