Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Lucinda Williams, a sokoldalú rocker hölgy új lemezre készül

Új lemez megjelentetésére készül a Grammy-díjas Lucinda Williams, a sokoldalú amerikai énekesnő és gitáros, hogy emlékezetesebbé tegye ötvenedik születésnapját.
Lucinda Williams igazi értelmiségi családba született 1953. január 26-án Los Angelesben. Apja költő, kritikus, az angol irodalom professzora. Lucinda gyermekkorában nem nagyon ismerhette meg az állandóságot, hiszen ott kellett élnie, ahová apját a munka szólította: az Egyesült Államok déli városaiban, Mexikóvárosban vagy Santiago de Chilében. A sok költözés persze nem csak hátránnyal járt, hiszen az állandóan változó környezet gazdagította is személyiségét. A tizenkét éves korától színpadra kívánkozó Lucinda a blues és folkzene mellett megismerhette a latin-amerikai ritmusokat is. Fiatalon Bob Dylan híres lemeze, a Highway 61 Revisited ragadta meg, de azután a delta blues óriásainak - Robert Johnson, Skip James, Bukka White - zenéjét is magába szippantotta. A hetvenes évek elején Nanci Griffith-tel, Lyle Lovett-tel, Townes Wan Zandttal együtt a houstoni folkcsalád tagja lett.

A hetvenes években ennek megfelelően zenei világát a folk és a blues határozta meg. Első lemezén, az 1979-ben megjelent Ramblin On My Mind című albumán hagyományos blues darabok éppúgy hallhatók, mint a legnagyobb country sikerek. Második albumának címe - Happy Woman Blues - árulkodik arról, hogy milyen zenét is szeret.

A nyolcvanas években a rock, pontosabban a nagyobb kiadóktól független indie rock felé fordult érdeklődése, amely nem teljesen mellőzte a bluesos hagyományokat, és kevert lemezeihez rock and rollos alapot is. Ennek jegyében születtek The Night's Too Long, a Passionate Kisses valamint Changed The Locks című dalai. Rövid időre az RCA lemezcég gondozta lemezeit, de azután a kilencvenes években ismét jobbnak látta visszatérni az indie kiadókhoz. Tíz évvel ezelőtt jelent meg a Sweet Old World című lemeze.

Hosszas hallgatás következett, igaz a koncertezéssel nem hagyott fel. 1998-ban azután megjelent a Carl Wheels on a Gravel Road című lemeze, amely amellett, hogy aranylemez lett, Grammy díjat kapott a kortárs folk kategóriában. Az énekesnő tavaly a legjobb rockénekesnőnek járó Grammy-díjat kapta az Essence című albumának Get Right With God című daláért

Új lemezének, amely várhatóan áprilisban kerül a boltokba, World Without Tears lesz a címe, és hangmérnöke az a Mark Howard, aki többek között a U2, Bob Dylan és Emmylou Harris lemezeivel bizonyította képességeit. Az albumon hallható mind a tizennégy dalnak Lucinda a szerzője. A zenei anyag pontosan olyan változatos, mint az énekesnő egész eddigi pályafutása: a folkos és rockos dalok mellett a delta blues, sőt a rap stílusjegyei is megtalálhatók rajta. A beharangozók szerint az albumon a címadó szerzeményen kívül az American Dream, az Atonement című dalok tűnnek a legsikerültebbnek, de ezt úgyis a közönség dönti el. Azt még nem lehet tudni, hogy lesz-e a lemezhez nagyobb turné is, de az biztos, hogy március közepén Texasban fellép a South By Southwest címet viselő fesztiválon.

Kovács Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiadják a Kazaa felhasználóit

Az USA szövetségi bírósága a lemezkiadók szövetségének kérésére elrendelte egy… Tovább olvasom