Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Lobbicsaták csapdájában

A parlament decemberben fogadta el a kereskedelemről szóló törvényt, amely szabályozza a fogyasztás feltételeit.

Főbb pontjainak minisztériumi magyarázatát és a szakmabeliek azokról alkotott véleményét ismertetjük.

A törvény főbb rendelkezései

– A vásárló speciális igényeinek megfelelő kiszolgálása érdekében törvényi szintre emelkedett a rendelkezés, amely szerint az üzletben kereskedelmi tevékenységet végzőnek szakképesítéssel kell rendelkeznie.
– A kereskedő köteles biztosítani, hogy a vásárló a megvásárolni kívánt terméket ellenőrizhesse, megmérhesse súlyát, méretét, kipróbálhassa használhatóságát.
– A fiatalkorúak fokozott védelme érdekében törvényi szinten kerül tiltásra a szeszes ital, a dohánytermék, a szexuális áru 18 éven aluliak részére történő kiszolgálása.
– Mivel a nagy alapterületű üzletek méretükből adódó sajátosságaik miatt jelentősen befolyásolják egy térség kisebb kereskedelmi vállalkozásainak helyzetét, a törvény előírja, hogy a 3000 négyzetméter feletti eladótérrel rendelkező üzletek építési engedélyének kiadásához a regionális fejlesztési tanács véleményét ki kell kérni.
– Az üzlet nyitvatartási idejét a kereskedő határozza meg, azt köteles bejelenteni a jegyzőnek. A törvény nem tartalmaz korlátozást sem a vasárnapi, sem a munkaszüneti napra vonatkozó nyitva tartásra. Utóbbi esetben továbbra is A munka törvénykönyvének előírásai érvényesek.
– Bevezeti a törvény a jelentős piaci erő fogalmát, megtiltja az azzal való visszaélést. Előírja a jelentős piaci erővel rendelkező vállalkozások számára etikai kódex alkotását. Bizonyos kivételekkel gyakorlatilag tiltott a beszerzési ár alatti értékesítés, de a tiltás alkotmányossági okból csak a kereskedő által nem tulajdonolt árura terjed ki.

„Senki sem elégedett"

– Az a legnagyobb baj az új törvénnyel, hogy igyekezett több lobbicsoport érdekeinek megfelelni, de senki sem elégedett. A mezőgazdasági lobbi túlságosan „belenyúlt", így úgy néz ki, mintha a termelők érdekérvényesítésének eszköze lenne a kereskedelmi törvény. Akkor válik igazán érdekessé, ha a minisztériumi rendeletek megfelelő tartalommal töltik meg, azaz az alacsonyabb szintű jogszabályok teljesíthetik ki. Hogy azok megfelelőképp alakuljanak, a kamarának és az érdekképviseleteknek is fontos szerepet kell juttatni – mondta Varga Miklós, a kamara rábaközi régiójának elnöke, a Rábaköz MM Rt. elnök-igazgatója.

„Kocsiból csak csomagoltat"

Kereskedelmi középvállalkozás vezetőjeként, beszerzési társulás tagjaként arról is szólt, hogy a szabályozás bevezette a piaci erőfölénnyel való visszaélés fogalmát, és azt a beszerzési társulásokra is kiterjesztette. Pedig azok több kisbolt, kisvállalkozás tömörülését takarják, egészen más kategóriát jelentenek, mint a nemzetközi áruházláncok, és amúgy is versenyhátrányban vannak a nagyokhoz képest.
Miért ez a törvény szabályozza az erőfölénnyel való visszaélést, miért nem a versenytörvény? Miért csak a kereskedőkre vonatkozik a versenyfölénnyel visszaélés tilalma, a beszállítókra miért nem? – vetette fel a véleményét kifejező kérdéseket Varga Miklós, és azt is hozzátette: a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmát kijátszhatják a multik.

– A nyitva tartással kapcsolatosan sem az a javaslat jutott érvényre a törvényben, amit sokan szerettek volna. E téren a szakszervezetekkel értek egyet. Az osztrák–német modellt tartom helyesnek, azt, hogy szombaton délután kettőtől hétfőn reggel hatig zárva legyenek a boltok. Egyre többen értik, hogy ez épp a kisebbeknek kedvező – szögezte le a régióelnök, aki úgy véli, az üzleten kívüli értékesítés szabályozása sem lett eléggé konkrét. Tapasztalata alapján ez ügyben eltérő a joggyakorlat abból a szempontból, hogy a jegyző köteles-e engedélyezni, pedig egyre többen vannak a mozgóárusok megyénkben is, akik a szakember szerint kocsiból csak csomagolt árut értékesíthetnének. Szerinte kistelepüléseken még egy újabb bolt is konkurenciát is jelent a meglévőnek, ezért a posta kereskedelmi tevékenységére ugyanazok a szabályok kellene hogy vonatkozzanak, mint a többi egységre.

„Csalódtam a végeredményben"

– Alig várjuk, hogy az új törvényt módosítani lehessen – ismertette a Kisosz, a kereskedők érdekvédelmi egyesületének álláspontját Nagy Lászlóné megyei titkár. Elmondta: a szakma a kezdetektől támogatta a kezdeményezést, hogy a régi törvény helyett új szülessen a kereskedelemben. Az érdekképviseletek komolyan vették szerepüket, véleményezték a terveket és több esetben módosították álláspontjukat, hogy konszenzus jöhessen létre. Ennek ellenére a törvény olyan változatban jött ki, amelyen több lobbicsapat küzdelme érezhető. A legnagyobb gondnak Nagyné azt tartja, hogy az új jogszabály sem ad biztonságot a kis- és középvállalkozásoknak. Szerinte a nagy alapterületű üzletek letelepedésének, terjeszkedésének hatékonyabb szabályozására lenne szükség, és a beszerzési ár alatti értékesítés tilalma – ami ugyancsak a kkv-k védelmét jelentené – a jelenlegi megfogalmazás szerint könnyen megkerülhető.
Csalódott vagyok. Sok mindent szabályoz a törvény, de a hazai vállalkozásokat nem védi eléggé – összegezte véleményét a titkár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisalföld-exkluzív Törökországból

Tovább olvasom