Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Ma van a dohányzás ellenes világnap

Minden év május 31-én tartják a Dohányzás Elleni Világnapot, hogy felhívják a figyelmet a dohányzás káros hatásaira és támogassák a dohányzás elleni küzdelmet.
Ebben az évben a világnap témájául a dohányzás anyagi, gazdasági hatásait választották. A világnap mottója "A dohányzás és a szegénység ördögi köre" (The vicious circle of tobacco and poverty) volt. Ebből az alkalomból arra buzdítottak, hogy vizsgáljuk meg, hogy a dohányzásnak milyen gazdasági hatásai vannak, és az hogyan függ össze a szegénység kialakulásával.

A dohányzás gazdasági kára lesújtóan nagy, a munkaképes korúak millióinak haláláért felelős, megfosztva ezzel a családokat a kenyérkeresőtől és az országokat az egészséges munkaerőtől. A dohányzás, becslések szerint évenként 200 milliárd USA dollár veszteséget okoz, ennek egyharmada a fejlődő országokat érinti.

Az utóbbi években a fejlett országokban a dohányzás csökkenő tendenciát mutat, de erőteljesen növekszik a dohányosok száma a fejlődő országokban. A WHO Európai Régiójában 2001-ben a férfiak 51-64 százaléka dohányzott azokban az országokban, ahol a GDP a legalacsonyabb volt (főleg Európa keleti fele) és csak 17-36 százaléka a gazdagabb országokban.

A szegény családokban a dohányzók aránya sokkal magasabb, mint a jómódúak között. A szegény családok jövedelmük 4-5%-át költik dohány-termékekre. Látható tehát, hogy a dohányzás elsősorban a szegényekre van igen sok negatív hatással, azok közül szedi elsősorban áldozatait.

Az országok gazdasági fejlődése hasonlóan áldozatul esik, Nyugat-Európa országaiban az egészségügyi kiadások 6-12 százalékát dohányzás okozta egészségkárosodások következményei miatt kell elkölteni.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perújítási nyomozás indul a móri ügyben

Perújítási nyomozást rendelt el Kaiser Ede perújítási kérelmében a Fővárosi Ítélőtábla -… Tovább olvasom