Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Lovasturizmus csak minőséggel

A Magyar Lovasturisztikai Szövetség nemrég Európában egyedülálló minősítési rendszert vezetett be. A legmagasabb fokozatot, az „öt patkót” mindössze három nyugat–dunántúli kiszolgálólétesítmény kapta meg.
Lovasturizmus: Hatóságilag szabályozottá kívánják tenni.
A szövetség szeretné, ha hatóságilag szabályozott lenne ez a tevékenység. Patyi Elemér, a Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke nemrég egy konferencián kijelentette: a szigetközi lovasturizmusnak nincsenek meg a tárgyi feltételei, pedig sokan foglalkoznak ezzel errefelé. A Magyar Lovasturisztikai Szövetség olyan minősítési rendszert dolgozott ki, amely komplex vizsgálat során a lovak minőségét, a szakemberek tudását és a környezeti feltételeket is vizsgálja. A dunaszigeti Szelle Kornél, a szövetség alelnöke is részt vesz ebben a munkában.

Az eladhatóságot nézik

– Egytől öt patkóig minősítünk országszerte. Jelenleg 500–600 nyilvántartott lovasudvar működik, ám ebből csak 20–25 kaphatta meg a legmagasabb fokozatot, melyből három található tágabb régiónkban (Rádiháza, Zalaszentlászló, Dunasziget). Nem a vagyonértéket minősítjük, hanem a létesítmény eladhatóságát. Legegyszerűbb persze, ha egy tehetősebb ember csillogó-villogó létesítményt hoz létre, ám ez kevés a lovasturizmus szempontjából. A lovak és a szakemberek tudása sokkal lényegesebb. Aki azt gondolja, nagy üzlet van ebben a turisztikai ágban, az téved: jelentős beruházást, szakértelmet és nagyfokú kitartást igényel. Környékünkön tíz „istálló" működik. A lovasturizmusban csak jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott, szívós állatok kellenek, mivel az ide érkező kuncsaftok általában gyenge lovasok. Én ezért csak magyar lovakkal dolgozom.

Hatóságilag szabályozni

– Szövetségünk azon fáradozik, hogy a szakma hatóságilag szabályozott, engedélyköteles tevékenység legyen. Ugyanis általános tapasztalat, hogy száz ilyen lovasudvarból legalább nyolcvanat be kellene zárni. A kormányzat is számol velünk, a pályázatok elbírálásánál kikérik a véleményünket, valamint a felméréseket is állami pénzből végezzük. Emellett olyan túravezetők kiképzését is vállaltuk, akiknek a természeti szabályok betartását is oktatjuk. A nemzeti parkok kapcsán a lovasturisztikai szakemberek rossz tapasztalatokat szereztek.

A szabadság illúziója

Tartunk attól, hogy a Duna menti nemzeti park megvalósulásával csoportjainkat mindenhonnan táblákkal tiltják majd ki. Ha kell, alávetjük magunkat a közérdeknek, hajlandóak vagyunk – egyeztetések után – térbeli és időbeli korlátokat elfogadni. Ám rossz ötletnek tartjuk a lovaglóutak kijelölését: a nyugati vendégek, akik az idelátogatók hatvan százalékát teszik ki, a szabadság illúziója miatt jönnek hozzánk. Kijelölt utak esetében azt hinnék, hogy bezárták őket. Saját tapasztalatomból tudom, hogy lovakkal lehet becsalni a vendégeket, ám komplett kiszolgálásra – s nem kevés anyagi ráfordításra – van szükség. Szállást, csónakázási lehetőséget, étkeztetést kell biztosítani, s a környékbeli programokra is fel kell hívni a figyelmet – mondta Szelle Kornél.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediawave programok/Győr-Vének - Május 1.

Tovább olvasom