Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Ma 16 óráig kérhetik névjegyzékbe vételüket az uniós polgárok

A Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgárok ezt követően már nem kérhetik névjegyzékbe vételüket a május 25-i európai parlamenti (EP-) választásra.
Az EP-választás sajátossága, hogy nemcsak a magyar állampolgárok, hanem - ha kérik - azok az uniós polgárok is szavazhatnak, akiknek Magyarországon van lakóhelyük.

A Magyarországon lakóhellyel rendelkező több mint 107 ezer európai uniós állampolgárt január végéig tájékoztatta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) arról, hogy az EP-választáson választójogukat hazájuk helyett Magyarországon is gyakorolhatják. Ha a magyarországi pártok által állított listára akarnak szavazni, a lakcímük szerinti polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodától kérhetik ma 16 óráig a névjegyzékbe vételüket személyesen vagy levélben. A kérelmet online is be lehet nyújtani a www.valasztas.hu oldalon. Lehetőség van arra, hogy az online regisztrálók angol, német vagy francia nyelven regisztráljanak.

Az NVI nyilvántartása szerint eddig több mint hatezer uniós polgárt vettek fel a névjegyzékbe.

A névjegyzékbe vétel lezárulta után az uniós országok választási szervei tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik melyik országban kérték névjegyzékbe vételüket. Ilyenkor anyaországában törlik a választót a névjegyzékből, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazzon.

Akit felvettek a magyarországi névjegyzékbe, május 15-én 16 óráig kérheti, hogy töröljék a névjegyzékből, ha mégis az anyaországában akar szavazni.

A legutóbbi, 2009. évi EP-választás előtt ugyancsak több mint százezer felhívást küldött ki az Országos Választási Iroda (az NVI jogelődje) a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgároknak. A megkeresettek közül akkor 5600-an vetették fel magukat a névjegyzékbe.

A 2004-es EP-választás előtt húszezer felhívást küldött ki az Országos Választási Iroda a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgároknak. A megkeresettek közül csaknem kétezren vetették fel magukat a névjegyzékbe.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budapesten rendezik 2016-ban a Bocuse d´Or nemzetközi szakácsversenyt

Stockholmban az idei európai versenyen jelentették be, ahol Molnár Gábor és csapata képviselte, akik… Tovább olvasom