Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Lungo Drom bírósági úton kívánja eltávolítani Kolompár Orbánt

Nem kíván lemondani, továbbra is vezeti az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a roma érdekképviseleti szervezetet annak ellenére, hogy a szervezet Laktitelken tanácskozó ellenzéki, Lungo Drom frakciójának 29 tagja szombaton úgy határozott: törvényes, bírósági úton távolítják el őt az elnöki székéből, de kérésüknek megfelelően összehívja a rendkívüli közgyűlést.
Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, fideszes országgyűlési képviselő a zárt ajtók mögötti tanácskozást követő rögtönzött sajtótájékoztatóján szombaton Lakitelken kijelentette: Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke megbukott, többé nincs többsége az 53 tagú önkormányzatban.

A roma politikus, azt mondta: nem kezdeményezték az OCÖ feloszlatását, mert "nincs arra lehetőség, hogy egy éven belül választás legyen". "A magyarországi cigányság nem maradhat képviselet nélkül, ezt a kockázatot nem vállalhatjuk". Az Országgyűlés nagyobbik ellenzéki pártjával szövetségben lévő Lungo Drom elnökének közlése szerint az önkormányzat Laktitelken megjelent képviselői arra kívánják az elnököt kötelezni, hogy azonnali hatállyal hívja össze a rendkívüli közgyűlést, a "bizalmatlansági indítvány megtárgyalása és eldöntése végett". A lakitelki 29-ek helyre akarják állítani az OCÖ-ben a "rendet, a törvényességet és a szakmaiságot", és 29 képviselő semmilyen körülménye között nem kíván együtt dolgozni Kolompár Orbánnal.

Ha az elnök bármikor összehívja az Országos Cigány Önkormányzatot, ez a 29 fő készen áll a részvételre, ám "olyan döntést, naprendi pontot továbbra sem fognak megszavazni, amellyel nem értenek egyet, ami nem a cigányság, hanem a saját személyének az érdekét szolgálja". "Egyetlen napirendi pontot tudunk elfogadni, ami az elnök törvényes úton való eltávolítását szolgálja" - mondta Farkas Flórián. Kolompár Orbán a lakiteleki határozatra reagálva az MTI-nek úgy fogalmazott: „az OCÖ-ben rend, szakmaiság és átláthatóság van. A jelenlegi OCÖ következetesen, mindenféle pártkötődések nélkül kiáll, és ezt követően is kiáll a cigányság érdekeiért.

Az OCÖ elnöke hozzátette: bízik abban, hogy mivel Farkas Flórián elállt oszlatási szándékától, munkájával, szakmai és parlamenti tapasztalataival az elkövetkezendő időszakban hozzájárul a hazai cigányság élethelyzetének javításához. Arra, hogy a Lungo Drom és a hozzá csatlakozott független képviselők egy fős közgyűlési többséggel „rendkívüli közgyűlést” tartottak, úgy reagált: eljuttatja Farkas Flóriánnak az OCÖ szervezeti és működési szabályzatát, és csatolja mellé az Országgyűlésben által is megszavazott az kisebbségi törvény ide vonatkozó önkormányzati törvény szabályozását. (A kisebbségi törvény értelmében az országos önkormányzatok elnökeinek megbízatása négy évre szól, és nem lehet őket visszahívni.)

Kolompár Orbán az MTI-nek azt mondta: a Lungo Drom pénteki kezdeményezésének megfelelően november 10-re összehívja a rendkívüli közgyűlést, amelynek egyetlen napirendi pontja az OCÖ feloszlatása lesz. Hozzátette: az általa vezetett MCF (Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma) választási szövetség addig is várja a képviselőket, hogy pártállástól függetlenül dolgozzanak a a cigányság „nyomorúságos helyzetének” jobbá tételén.

Kijelentette: nem kíván lemondani elnöki megbízatásáról, de utalt arra, hogy szeptember 10-én jelentette be, hogy elnöki jogkörének nyolcvan százalékát négy helyettesére ruházza át, mert pártjának, az MCF Roma Összefogás Pártnak a választási felkészülését szervezi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncert közben meghibásodott a Zeneakadémia orgonája

A budapesti Zeneakadémián, pénteken este Varnus Xaver koncertjén meghibásodott a három orgonamotor… Tovább olvasom