Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Lóháton a turistákért

Vissza kell térni a csikós, gulyás, gémeskutas romantikához, amivel Magyarország meghódította a németeket – hangzott el a Magyar Turizmus Rt. szezonnyitó fórumán. Vonzerőfejlesztésre az idén 6,5 milliárd forint pályázati keretet biztosít az EU.

Magyarországot világhírűnek hisszük, miközben még Európában sem ismernek minket, Rómától délre például nem tudják, mi hazánk fővárosa. Van tehát tennivaló bőven, be kell vezetni az országot a turisztikai piacra – érzékeltette a valós helyzetet Galla Gábor, az MT Rt. vezérigazgatója. Az első lépések egyikeként az országot öt régióra bontották – a korábbi hét, sőt a még korábbi kilenc helyett –, s ezeket önállóan is reklámozzák. A Balaton, a Dunántúl, az Alföld, Budapest, valamint Észak-Magyarország saját arculattal hódíthatja meg a turistákat.

Az EU által támogatott vonzerőfejlesztésre mindössze 2,5–5 százalék közötti önrésszel pályázhatnak az érintettek. A legtöbb pénzt, több mint 1,3 milliárd forintot a világörökségi helyszínek és a turisztikai potenciállal rendelkező városok történelmi központjának szolgáltatásaira biztosítják. Összesen 1,2 milliárd forintra pályázhatnak a nemzeti parkok és a természetvédelmi területek. Szálláshelyfejlesztésre 1,1 milliárd, kastélyokra és várakra majdnem egymilliárd forint, aktív turizmusra, például kerékpárút-építésre 443 millió jut. A turisztikai vonzerőhöz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésére 867 milliós keretet biztosítanak 2004-re.

A pályázatok között például százmillió forint nyerhető el a hotelek és vendéglők akadálymentesítésének támogatására. Ekkora összeggel segítik a gyógy- és termálfürdők vízforgató berendezéssel való felszerelését is. Székely György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium turisztikai hivatalának vezetője hangsúlyozta: újabb gyógyfürdők létesítését már nem támogatják, helyette háromszázmillió forint keretből a megépültekhez kapcsolódó szállodafejlesztéseket segítik kamattámogatással.

Turisztikai marketingre, amely voltaképpen országreklám, az idén nyolcmilliárd forint jut. Bevált módszer a külföldi újságírók meghívása. Az erre a célra tervezett 250 millió forintos keretet nem csökkentették. Sikerült végre elérni, hogy Bécs és Bukarest várható időjárása mellett Budapestét is közölje a CNN.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vírusirtót tesznek a Windows XP frissítésébe

Az idén nyáron megjelenő Service Pack 2 új biztonsági funkciókkal szereli fel a… Tovább olvasom