Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Ma jelennek meg az első pályázatok

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Gazdaságfejlesztési Operatív Programjában (GOP) öt pályázati kiírás jelenik meg ma, ezzel kezdetét veszi a 2007–2013. évi európai uniós fejlesztési források felhasználása – hangzott el Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján.
Bajnai Gordon elmondta: az öt pályázati kiírás mellett hamarosan megjelenik a GOP technológiafejlesztési pályázatok tükörkiírása a közép-magyarországi régióban is, ezzel mintegy 31 milliárd forint keret áll a vállalkozások rendelkezésére, amely az önerővel együtt mintegy 100 milliárd befektetést tesz lehetővé. Kóka János hangsúlyozta: a programban a növekedésben érdekelt vállalkozásokat támogatják. Bajnai Gordon elmondta, hogy az ÚMFT operatív programjait tavaly decemberben befogadta az Európai Bizottság, ez teszi lehetővé a források felhasználását.
A fejlesztéspolitikai kormánybiztos arról adott tájékoztatást, hogy az öt pályázati kiírásból három technológiafejlesztésre, kettő munkahelyteremtésre vonatkozik elsősorban a kis- és középvállalkozások és a hátrányos helyzetű kistérségek számára. Számításaik szerint ebből a keretből mintegy 3000 mikro-, kis- és középvállalkozás juthat támogatáshoz. A pályázatokat március 1-jétől lehet beadni a kiírásban meghatározott határideig.
A GOP-ban mikro- és kisvállalkozások technológiafejlesztésére 6 milliárd forint keret áll rendelkezésre, az 1–5 millió forint támogatások kérhetők normatív alapon a beruházási összeg 30 százalékáig. A kis- és középvállalkozások komplex vállalati fejlesztésére 6 milliárd forint keretre lehet pályázni eszközbeszerzésre, építésre, informatikai fejlesztésre, piacra jutáshoz. A kiírásban szerepel majd, hogy 5–50 millió forint közötti támogatás vehető igénybe a beruházási összeg legfeljebb 30 százalékáig. A komplex vállalati technológiafejlesztésre 7,6 milliárd forint keret áll rendelkezésre. A támogatás innovációs képesség erősítéséhez, energiatakarékossági célokra, piacra jutáshoz, beszállítóvá váláshoz vehető igénybe 50–500 millió forint között, a beruházási összeg legfeljebb 30 százalékáig. Munkahelylehetőség-teremtő komplex beruházások támogatására a hátrányos helyzetű kistérségekben a kis- és középvállalkozások számára 3,9 milliárd forintot kívánnak felhasználni. A támogatás eszközbeszerzésre, építésre, informatikai fejlesztésre, piacra jutáshoz vehető igénybe 5–50 millió forint közötti összegben, a beruházási összeg legfeljebb 40 százalékáig. Munkahelylehetőség-teremtő komplex beruházások támogatására a hátrányos helyzetű kistérségekben 5,1 milliárd forintos keret áll rendelkezésre az innovációs képesség erősítésére, a hozzáadott érték növeléséhez, energiatakarékossági célokra, piacra jutás segítésére. A pályázó 50–500 millió forint között kérhet támogatást a beruházási összeg legfeljebb 40 százalékáig.
Bajnai Gordon elmondta, hogy a pályázatokat új filozófia mentén hirdetik meg.
Eszerint az európai uniós források felhasználása nem helyettesíti, hanem kiegészíti a magántőkét, a közös kockázatviselést, felelősségvállalást jelenti, hogy a pályázóknak 60–75 százalékos önerőt kell biztosítani, továbbá a növekedési célok megvalósítása érdekében a nyertes pályázóknak a feltételekben meghatározott árbevétel-növekedést kell elérni. Ha ez utóbbit nem sikerül teljesíteni, akkor kamattal együtt vissza kell fizetnie a támogatást.
A kormánybiztos kiemelte, hogy a pályázati rendszert könnyítették, gyorsabbá tették, a tapasztalatokat értékelik és ha kedvezőek, akkor további forrást lehet biztosítani ezekre a célokra.
Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter hangsúlyozta a kis- és középvállalkozások fejlesztésének fontosságát. Elmondta, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács megtárgyalta a kisvállalkozás-fejlesztési koncepcióját, és készül a stratégia. Az elképzelések szerint azok a kisvállalkozások kapnak támogatást, amelyek növekedésre képesek, ezeknek segítik a piacra jutást, illetve készül a vállalkozások előtti akadályok lebontását célzó az Üzletre hangolva program. A gazdasági miniszter szerint az ÚMFT jelentősége, hogy sok beruházás megvalósulásához járul hozzá. Számítások szerint az ÚMFT különböző programjaiból gazdaságfejlesztésre a kis- és középvállalkozások mintegy 1200–1300 milliárd forint támogatáshoz juthatnak 2007 és 2013 között.
Kérdésre válaszolva Bajnai Gordon elmondta, hogy az árbevételi növekedési elvárás kategóriánként eltérő, általában mintegy 8–15 százalék között mozog.
A kormánybiztos megerősítette, hogy folynak a tárgyalások az operatív programokról az Európai Bizottsággal. A technikai részletekről elmondta, hogy az uniónak 4 hónapja van tárgyalásra. A 4 hónapot úgy kell érteni, ha kérdést tesz fel az EU, akkor a válasz megérkezéséig „megállítja az órát”, ezért Magyarországnak érdeke, hogy minél előbb adjon választ. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös európai harci alakulat

Közös európai harci alakulat felállításának tervében állapodtak meg szombaton a visegrádi országok… Tovább olvasom