Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Ma dönt a kormány krízisalapról

Szerdán dönt a kormány annak az egymilliárd forint keretösszegű krízisalapnak a létrehozásáról, amelyből kis összegű, egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a válság miatt nehéz helyzetbe került családok - értesült a Független Hírügynökség.

Úgy tudjuk, hogy a kormány várhatóan tárgyal egy, az alap civil kontrollját jelentő tanácsadói testület létrehozásáról is, amely szociális szakemberekből, illetve szociális szervezetek képviselőiből állna.Azoknak a családoknak jelentene segítséget az úgynevezett krízisalap létrehozása, amelyek kifejezetten a pénzügyi, gazdasági válság miatt kerültek nehéz helyzetbe.

Ez azt jelenti, hogy azok kérhetnek majd gyorssegélyt, akik elvesztették munkájukat, jelentősen megnövekedett lakáshitel törlesztő részletük, illetve a családi bevételük csökkent. A támogatás összege húszezertől és ötvenezer forintig terjedhet, kivételes esetben azonban elérheti a százezer forintot. Augusztus elsejétől lehet kérni a segélyt, több tízezer család kaphat támogatást. A jelenleg egymilliárd forintos krízisalap a tárca várakozása szerint nagyobb - akár kétszer ennyi - összegből gazdálkodhat majd. A tervek szerint ide kerül ugyanis majd - a szolidaritás jegyében - a miniszterelnök fizetése, a havi kétmillió forintnál többet kereső állami vezetők fizetésének kétmillió feletti része, illetve szó van arról is, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által megbírságolt bankok büntetése is bővítené a keretet.

Ezek mellett november 15-ig társadalmi és gazdasági szervezetek, valamint magánszemélyek felajánlásait is várják. A Népszava értesülései szerint megváltozott formában szerdán áldását adhatja a kormány az új lakástámogatási rendszerről szóló tervezetre is. A lap információi szerint a 35 év alattiak támogatása esetében a korábban 30 millió forintban meghatározott ingatlanértéket lejjebb vitték, ugyanakkor a kamattámogatás mértékét emelték. A támogatotti kör kialakítását is újragondolták, valamint részletesebben szabályozzák a budapesti és vidéki ingatlanok közötti különbségek szerepét.

Olvasóink írták

  • 2. Dew 2009. június 17. 17:26
    „Ebben az intézkedésben azért a szoci kormányzás sava-borsa benne foglaltatik. Mit csináltak az IMF milliárodkkal? Ment a szegény szerencsétlen bankoknak. Mit akarnak csinálni a válság miatt bajba jutott emberekkel? Alapot csinálnak, és össze akarják tarhálni hozzá a pénzt, mint a csöves az aluljáróban.”
  • 1. bugriskin 2009. június 17. 10:46
    „A becsapott elvtársak előnybe? A többi csak a sor végére, ha marad!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnökváltás a Fidelitas élén

Nem indul újra a Fidelitas elnöki posztjáért Szijjártó Péter a szervezet szombati tisztújító… Tovább olvasom