Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Luther

A film Martin Luther, a XVI. századi keresztény reformáció vezéralakjának életrajza, aki új utakat nyitott a hit felfedezésében. A történet a szerzetesi fogadalomtételnél kezdődik és végigkíséri Luther belső küzdelmét a felszentelés utáni vágy és az egyházi hierarchiában uralkodó korrupció és képmutatás keltette egyre növekvő iszonyodás összeegyeztetése érdekében...
rendező: Eric Till

operatőr: Robert Fraisse
jelmeztervező: Ulla Gothe
zene: Richard Harvey
látványtervező: Rolf Zehetbauer
vágó: Clive Barrett

szereplő(k):
Joseph Fiennes (Martin Luther)
Alfred Molina (Johann Tetzel)
Peter Ustinov (Friedrich)
Bruno Ganz (Johann von Staupitz)
Jonathan Firth (Girolamo Aleandro)
Claire Cox (Katharina Luther)
Uwe Ochsenknecht (Papst Leo X)

A film sztorija

A film Martin Luther, a XVI. századi keresztény reformáció vezéralakjának életrajza, aki új utakat nyitott a hit felfedezésében. A történet a szerzetesi fogadalomtételnél kezdődik és végigkíséri Luther belső küzdelmét a felszentelés utáni vágy és az egyházi hierarchiában uralkodó korrupció és képmutatás keltette egyre növekvő iszonyodás összeegyeztetése érdekében. Végül is eretnekséggel vádolják, és szembe kell néznie az éppen hatalmon lévő bíborosokkal és hercegekkel, miközben arra buzdítja őket, hogy tegyék elérhetővé a Szentírást az egyszerű hívők számára, valamint az igazságosság és becsületesség útján vezessék az egyházat a hit felé.

A Luther Sir Peter Ustinov 2004 márciusában bekövetkezett halála előtti utolsó mozifilmje.  www.port.hu

Kritikák

mozinet.hu - Bazsi

"Ami kismértékben ront az összképen, az a suta és hatásvadász bevezető
jelenet, valamint a sztoriba csupán csikorogva passzoló szerelmi szál. Szerencsére mindezt bőven ellensúlyozza a pompás színészgárda mellett a figyelemreméltó operatőri munka is: a Hét év Tibetben, a Ronin és az Ellenség a kapuknál című mozidarabokat is jegyző Robert Fraisse itt a gyertyákkal kivilágított templombelsők fényképezésénél remekel leginkább. Összességében, a hatvanas évek óta számtalan, nem túl jelentős mozi- és TV-filmet levezénylő Eric Tillnek ezúttal végre sikerült egy maradandó darabot alkotnia, amely ugyan nem lesz ínyükre az egyház tévedhetetlenségében és becsületességében hívő nézőknek, hiszen a film mindezt ugyanúgy megcáfolja, mint ahogy tették azt a történelmi események, ettől függetlenül színes, de nem túlszínezett, a heroizálást mellőző, emberközpontú életrajzi tabló."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
A film hivatalos magyar honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos vereség

Teke Szuperliga, férfi

FTC–S. Ászok 8:0 (3246–3069). A nagyon gyenge… Tovább olvasom