Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

LMP: több szempontból is aggályos az új házszabály tervezete

Az LMP szerint bár az eljárásrendben vannak előrelépések az új házszabályjavaslatban, a tervezet több szempontból aggályos.
Schiffer András, az LMP társelnöke, a párt frakcióvezetője vasárnap, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a parlament nyilvánosságával, illetve egyes eljárásrendi rendelkezésekkel kapcsolatban vannak aggályaik, mivel - szerinte - a gazdasági érdekcsoportok továbbra is "manipulálhatják" a törvényhozás menetét.

Az ellenzéki politikus szerint több olyan része van a javaslatnak, amelyekkel befolyásolhatják a törvényhozást: az ülés kezdete előtt egy órával továbbra is be lehetne nyújtani napirendi módosító javaslatot, a sürgős kivételes eljárás helyett kivételes eljárást vezetnének be, amellyel el lehet térni a normál törvényalkotási folyamattól. Ezzel kapcsolatban a frakcióvezető azt mondta, ezt már egyszerű többséggel is el lehetne fogadtatni, így félévente négy alkalommal is "zárójelbe" kerülhet a törvényalkotási eljárás.

Schiffer András kiemelte még, bár szigorodnának a zárószavazás előtti módosító indítványok beadási szabályai, de egyes esetekben továbbra is lehetőség lenne arra, hogy 72 órával az üléskezdés előtt be lehessen nyújtani ilyen módosító javaslatokat. Hangsúlyozta, hogy ez a nyilvánosságot és a szakmai kontrollt is kizárja, és az elmúlt években ez - szerinte - a lobbicsoportok "kedvenc csatornája" volt.

Az ellenzéki képviselő fontosnak nevezte a nyilvánossággal kapcsolatos szabályokat, azok erősítését szorgalmazta. Jelezte: az LMP kezdeményezni fogja, hogy a sarkalatos törvények, kódexek, költségvetési és adótörvények esetében maradjon meg a részletes vita. Az emberek akkor tudják ellenőrizni a parlament működését, ha a televíziós és rádiós közvetítési időben tartják meg a fontosabb vitákat - tette hozzá.

Schiffer András kérdésre válaszolva azt mondta, amíg 72 órával az üléskezdés előtt be lehet adni zárószavazás előtti módosító javaslatot, illetve lehetőséget biztosítanak a kivételes eljárásrendre és nincs garancia a képviselői véleményszabadság biztosítására, addig az LMP nem fogja támogatni ezt a javaslatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adócsalás - Az ügyészség dolga az igazság kiderítése

Az MSZP-s Józsa István Orbán Viktor "Waterloojának" nevezte az adócsalási botrányt. A Fidesz válaszolt: az igazság kiderítése az ügyészség dolga.
Tovább olvasom