Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Ma este kezdődik a III. POSZT

Csütörtök este kezdődik az idei POSZT: a Pécsi Országos Színházi Találkozó. Persze annak is jó, aki útra kel, hogy jó színházat lásson.
- Ez már a harmadik POSZT, azaz harmadszor kerül sor a Pécsi Országos Színházi Találkozóra, mert hogy azelőtt máshol rendezték. Jónak bizonyult-e - most már ennyi idő után megállapítható talán - az ötlet, hogy rendszeresen Pécs fogadja a színházi találkozót?

- Én azt mondhatom, hogy nem jónak bizonyult, hanem nagyon jónak bizonyult az is, hogy állandó helyszínen legyen - mondta el Jordán Tamás. Pécs is nagyon bevált, ez a kis mediterrán város nagyon jó otthona a fesztiválnak, és az a gondolat is bevált, hogy nagyon sokan legyünk együtt, tehát a kollegák nézhessék egymást, lehetnek több napos összejövetelek, viták, beszélgetések.

- A színházi előadások mellett sok egyéb program is van, ami még ezt az együttlétet talán erősíti.

- Amikor ezt a fesztivált elkezdtük szervezni, az első előtt azt ígértük, hogy mi olyan rendezvényt csinálunk, ami az egész városnak szól, tehát az utcákat, tereket, játszóhelyeket ellepjük mindenfélével, ami nemcsak színházi előadás, hanem társművészetek is. Idén 710 esemény lesz a kilenc nap alatt - ugye ez nagyon nagy szám -, 27 helyszínen, és körülbelül 450 a fellépő művészeknek a száma. Ezen belül több kategória van. Most kiemelném azt, hogy a POSZT mindig előszeretettel foglalkoztatta a fiatalokat. Csak a Színház és Filmművészeti Egyetem tíz produkciót hoz le 12 előadásban. De jönnek a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem növendékei is, és jönnek a színitanodák, és jönnek a más művészetet tanuló fiatalok is.

- Mégis a főszerep természetesen a színházi produkcióké, mégpedig azoké a színházi produkcióké, amelyeket az idén Németh Ákos író válogatott össze.

- Mindig egyszemélyes válogatás van, mert nagyon nehéz több embert összetoborozni, és arra kényszeríteni őket, hogy közel 160 előadást megnézzenek, hiszen Németh Ákos is ennyit nézett meg. Az egyszemélyes válogatásnál természetesnek vesszük, hogy a kiválogatott mezőnyre rányomja a válogató személye, ízlése a bélyeget. Idén is ez van. Nagyon sok vita van mindig a beválogatott előadásokról, gondolom, hogy most is ez történik majd. De a vitákat, amelyekről azt kell, mondjam, hogy nagyon élesek és progresszívek lesznek, Koltay Tamás színikritikus fogja moderálni, vezetni, tehát ő személyes garancia arra, hogy ne legyen langyos unalom a vitákon.

- A magyarországi produkciókon kívül lesznek határon túli produkciók is, és ez már nem először fordul elő a POSZT történetében.

- Nagyon nagy kíváncsisággal várjuk a krakkói Három nővér előadást, aminek az a kitüntetettsége, hogy Jan Novicky játssza benne az egyik szerepet.

- Mészáros Márta filmjeiből ismerjük az ő alakját.

- Hogyne. Sok filmben játszott.

- Ez egy lengyel nyelvű előadás lesz?

- Ez lengyel nyelvű előadás lesz, de szinkrontolmács berendezéssel fogjuk segíteni az értését. És határon túli előadásnak számít a két beválogatott versenyprodukció is. A Nagyváradi Állami Színház szigligeti társulata játssza Móricz Zsigmond Rokonok-át Babarczi László átdolgozásában és Bodorai rendezésében, és a Szabadkai Népszínház magyar társulata az Ágota Kristóf: Nem fáj című előadását hozza.

- Ez egy olyan színházi találkozó, ahol a végén ki fognak osztani díjakat. Az elmúlt évek érdekes gyakorlata volt az, hogy sorsolással választották ki a zsűri tagjait. Így marad-e az idén is?

- Most többféle zsűri van. A szakmai zsűri egy héttagú zsűri, a Magyar Színházi Társaság ad öt tagot és két külföldi szakember van benne, ezek adják ki a fődíjakat, de van egy öttagú színész zsűri, ez két alakítást fog díjazni és sorsolással pedig a pécsi közönségből választottunk öt személyt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az özvegy hitt férje életművében

„ A család nevében mondhatom, örülünk annak, hogy Győr emléket állít a férjemnek”… Tovább olvasom