Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Londonban a múlté a terror

London. A világ egyik legszebb városa. A brit főváros lenyűgöző, történelmi épületei, varázslatos parkjai élményszámba mennek. A turisták most mégis kissé óvatosak. Az idei terrorcselekmények miatt váltak azzá. Igaz, a metropoliszban nem érezhető semmilyen feszültség, az élet, olyan, mint régen.
A szerző felvétele
Nem tagadom: kedvenc városom London. Imádom a brit fővárost. Az épületit, az utcáit, a parkjait, a pubjait és focimeccseit. A belvárosi nyüzsgést, a nyugalmas zöldövezeteket. A közelmúltban immár harmadik alkalommal tölthettem el hosszabb időt a szigetországi metropoliszban. Az interneten lefoglalt fapados repülőjegy intézése gyorsan ment. A szálláskeresés sem tartott hosszú ideig. Szóval minden adva volt egy kellemes kiránduláshoz.

Ha nem esik...

Igazán nem is gondoltam addig arra, hogy milyen lesz most Londonban pihenni, amíg az egyik kedves ismerősöm nem jegyezte meg: „Nem félsz attól, hogy a terroristák majd akcióba lépnek?" A Ferihegyi felszállást követően a közel két és fél órás repülőúton gondolkodtam azon, hogy azért kíváncsi vagyok mennyiben változott meg az élet Londonban a nyár elején történt támadássorozat óta.

A gatwicki landolást követően, már a repülőtérről a vonathoz tartva, megbizonyosodhattunk: nem történt jelentősebb változás, senkit sem motoznak meg a biztonságiak. Az esti szállásfoglalást követően az első utunk a parlamenthez, majd a Big Benhez vezetett. Itt sem volt nagyobb készültség, talán ha öt rendőrrel több pózolt volna az épületek körül, mint jó egy évvel ezelőtt.

A reggeli ébredés után is a belvárost vettük célba. Szerencsénk volt: nem esett az eső. Ez ugye nagy dolognak számít Londonban. Ekkor utaztunk először metróval. Kicsit hevesebben dobogott az ember szíve, amikor először a mélybe szállt. De a városban élők olyan magabiztosságot árasztottak, hogy senki sem gondolt az idei terrorcselekményekre.

Élet a jelennek

Ez is bizonyítja: senki sem foglalkozik a múlttal, csak a jelennel. Azzal az élettel, amely számunkra furcsa. A városban élők zötykölődnek a metrón, a buszon, a vonaton. Beszélgető embereket csak a pubokban találhatunk. Bőven fogy a fekete-, a vörös- és a világos sör. Pénteken délután, a fizetések átvétele után – hetente kapják a jussukat –, egy gombostűt sem lehet leejteni sehol. Ha az embernek van munkája, akkor jól él. Igaz, egy külföldi csak akkor boldogul, ha beszél angolul. Bár nem mindig az elitszakmák jutnak az idegeneknek, de az itthoni keresethez képest háromszor, négyszer többet lehet összeszedni.

Kalandorok akadnak így is bőven. Nyelvismeret nélkül érkeznek Angliába, úgy gondolják, szerencsét próbálnak. Szállás és munka nélkül. Az estéket kirakatok előtt egy hálózsákban töltik. Bíznak a csodában. Egyre több ilyen szerencselovag van. Ez szomorú látvány. Igaz, napközben nem lehet velük találkozni, egy koldust, utcán élőt sem lehetett látni.

Heti egy razzia

A harmadik napon találkoztunk első komolyabb razziával. A Tower melletti metróállomáson táskákat vizsgáltak át a rendőrök. A helyeik elmondták, hogy hetente egy-egy alkalommal előfordul, hogy tüzetesebben átnézik azokat, akik metróra szállnak. Kutyák szimatolják meg a szatyrokat. Pillanatok alatt végeztek, és mindenki mehetett tovább, és csodálhatta meg az egykori börtönt, aminek a környékét a közelmúltban csodásan felújítottak. A Tower bridge is lenyűgöző, a Temze partja sétára csábít, a környékén elhelyezkedő egykori dokkok pedig visszarepítenek bennünket a múltszázad elejére.

Aki járt már Londonban, az mindig csodálattal beszél a parkokról. Az St. James park, a Hyde park, a Green park, a Regent’s park és Kensington garden is egy ékszerdoboz. Mókusok rohangálnak és esznek az emberek kezéből, hattyúk, pelikánok, vadkacsák szelik a vizet. Egy világváros közepén természeti csodák kelnek életre. És azért, hogy a helyiek, illetve a turisták jót pihenjenek, jó időben nyugágyakat helyeznek el. Ebben sütteti magát mindenki, pihen és nem gondol semmire. A terror is a feledésbe merült már. Pedig pár hónapja volt. Egy biztos: London olyan, mint egy-, öt-, tíz-, vagy húsz éve. Festőien szép. A világ egyik legszebb városa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csordás Csaba

a kupaspecialista?

Az FC Sopron kiütéses győzelmet aratott Zalaegerszegen. A Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első… Tovább olvasom