Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Ma ünnepli születésnapját a vásárhelyi Emlékpont

Ma egy esztendeje, hogy megnyílt az Emlékpont. A vásárhelyi múzeum fél évszázad – az 1945-től 1990-ig tartó időszak – történelmét dolgozza fel.
Ma egy esztendeje, hogy megnyílt az Emlékpont. A vásárhelyi múzeum fél évszázad – az 1945-től 1990-ig tartó időszak – történelmét dolgozza fel. A létesítményben nem csupán a korra jellemző tárgyakat állították ki: a látogatók rövid interjúkat is hallhatnak, melyekben vásárhelyiek és környékbeliek beszélnek a második világháború és a rendszerváltás közti eseményekről. Egy év alatt 37 ezren nézték meg a kiállítást.

A vendégkönyvből

Az alábbi véleményeket az Emlékpont internetes oldalán nyitott vendégkönyvben olvastuk.

„Orosháziak lévén volt szerencsénk az elsők között megtekinteni ezt a nagyszerű múzeumot 2006 júliásában. Fontosnak tartjuk, hogy egy múzeum bemutatja ennek a meghatározó történelmi korszaknak a valódi arcát. A nagyszerű kiállítás megtekintése után örömmel kávéztunk a múzeumkávézóban. Minden elismerés és köszönet a készítőknek. Nagyon sok sikert kívánunk! Tisztelettel: Szántai család, Orosháza"

„Átutazóban néztem be az Emlékpontba. Nagyon tetszett, szerintem mindenkinek meg kellene néznie. Pártállástól függetlenül. Sokat meg lehet tudni Vásárhelyről a kiállítás megtekintése után. Modern kiállítás, hihetetlenül látványos megoldásokkal... Kinőhetnénk már a gyerekbetegségeinket: nem kell mindenben és mindenhol aktuálpolitikát keresni. Kristóf Gábor, Győr"

„Tudom, vannak, akik támadják az Emlékpont létrejöttét (szocialisták), de szerintem jó, hogy megépült ez a múzeum, mert a magamfajta 20 éves fiatalalok is végre betekintést nyerhetnek Vásárhely múltjába."

„Kár volt erre a kiállításra pénzt és épületet áldozni. Az elmúlt ötven év még itt van a zsigereinkben. Abbey"

„Nagyon gyenge a kiállítás. Elferdíti a múltunkat, becsapja a fiatalságot. Hazugság, mint oly sok minden a mai világban. Id. vitéz Balogh Béla"

Tavaly július hetedikén adták át ünnepélyes keretek közt a vásárhelyi Emlékpont múzeumot. A budapesti Terror Háza után hazánkban ez a második olyan létesítmény, amely a második világháború és a rendszerváltás közt eltelt időt dolgozza fel, újszerű felfogásban. A fővárosi múzeumtól lényegesen két dologban tér el a vásárhelyi. Az egyik, hogy itt a helyi eseményeket mutatják be: vásárhelyiek és környékbeliek beszélnek többek között terménybeszolgáltatásokról, üldöztetésekről és az Államvédelmi Hatóság rémtetteiről.

Ám nem csupán az adott kor rossz oldalát jelenítik meg, hanem az elviselhetőt, az élhetőt, a hétköznapi életet is. Így például az egykori vásárhelyi gyárak termékeit is kiállították, de helyet kapott egy „igazi békebeli" presszó is. Az Emlékpont jóval több, mint múzeum. A látogatóknak nemcsak a kiállított képek, tárgyak mesélnek, hanem a korszak hiteles tanúi is: fülhallgatón hallgathatók az interjúk, de a képernyőn megjelenik a megszólaló arca is.

A múzeum épülete jelentősen megváltoztatta a belváros arculatát, a homlokzat acélszerkezete is a múltra emlékeztet, az ablak párkányáról pedig Lenin szobra lógatja a lábát. Erről a látványosságról a nyitás idején az országos sajtó is beszámolt.

Az Andrássy utcai létesítményben – melynek egy része korábban iskolaként működött – az oktatásra is nagy hangsúlyt fordítanak. Madácsy Tamás igazgató fontosnak tartja, hogy általános és középiskolásoknak rendhagyó történelemórákat tartsanak. A konferenciaterem pedig számos programnak, előadásnak is helyet ad. Egy évvel a nyitás után mintegy 37 ezer látogatót fogadott az Emlékpont, és ebbe a rendezvényeken és a tanórákon résztvevőket nem számították bele.

Az igazgató kérdésünkre részletezte: havonta átlagosan 3046-an keresték fel a múzeumot, vagyis naponta mintegy százan nézik meg. A vásárhelyiek ingyenesen jöhetnek, ám a statisztika szerint a látogatók 58 százaléka nem helybeli. Még egy számadat: korosztályonkénti megoszlásban a vendégek 31 százaléka diák, 45 százaléka felnőtt, 24 százaléka pedig nyugdíjas.

– Nem csupán helyben, hanem a környező településeken is népszerűsítjük az Emlékpontot. Például a szegedi vendéglátóhelyeken megtalálható színes szórólapunk, az ópusztaszeri emlékparkkal pedig közösen is hirdetjük magunkat – halljuk az igazgatótól.

Mivel a vendégek többsége tanítási időben érkezik, így adott a feladat: a nyári szezonban programokkal kell csábítani a látogatókat. A város egyik legnagyobb rendezvénye az augusztus 20-i államalapítási megemlékezés, melynek már tavaly is fontos helyszíne volt az Emlékpont.


A születésnapi ünnepség programja

Ma mindenki ingyenesen nézheti meg a múzeumot. Ezenkívül óránként tárlatvezetés is indul, melyért szintén nem kell fizetni. Az előadóteremben folyamatosan régi televíziós reklámblokkokat vetítenek: ezek azok a rövidfilmek, melyek amúgy az úgynevezett „Mindennapi élet terem" érintős képernyőjű számítógépén futnak kicsiben. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

52 celsius az Egyesült Államokban

Tovább olvasom