Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Lopnak a temetőben

„ Az újvárosi temető nyitva van, de éjjeliőr, gondnok híján rendszerint kilopják az örökzöldeket, levagdalják a rézbetűket. Az illetékesek semmiféle intézkedést nem tettek az elmúlt két évben. Most tujákat, szobrot vittek el a családi sírról, a vázából pedig csokrokat lopnak el. Az elkövetők három év alatt csak a mi családunknak mintegy 200 ezer forint kárt okoztak.”

A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) kezelésébe nyolc temető tartozik – tudtuk meg Nagy Csabától, a cég sajtóreferensétől. – Ebből hat kisebb, a hetedik a Szabadi úti, a legnagyobb pedig a 25 hektáron fekvő nádorvárosi köztemető, ahol mintegy 50 ezer sírhely található. Mivel a temető közterület, a hiányzó növényekről, ellopott kegyeleti tárgyakról sok esetben a Komszol is csak a panaszosoktól szerez tudomást. Közterület lévén a Komszol ez ügyben nem bírságolhat és nem intézkedhet.
Jelenleg, nyári nyitva tartás lévén, reggel 7 órától este 8 óráig tartanak nyitva a győri sírkertek, az újvárosi temető rendjét délután 2 óráig gondnok felügyeli. A Komszol anyagiak híján nem tudja megoldani a terület folyamatos őrzését. A Szabadi úti vagy a nádorvárosi temetőben kapuzárásig gondnok vigyáz a rendre. Nagy Csaba elmondta még: a bűncselekmények többsége vallási ünnepekhez, nagyobb temetésekhez kapcsolódik, a törvény betűje szerint azonban a helyszínen lévő gondnok vagy a kapuőr nem cselekedhet. Mindössze egy olyan ügy van folyamatban, ahol maga a hozzátartozó érte tetten az elkövetőt, így ő a sírhely bérlőjeként – kegyeletsértés megalapozott gyanúja miatt – tett feljelentést a rendőrségen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítünk a Presztízs díjas pályázatok megírásában

Egy héttel ezelőtt jelent meg a Lapcom Kft. Délmagyarország Kiadó pályázati felhívása a 2006-os… Tovább olvasom