Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Luxuscikké válhat a tojás

Nyugat-Európában már 50 forint felett van a tojás, nálunk is brutális, akár 100 százalékos emelkedés várható. A magyar kukorica 40 százaléka elégett az aszályban.
2003-ban rendkívüli aszálykár sújotta az országot, de az idei még azt az értéket is meghaladja - derül ki a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) tájékoztatójából.

A kukorica 40 százaléka máris elégett, a tartós forróság miatt azonban nagyon valószínű, hogy ennél is nagyobb lesz a veszteség. A MOSZ azonnali kormányzati intézkedéseket sürget a kármérséklés érdekében.

Szintén az aszállyal függ össze, hogy a tojótyúkállomány termelése ötödével csökkent - közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége. Heti 18 millió darab helyett most csak 14,4 millió tojás kerül a piacra - ez csak a fele az EU-csatlakozás előtti kínálatnak.

A tojás a hiány miatt akár kétszeresére is drágulhat, annál is inkább, mert a temrelés önköltsége 40 százalékkal több, mint egy éve, importlehetőség pedig nincs. A tojás ára Nyugat-Európában 50 forint felett van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komár László, a konzervatív apa

Komár László levágatta a haját, új lemezt viszont nem tervez. Felnőtt fia Ausztráliában él,… Tovább olvasom