Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Lődd szét! - Ágyúval a jégverés ellen

A találmány megvédi a gyümölcsültetvényeket, sms üzenettel, telefonhívással indítható vagy leállítható.

Viszonylag kis költséggel és egyszerűen működik az a hét jégvédelmi ágyú, amelyeket a Debreceni Egyetem szakemberei által folytatott kutatások eredményeként alkalmaznak már hat magyarországi vállalkozásnál. Az eddigi tapasztalatok és tesztelések alapján a berendezés perspektivikus megoldás lehet a jégesők elleni küzdelemben.

Egy ágyú ugyanis 80 hektáros területen is képes megvédeni a gyümölcsültetvényeket, valamint sms üzenettel, telefonhívással is indítható vagy leállítható.

A globális klímaváltozás miatt jelenleg a jégeső a gyümölcstermést leginkább fenyegető időjárási tényező. A Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Kutatási és Fejlesztési Intézetében a szakemberek másfél éve kutatják a védekezés lehetséges módszereit és rendszereit. Az egyetem kutatói az elmúlt hónapokban hat magyarországi vállalkozásnál hét jégvédelmi ágyút helyeztek üzembe, hogy teszteljék a berendezések hatékonyságát. Az eredmények azt mutatják, hogy jégvédelmi ágyúk megoldást jelenthetnek a kertészeti vállalkozásoknak a jégesők elleni küzdelemben.

Fotó:
Jégeső-elhárítás. OBLAKO rakéta és kilövőállványa - Fotó: archive - Forrás >>


A belga találmány előnye, hogy működtetése egyszerű, nem kíván különösebb szaktudást, valamint manuálisan vagy bármilyen távolságról sms üzenettel, illetve telefonhívással is indítható és leállítható. Az ágyú mellett szól továbbá, hogy beruházási költsége viszonylag alacsony, a védett terület méretétől függően hektáronként 150-400 ezer forintot tesz ki, míg a jégháló felszerelése kb. tízszer ennyibe kerül. Előnyének tekinthető az is, hogy nemcsak ültetvényeket védhet, hanem például üvegházakat, fóliákat vagy más nagyértéket képező és sérülékeny építményeket is.

„A jégvédelmi ágyúk működési elve azon alapszik, hogy az acetiléngáz és levegő keverékével a berendezés robbanóegységében 7 másodpercenként létrehozott, nagy erejű és koncentrált robbanás lökéshullámát az ágyúcső a légkörbe továbbítja. A lökéshullám a különböző elektromos töltésű és hőmérsékletű légtömegeket összekeverve megszünteti vagy tompítja a jégeső-képződés egyik fontos feltételét, és korlátozza a jégszemcsék kialakulását. Ez a hatás 5-10 km magasságban néhány kilométer átmérőjű körre terjed ki, mely a földfelszínre vetítve mintegy 500-600 méter sugarú területet érint, ami akár 80 hektáros területen is képes megvédeni a gyümölcsültetvényeket" – hangsúlyozza Prof. Dr. Szabó Zoltán, a DE AGTC egyetemi tanára.

Olvasóink írták

 • 8. samesz01 2010. július 12. 19:32
  „jegesőhab! ha eltalálják a napot biztos!”
 • 7. samesz01 2010. július 12. 19:32
  „jegesőhab! ha eltalálják a napot biztos!”
 • 6. fióka 2010. július 07. 13:41
  „3. pancser 2010.07.06. 22:25--->hát barátom egy-két évtizeddel elmaradtál valahol na fussál neki mégegyszer itt egy kis segítség
  http://jovonk.info/2010/01/04/az-idojaras-mint-fegyver”
 • 5. bakke 2010. július 07. 11:12
  „pancser, Pécs környékén már vagy tíz éve lövik az eget”
 • 4. knifemaster 2010. július 07. 09:28
  „3.
  Nomen est omen?
  Ezt majd mond meg nekik is mert még nem tudják,hogy évtizedek óta lehetetlen dolgot művelnek.
  http://www.agroland.hu/?hir=1852”
 • 3. pancser 2010. július 06. 22:25
  „A jégesőt nem lehet elhárítani, főleg nem olcsón, ez kamu!”
 • 2. Ing.Böck 2010. július 06. 16:48
  „A "magyar találmány" amely már évszázadok óta müködik lgutóbb kinában, de sok ilyen "magyar találmány"
  van ami a lopkovicéktól származik és magyar találmány néven fut, magyarországon”
 • 1. jegesohab 2010. július 06. 10:17
  „hát ez egyáltalán nem rossz ötlet, remélem jól fog működni, sok kártól meg tudná védeni a termelőket, bár kíváncsi lennék, hogy ez egyáltalán nem borítja meg a környezet működését?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy mentőautó az Üllői úton

Személyautóval ütközött, majd felborult egy mentőautó az Üllői úton, a XVIII. kerületben kedd reggel… Tovább olvasom