Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Ma is erősebb

a háttérsugárzás

Folytatás az 1. oldalról.

A MÁV akkori vezetősége elrendelte a hegyeshalmi vontatási főnökség kocsijavító részlegének, hogy mossák le az érintett szerelvényeket. Egy félreeső vágányon, az úgynevezett „élőrakodónál” jelölték ki a munka helyét, a sínek mellett pedig mély gödröt markoltattak, ahová elfolyhatott a szennyezett víz. Az ártalmatlanítást a kocsijavító műhely öt dolgozója végezte, akiknek háromszoros bért ígértek a munkáért, a káros hatásokról azonban nem tájékoztatták őket, sőt, védőfelszerelést sem kaptak. Bizonyíték ugyan nincs az összefüggésre, ám tény, hogy a szerelvények mosását végző férfiak közül ma már senki sem él, s a vontatást végző mozdonyvezető is meghalt, viszonylag fiatalon.

A robbanáskor született

A munkálatok egyik résztvevőjének özvegye neve elhallgatását kérve beszélt lapunk megkeresésére a csaknem 20 éve történtekről. Elmondta: férje jelentkezett a szerelvények mosására. A híradásokból és a szóbeszédből nagyjából értesültek a csernobili katasztrófáról, illetve a sugárzás hatásairól, ám nem gondolták, hogy ez a munka ilyen veszélyekkel járhat. A házaspár kisebbik fia éppen a reaktor felrobbanásának napján született. A család az újszülött miatt is fokozottan ügyelt arra, hogy gondosan megmossa a gyümölcsöket, zöldségeket, s lehetőleg minél jobban kivédje a sugárzás veszélyeit.
A csernobili katasztrófa után több évvel jelentkeztek először a betegség tünetei a férfinél. Hosszabb lábadozás után aztán visszament dolgozni. Néhány évvel később rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak nála az orvosok, majd rövid időn belül, 47 éves korában meghalt. Bár a faluban régóta járja az a szóbeszéd, hogy a vagonok mosásában részt vevők megbetegedései összefüggésben lehetnek egymással, ám az özvegy szerint nincs értelme ezt firtatni. A történteken már semmit sem változtatna, és ennyi idő elteltével bizonyítani sem lehetne semmit.

Sűrűn csipogott a műszer

A Kisalföld megpróbált utánajárni, hogy kimutatható-e valamiféle sugárzás a szerelvények ártalmatlanításának helyszínén, a betemetett gödör területén. Segítsé-

gül hívtuk a mosonmagyaróvári

Kossuth-gimnázium két fizikatanárát, Sipőcz Istvánt és Varga Tamást, hogy mérjék meg az érintett terület háttérsugárzását. A helyszínen, az elhagyatott vágány mellett egy kisebb területen – ahol az elmondások alapján vélhetően a vagonok tisztítását végezték, az egykori vízelvezető gödör helyén – a sugárzásmérő műszer, a Geiger–Müller-számláló a normál háttérsugárzás dupláját jelezte szapora csipogással. A fizikusok ugyanakkor hangsúlyozták: ez az érték még jóval a megengedett határon belül van, és az sem bizonyítható, hogy közvetlenül összefüggne a megnövekedett mérési eredmény a csernobili reaktorbalesettel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom