Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Londoni elemzők: 20 milliárd eurós hitel kellene Magyarországnak

Magyarország jövőbeni finanszírozási igényei alapján egy 20 milliárd euró körüli összértékű IMF/EU-program lenne hitelesnek tekinthető segítség piaci szempontonból.

Magyarország jövőbeni finanszírozási igényei alapján egy 20 milliárd euró körüli összértékű IMF/EU-program lenne hitelesnek tekinthető segítség piaci szempontonból - vélekedtek hétvégi helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege által befektetők számára összeállított részletes áttekintés szerint a külső finanszírozási igényeket "nagyon leszűkített perspektívából" tekintve - vagyis csak a közeljövőben esedékessé váló kormányadósság-törlesztési kötelezettségeket figyelembe véve - a magyar kormány megengedhet "valamelyes késést" a tárgyalások során, az idén ugyanis csak néhány - igaz, nagy összegű - szuverén devizaadósság-hányad jár le.

A ház szerint azonban - tekintettel a külföldi befektetők jelentős arányára a helyi kötvénypiacon, és a tőkemenekítés kockázatára, valamint a magánszektor, főleg bankok nagyon magas külső finanszírozási igényeire - az ország egésze már az előtt is finanszírozási válsággal kerülhet szembe, hogy a kormány kifogyna a pénzből.

Ráadásul ha több kötvényaukció is sikertelenül zárulna, az nagyon kedvezőtlen jelzés lenne a kötvénybirtokosok számára, és valószínűleg másodpiaci eladási hullámhoz és tőkemenekítéshez vezetne - vélekedtek hétvégi helyzetértékelésükben a Goldman Sachs londoni elemzői.

A cég szerint ahhoz, hogy az új IMF/EU-program hiteles legyen, teljes mértékben fedeznie kell a program időtartama alatt, illetve utána kialakuló potenciális finanszírozási réseket.

A Goldman Sachs elemzőinek számításai szerint ez azt jelenti, hogy a valutaalap és az EU - valamint egyéb, esetleg bekacsolódó nemzetközi intézmények - által nyújtandó hitelkeret értékének hozzávetőleg 20 milliárd eurót kellene elérnie, annyit, amennyit Magyarország az előző készenléti egyezmény alapján kapott.

A GS szerint az új program megszületése piaci katalizáló hatással járna, vagyis magántőke-beáramlást is vonzana, mivel csökkentené a fizetésimérleg-válság kialakulásának kockázatát.

A Goldman Sachs elemzői közölték: változatlanul azt várják, hogy a magyar kormány végül egyezségre jut egy IMF/EU-programról.

A cég azonban azzal is számol, hogy a vitatott - főleg az MNB-vel kapcsolatos - ügyek miatt lassú haladás várható a tárgyalásokon, és a kormány valószínűleg csak további piaci nyomás hatására tesz majd konkrét kötelezettségvállalásokat ezekben a kérdésekben.

A Goldman Sachs elemzői ennek alapján közölték: az euró forintárfolyamára szóló 3 és 6 havi távlati előrejelzésüket az eddigi - a "vártnál gyorsabban máris elért" - 315, illetve 320 forintról 340, illetve 350 forintra módosítják, ugyanakkor 320 forintra visszaerősödő és e szint környékén stabilizálódó árfolyamot várnak arra az esetre, ha megszületik a megállapodás a valutaalappal és az EU-val.

A GS londoni közgazdászai azonban a következő három hónapban még 2,50 százalékpontnyi MNB-kamatemelést és így 9,50 százalékra emelkedő jegybanki alapkamatot várnak, és ezután is csak fokozatos monetáris enyhítést valószínűsítenek; új, felülvizsgálat előrejelzésük alapján az idei év végéig 8,00 százalékra süllyedhet vissza az MNB-kamatszint.

Ez messze a legborúlátóbb kamatprognózis a Cityben.

Egy másik globális pénzügyi szolgáltató csoport, a JP Morgan londoni elemzői Magyarországról összeállított, ugyancsak a hétvégén ismertetett értékelésükben közölték: továbbra is 65 százalékos esélyt adnak arra, hogy Magyarország és a valutaalap között létrejön a megállapodás egy elővigyázatossági jellegű készenléti csomagról; igaz, a ház ezt most már csak az idei második negyedévre várja.

A JP Morgan londoni közgazdászainak véleménye szerint is a piaci nyomás a kulcstényező abban, hogy a magyar kormány kompromisszumokat vállaljon a megállapodás érdekében. A ház ugyanakkor rövid távon 1,00 százalékpontnyi további MNB-kamatemeléssel és 8,00 százalékon tetőző kamatszinttel számol.

A cég jelenleg érvényes előrejelzése szerint az MNB alapkamata idén márciusban eléri a 8,00 százalékot, de az év végéig visszacsökken a szigorítási ciklus kezdete előtti 6,00 százalékos kiindulópontra.

A JP Morgan londoni elemzői már több közelmúltbeli előrejelzésükben is közölték: azzal számolnak, hogy amint megszületik a finanszírozási megállapodás az IMF-fel, mód nyílik az MNB-kamatemelések visszafordítására; igaz, hogy a ház szerint is felfelé mutató kockázatok hatnak erre a prognózisra.


Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. gjozsi88 2012. január 10. 14:21
  „astra1!
  Tévedsz!!!!!
  Nekünk kellene megmondani, hogy mennyit szeretnénk, ebből ezt, ezt és igy és igy szeretnénk......azaz elő kellene állni egy programmal, amit elbírálnak!!!!!
  Látom nem érted a működést!!!!!
  Nem a bank mondja meg mihez ad hitelt.......az ügyfél mondja meg miért szeretne és melléteszi az üzleti tervet, a gartanciákkal!!!!”
 • 20. astra1 2012. január 09. 20:52
  „Majd az ÁJEMEF EJU JUESZÉJ megmondja mennyi kell nekünk.”
 • 19. gjozsi88 2012. január 09. 19:00
  „fortuna54!
  "Magyarország is a szocik nyolc éve alatt kezdet el eladósodni."

  Ez csak részben igaz!
  Ugyanis a Fideszes lakádhiteleket a szoci kormány elött vették fel.....igaz ez 2002-ben nem számitott az 54% adósságba, csak a 2004-es uniós csatlakozásunk miatt változó számitási mód beszámolta a fideszes lakáshitelek állami garanciáit és a MFB bankba bujtatott Széchenyi-Tervként folytatott osztogatás adósság forrását is!!!!
  Azaz ez a tétel terhelte az 54% és a 80% közti különbséget!!!!!
  Mégis csak a szociknak tudjátok be!!!!!
  Arról nem beszélve, hogy a világgazdasági válság 6%-os gazdasági visszaesés ,mint GDP bázis csökkenés is növelte a %-ban kifejezett adóssságot, miközben az abszolut értéken nem változott!!!!

  Akkor a Gyurcsány kiadást csökkentett!
  A Fidesz az európaio utat javasolta, amitől a gazdasági válságot az országok hiánya, adóssága terhére növelte volna a gazdaságot.....ettől ment el a spanyol adósság is!
  Ugye szerencse, hogy akkor nem a Fideszre hallgatott a Gyurcsány?
  Hol lenne az adósság akkor, ha Viktorra hallgatunk?????
  Azt is a Gyurcsány nyakába varrtátok volna!!!!!!”
 • 18. fortuna54 2012. január 09. 17:41
  „15-ös.Spanyol ország,na meg a volt komunista államok,Magyarország is a szocik nyolc éve alatt kezdet el eladósodni.”
 • 17. gjozsi88 2012. január 09. 16:48
  „SiLa!
  "Ha veszel fel hitelt, akkor tökéletes a gazdaságod és vissza tér a befektető, egyből demokratikusak leszünk, és a sajtó szabadság is rendben lesz!"

  Ezt ne kösd össze, mert nem igy van!
  Ha felveszel hitelt,m akkor pótolod a piaci bizalom vesztés miatti finanszirozási igényed fedezetét!
  Mivel hitelt csak akkor kapsz, ha olyan intézkedéseket hozol, amitől visszatér a piac bizalma!!!!
  Egy nagyon fontos értelemszerű következtetést kihagytál, ezért csusztatás az állításod!
  NINCS HITEL PIACI BIZALOM VISSZASZERZÉSÉRE TETT INTÉZKEDÉSEK NÉLKÜL!
  A hitel ettől már növeli a bizalmat......ez fokozatosan növekszik, ha jönnek az intézkedések is!!!!
  A hitel egy állandó számonkéréshez van kötve!!!!!”
 • 16. gjozsi88 2012. január 09. 16:44
  „fortuna54!
  "Általában a szocialisták vezette országok közelednek a csöd felé."

  Ez igy igaz!
  A szocializmust épitgető ,államosító Fidesz irányításával jutottunk a csőd felé.....tudod, amiről csak ti mondtátok 2010-ben, hogy csődközeli, ...miközben maga Viktor mondta, hogy stabil a gazdaság, költségvetés, közepes az adósság, világelső a hiány.......amit alá is támasztott a növekvő pályán lévő gazdaság, 265 ft euro és a 175 bázis CDS országkockázati felár!!!!
  Ugye ami akkor stabil volt azt elötte nem lehetett tönkretenni....?
  Persze arra sincs magyarázatotok, hogy az akkori Kósa-Szijjártó csődről szóló meséje után ide futott az IMF-EU és cáfolták ezt a kommunikációt......miközben most állítják, hogy mára csőd van!
  Ezért Viktort hibáztatják........nem a Bajnaiékat!!!!!”
 • 15. Joebacsi70 2012. január 09. 12:24
  „13. Az a szoci aki mondja, vagy aki csinálja ? Tudod, Viktor óta azt kell nézni, mit csinál, és nem amit mond.
  Ebből kindulva az MSZP nem szoci párt, a FIDESZ annáál inkább, legalábbis részben. De ez most nem is fontos.
  Ettől függetlenül részben némi igazad is van, a tárgyilagosság elve szerint:
  Olaszország - Berlusconi (balosnak, szocinak neveznéd Orbán mintaképét és barátját?)
  Görögország - Papandreu (szocialista)
  Argentína - De la Rua (balközép koalíció)
  Izland - Geir Haarde (függetlenség pártja + szociáldemokrata koalíció)”
 • 14. SiLa 2012. január 09. 11:44
  „Itt a kutya elásva. Ha veszel fel hitelt, akkor tökéletes a gazdaságod és vissza tér a befektető, egyből demokratikusak leszünk, és a sajtó szabadság is rendben lesz!”
 • 13. fortuna54 2012. január 09. 11:16
  „Általában a szocialisták vezette országok közelednek a csöd felé.”
 • 12. hümm 2012. január 09. 07:48
  „ők már csak tudják mennyi kell!”
 • 11. spiderz 2012. január 09. 07:27
  „Ez már a fogyasztói társadalom Goldman Sachs módra. Fogyassz, fogyassz, hogy nekem jobb legyen, a problémáid nem érdekelnek. Azok osztják a tanácsot, akik eljátszották Kadhafi befektetett olajpénzét, majd a visszaköveteléskor a ´terrorista´ Kadhafit hirtelen el tették láb alól. Most egy kis ország jön.”
 • 10. CsabaKiraly 2012. január 09. 03:47
  „Erdekelne hany off-shore-bank-szamlaja van orbannak.”
 • 9. CsabaKiraly 2012. január 09. 03:24
  „A 20 mil-bol egy-ket mil orban szamlajara menne.”
 • 8. Cloeon_dipterum 2012. január 08. 22:06
  „Nem tetszik nekik, hogy a nép helyett a bankok és a multik fizetnek nagyobb adót. Bár úgy hallom, hogy a balliberálisok jelentkeznek, hogy örömmel vállalják a bankok és a multik helyett az adókat, csak vegyünk fel még több hitelt.”
 • 7. amalfi 2012. január 08. 21:29
  „Ha pár fideszes befogta volna a száját, kevesebbel is megúsztuk volna.”
 • 6. piroskaésabarkasz 2012. január 08. 21:17
  „3!Ott a nagyigazság! Szóról-szóra ugyan az a véleményem a bankokról.A 150 CHF-nél igába hajtotta mindenki a fejét+a "vegyen 0%-al lakást,autót"akciókkal.A folytatását mindenki ismeri.Most jönnek az államok a sorban....”
 • 5. rommel 2012. január 08. 21:13
  „IGY KELL EGY ORSZÁGOT TÖNKRE TENNI !!!
  IMF HITELRE RÁSZORITANI ÉS A "BEFEKTETŐKKEL" TÖNKRE TENNI !!!
  PERSZE KELLENEK MÉG HOZZÁ A BELSŐ RENEGÁTOK :
  - MSZP , SZDSZ , LMP , DK ....................................
  EZ TUTI RECEPT ÉS MÁR SOKSZOR "SIKERRE" VITTÉK !!!
  ( CHILE , VENEZUELLA , PANAMA , BRAZILIA , ARGENTINA...............STB )
  MINDEZ CSAK AZÉRT , MERT A LIBERÁLIS BEFEKTETŐ "URAKNAK" NEM TETSZETT AZ
  ADOTT ORSZÁG KORMÁNYZATI "LOJALITÁSA" !!!
  REMÉLEM MINDENKI ÉRTI MIRŐL VAN SZÓ !!!”
 • 4. Cloeon_dipterum 2012. január 08. 20:56
  „A hitel csak elodázza az államcsődöt, amit a balliberálisok ügyesen készítettek elő az elmúlt évtizedekben. Ha a hitelt nem tudja fizetni az állam, még több felvételekor jobban fogja? Be kellene már látni, kedves balliberálisok, hogy ez nem járható út.”
 • 3. kmmk 2012. január 08. 20:10
  „2008-ota azt a jatekot jatszak, hogy orszagokat dontenek be es adnak nekik hitelt. A lakossagnak es a cegeknek mar nem tudnak hitelezni, most az orszagok jonnek. Szamoljuk, ki hogy 20m euronak mennyi a 4-5%-os kamata(jobb esetben). Ezt az osszeget kb 3-4 ev alatt kell visszafizetni. Ez a tuti uzlet.”
 • 2. Eva- 2012. január 08. 19:55
  „no ennyibe került a gazdasági fordulat próbája!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EMNT és az EMNP kiáll Orbán Viktor és a magyar kormány mellett

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt is kiáll az Európai Unió által bírált… Tovább olvasom