Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Logisztikai központ lehet a laktanyából

Kormányhatározat döntött a napokban arról, hogy az egykori papréti laktanyát ingyen megkapja Bezenye. Önkormányzati és munkahelyteremtő célra használhatják. Felmerült az is, hogy az Euro Vegas logisztikai központja legyen a laktanyából.
A négy éve bezárt papréti laktanyát az állami privatizációs részvénytársaságtól a napokban „megörökölte” a bezenyei önkormányzat. A harminckét hektáros ingatlant a haderőcsökkentés miatt 2001-ben megszüntették: korábban a légi célok felderítése és követése volt a feladata. Ezután az ÁPV Rt.-hez került. Pk a papréti ingatlanegyüttest korábban értékesítésre jelölték ki, ám Bezenye jelezte igényét a laktanyára. Az utolsó pillanatban így sikerült „kivenni” Paprétet az értékesítési csomagból. Bekerült viszont azon objektumok közé, melyeket egy munkacsoport „önkormányzati igényekre” megjelölt.

Bezenye ingyen

kapta meg a laktanyát


A Honvédelmi Minisztérium korábban „aggályoskodott” amiatt, hogy egy ilyen kis önkormányzat hogyan tudja a hasznosítással járó költségeket vállalni: a telep őrzése ugyanis több mint tízmillió forintba kerül évente. A mosonmagyaróvári önkormányzat felajánlotta együttműködését az ügyben: az ingatlan hasznosításához szükséges közös költségek vállalásáról is szó esett. Bezenye most ingyen kapta meg a laktanyát, majd egy hatástanulmány során – mely az ingatlan állapotát is vizsgálná – fel kell mérni hasznosítási lehetőségeit. Minapi ottjártunkkor kiderült: a laktanyát őrző cég nemrég a Honvédelmi Minisztériumtól kapott utasítást, hogy még fotózni se engedjék senkinek az épületet.

„ A legkedvezőbb ajánlat mellett döntünk”

Schmatovich Mátyás polgármester a Kisalföldnek elmondta: hivatalos értesítést nem kaptak még az ügyben. Igaz, ők is úgy tudják, megkapta az önkormányzat a létesítményt. „Ha ez igaz, akkor nagyon örülünk” – tette hozzá. – „Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a lehető legkedvezőbb ajánlat után ott valamilyen ipari vagy más üzem létesüljön. Ez akár az Euro Vegashoz is kapcsolódhat: természetesen nem bánnám, ha ők tennék a legkedvezőbb ajánlatot.”
Stipkovits Pál mosonmagyaróvári polgármester elmondta: a kormány a napokban határozott, Bezenye megkapta a papréti laktanyát.
– Mosonmagyaróvár végül is nem kötött megállapodást Bezenyével a közös költségviselésről, s a közös hasznosítás lehetőségéről – kezdte Stipkovits Pál. – Úgy gondolom, a legcélszerűbb az lenne, ha egy közös társaságot hozna létre az önkormányzat egy letelepedni kívánó céggel: így a kontroll is és a folyamatos bevétel is megmarad.

Munkahelyteremtésre hasznosíthatják

– Bevallom: korábban Mosonmagyaróvárnak akartam megszerezni a laktanyát, ám amikor kiderült, hogy csak a közigazgatási területéhez tartozó Bezenye kaphatja meg, minden segítséget megadtam nekik. Nem volt egyszerű megszerezni, ennek ellenére most ingyen megkapták. Fel kell mérni az állapotát, értékét, majd ezután jöhet a gazdasági partner keresése. Mosonmagyaróvár semmire sem tarthat igényt: a bezenyei önkormányzaton múlik, hogy szimbolikusan vagy akár „másképp” részese lehet-e a hasznosításnak. A kormányhatározat szerint önkormányzati célokra és munkahelyteremtésre hasznosítható az objektum. Esetleges eladása esetén sem kell a bevétel ötven százalékát visszafizetni. Természetesen az Euro Vegas logisztikai központjaként is el lehetne képzelni a létesítményt, ez kézenfekvő megoldás lenne – mondta a mosonmagyaróvári városvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktív pihenés húsvétkor

Egyre többen csomagolnak össze húsvét közeledtével: a locsolkodókra várás helyett az ország más… Tovább olvasom