Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Lombikbabára várva

A statisztikák szerint ma Magyarországon a párok 18 százaléka gyermektelen.A statisztikák szerint ma Magyarországon a párok 18 százaléka gyermektelen. Nekik nyújthat utolsó reményt a lombikbébiprogram. A Vasárnapi Kisalföld hamarosan két olyan pár életét mutatja be, akik segítségért keresték fel a Győri Kaáli Inézetet. Olvasóink hétről-hétre megismerkedhetnek a küzdelmeikkel, gondolataikkal, a szakemberek munkájával, ami által reméljük mielőbb eljuthatnak a vágyott gyermek megszületéséig.
 
Magyarországon, – ha a jelenlegi tendencia folytatódik –, néhány éven belül 10 millió alá csökken a lakosság száma, amire még nem volt példa hazánk történetében. A világháború óta először 1998-ban és 1999-ben 100 ezer alá csökkent Magyarországon az élveszületések száma, s a népesség fogyása már meghaladja az évi 40 ezer főt.  
 
Még mindig sok a tévhit

Világszerte több millió házaspár szembesül évente a meddőség problémájával. Kevesebb, mint 20 százalékuk fordul orvoshoz. Pedig az esetek 90 százalékában megtalálják az okot, csak körülbelül 10 százalék marad ismeretlen eredetű. Összességében, ha megfelelő időben, megfelelő helyen kerül a pár orvoshoz, akkor 85-90 százalékban kezelhető meddőségük. Az első lombikbébi 1978-ban született meg Angliában, nem meglepő tehát, hogy még mindig sok a laikus, az eljárásról félinformációval rendelkező ember. Például a tévhittel ellentétben a meddőségért – tehát amikor a rendszeres nemi aktus ellenére egy éven belül sem jön létre terhesség – a nő csupán fele arányban „felelős".

Maga a  lombikbébi elnevezés azonban nem tévhiten alapszik: valóban a női szervezeten kívüli, azaz üvegben (lombikban) termékenyítik meg a petesejtet. Az más kérdés, hogy maga a lombikbébi természetesen nem a lombikban születik meg. Az előzetesen hormonkezelésen átesett nő érett petesejtjét először egy speciális, úgynevezett punkciós tűvel leszívják a petefészekből. Utána azt egy különleges tápoldatot tartalmazó tenyésztőedényben hozzák össze az ondósejtekkel. A megtermékenyítést követően az embriót visszahelyezik az anya szervezetébe, aki immáron „szabályos" terhesként hordja ki a magzatát. Helyesebb magzatokról, embriókról beszélni, mert  egyszerre általában több petesejtet termékenyítenek meg.  
 
Évi kétezer lombikbébi 

Napjainkban a lombikbébik Magyarországon az évi születések két százalékát teszik ki. A kezelések kétharmadát a négy hazai – köztük a győri – Kaáli Intézet végzi. Demográfiai szempontból is számottevő az a tavalyi  csaknem kétezer gyermek, aki lombikbébi-kezelés nyomán születik.  

A kisalföldi megyeszékhelyen öt és fél éve tárta ki a kapuit a Kaáli Intézet a gyermekre vágyó párok előtt. Mint azt dr. Kőrösi Tamás orvos-igazgatótól megtudjuk: a munkát kezdetben tizenketten kezdték az intézetben, az évek alatt 21 dolgozóra nőtt a külsős szakemberekkel ez a szám. A meddőség kivizsgálásának és kezelések minden válfaja ( hastükrözés, tehát laproszkópia kivételével) jelen van az intézetben, kalauzol bennünket Kőrösi doktor.

A szakember szerényen és csendesen megjegyzik: ha hinni lehet az országos statisztikáknak, itt a legmagasabb a terhességi ráta (ez a 35 éven aluliakra vonatkozik), közel duplája az országos átlagnak. 2000-ben még 38  százalékban ültették vissza az embriókat, ami 2003-ban 43 százalékra, 2004 július végi adatok alapján pedig már 48 százalékra nőtt. A terhességeknek sajnos körülbelül a 25 százaléka végződik vetélésekkel, 40 éves kor felett ez az arány akár 50 százalékos is lehet. Mint azt  Kőrösi doktor hangsúlyozta: az időben elkezedett kezelések hatékonyságára mindenképpen fel kell hívni a párok figyelmét.
 
Tervek kapujában 

A Kaáli Intézet szakemberei igyekeznek minden új módszert minél előbb nálunk is alkalmazni. A célok között van például a beágyazódás előtti genetikai diagnosztika megvalósítása. Ezt azt jelenti, hogy már a felhelyezés előtt meg lehessen mondani a préembrióról, hogy hordoz-e magában súlyos rendellenességet. Vonatkozik ez a petesejt diagnosztikára is. Vagyis, hogy mielőbb láthatóvá váljon, hogy melyik a jó, és a nem jó sejt. Tervezik továbbá egy új típusú fagyasztási eljárás bevezetését (vitrifikáció) is, ami jobbá tenné a petesejtek túlélését...
Az intézet munkatársai gyakran naponta 40-45 párt is fogadnak, s bizony kinőtték a révfalusi házat, s kilátásban van a bővítés is.

Már jelen azonban az, hogy elkezdték vizsgálni azt is, hogy mik a meddőség és pszichoszomatika vonatkozásai, említi meg dr. Kőrösi Tamás. Vagyis: mi köze a léleknek a gyermektelenséghez? Az új betegek tesztet töltenek ki, a szakemberek elemezik azokat, és később egyéni és csoportos foglalkozásokat,  stresszoldást ajánlanak a pároknak. Zajlik már az intézetben olyan új tápoldatok tesztelése is, amit még Európában nem alkalmaztak, de az európai minősítése már megvan. 
 
Drukkoljunk együtt!

A Vasárnapi Kisalföld a győri Kaáli Intézettel közösen egy különleges sorozatba kezd. A babára vágyók közül szeretnék két pár sorsát, próbálkozását végigkísérni. Terveink szerint olvasóink hétről-hétre bepillanathatnak azokba a történésekbe, melyek során eljutnak remélhetőleg az oly vágyott gyermekáldásig. A célunk az, hogy a lombikbébiprogramot – melyről még manapság is kevés információval rendelkezik az emberek többsége, és azok közül is sok a tévhit – közelről megismertessük mindenkivel, bepillanthassunk az úgynevezett „kulisszatitkokba". A cikksorozat legfőbb üzenete pedig nem más, mint, hogy hitet adjon azoknak, akik hosszú ideje küzdenek babáért, hogy ha nekik sikerült, akkor ők sem adhatják még fel...

A Kisalföld Vasárnap Reggel előfizetési árai:
 
1 havi előfizetés: 399 forint
3 havi: 1.197 forint
6 havi: 2.394 forint
12 havi: 4.788 forint

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre, jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt nyert gyermeke?… Tovább olvasom