Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

LMP: Matolcsy beismerte, hogy fenntarthatatlan a költségvetés

Az egykulcsos adórendszer nem csak a középosztály jövedelmét csökkentette, hanem a költségvetést is szétrombolta - állítja az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Vágó Gábor és Scheiring Gábor. A két politikus szerint ezt, "az újabb megszorításokról rendelkező törvénymódosítás indoklásában" Matolcsy György is beismerte.

A két képviselő a 2011. évi költségvetés módosításáról szóló, június 22.-én benyújtott, a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett javaslat általános indoklására hivatkozik. Ebben az áll, hogy az évközi gazdasági folyamatok áttekintése során világossá vált, hogy az adóbevételek várhatóan elmaradnak a tervezettől. A szöveg úgy folytatódik, hogy ezen felül egyes kiadási előirányzatok teljesülése várhatóan meg fogja haladni a költségvetési törvényben jóváhagyott összeget.
Az LMP szerint a mostani döntésekkel a kormány 47 milliárd forintot vesz el a jövő generációitól, mert ennyivel csökkennek a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának valamint a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap forrásai, míg az állástalanok visszailleszkedését segítő Munkaerőpiaci Alapot 25 milliárd forinttól fosztják meg. A két képviselő hozzáteszi, hogy további megszorítások fenyegetik az államigazgatást és az olyan létfontosságú szervek, mint a NAV vagy a PSZÁF mindennapi működését.
Úgy fogalmaznak, hogy a nyugdíjvagyont csak egyszer lehetett "einstandolni, az egykulcsos adó miatt viszont még évekig - Orbán Viktor szándéka szerint negyven évig - lyuk tátong a kasszán".
Megállapítják, hogy a mostani elvonásokra elsősorban a fogyasztási adókból származó bevételek kiesése miatt volt szükség. Ezzel igazolva látják azt a korábbi véleményüket, hogy az egykulcsos adónak nincs fogyasztásnövelő hatása. Hozzáteszik, hogy csak az általános forgalmi adóból idén a vártnál 69 milliárd forinttal kevesebb fog befolyni.
A politikusok kijelentik, hogy az államadósság elleni háborúban a kormány "a saját maga teremtette ellenséggel küzd", mert ma Magyarországon az adósságteher csökkentésének legnagyobb akadálya a "látványosan megbukott egykulcsos szja". Emlékeztetnek arra, hogy az LMP többször figyelmeztetett az egykulcsos adórendszer negatív következményeire és a kormány költségvetésének hibáira. Emiatt nyújtottak be tavaly fenntartható költségvetési alternatívát, és ezért tiltakoztak a kormány feletti kontrollt jelentő Költségvetési Tanács "elhallgattatása" ellen.

Olvasóink írták

 • 19. gjozsi88 2011. június 26. 13:33
  „rommel!
  Látom semmit nem tudtál kezdeni a felsoroltakkal, a KSH által közölt eredményekkel,melyek az általam felvetett tényeket hordozza magában!

  Egyébbként semmi mást nem kell tenned, hogy világosan láss a tönkretett ország kérdésében, mint kiderítened mikor hazudott Orbán!
  Akkor mikor tönkretett országról beszélt, vagy mikor stabil gazdasággal ,költségvetéssel indokolta az IMF szükségtelenségét!
  Az állitólag szocik által ellopott pénzekről meg kiderült, hogy 500 milliárdért MOL részvényt vett Orbán abból amiről azt mondtátok, hogy ellopták! Ráadásul a lopásokról egy bírósági végzés sincs!

  Az adósság kérdésében máshol már leírtam, hogy annak növekedésében kinek milyen szerepe volt, amit azon túl, hogy nem hiszed el ,más cáfolatot ,tényeket nem tudsz felmutatni!

  Nehéz veletek vitatkozni, ugyanis érveitek nincsenek, legfeljebb érzelmeitek!”
 • 18. rommel 2011. június 26. 13:10
  „AZÉRT SZERETEK BAL-OLDALI EMBEREKKEL VITATKOZNI , MERT MINDIG MEGTUDNAK NEVETTETNI !
  PL.: AZ MSZP NEM LOPOTT , CSAK A LOBBY PÉNZT TETTE ZSEBRE !
  A HITELEKET A FIDESZ TÁMOGATÁSÁVAL VETTÜK FEL !
  NEM TETTÜK TÖNKRE AZ ORSZÁGOT CSAK STABILIZÁLTUK !
  NA MOST BAL-EKOK : TI MOST VAGY NAGYON HÜLYÉK VAGYTOK , VAGY MÁR HAZUDNI SEM TUDTOK NORMÁLISAN!
  A 70 ÉVES ALZHEIMER KÓROS NYUGDIJASOKON ÉS A 8 ÉV ALATTI GYEREKEKEN KIVÜL MÁR SENKI SEM HISZ NEKTEK !A SZOCI PROPAGANDA MÁR ENNYIRE LEZÜLLÖTT VELETEK EGYÜTT ! HÁLA ISTEN!ÉG VELETEK!”
 • 17. gjozsi88 2011. június 26. 09:45
  „rommel!
  A gond az, ha akkor dilettantizmus volt és a mostaninál jobb eredmények......(csökkenő infláció, növekvő reálbérek, stabil gazdaság költségvetés, világelső hiány és az adósság is csak középmezönyben).....akkor minősítsd azt a most tapasztalható "profizmust", mely növekvő inflációt, az átlagembernek csökkenő reálbéreket,befektetői bizalmat romboló ,ettől belső fogyasztást csökkenő gazdaság, a magánpénztári vagyon nélkül fenntarthatatlan hiány , a nem csökkenő adósság, mert a magánnyugdíj pénztári félretett vagyonból csökkentette, ugyanakkor a mindenkori ,nem nyilvántartott adósságot a nyugdíj adósságot növelte /ezért nem javult a megítélésünk a csodás adósságcsökkentés hirére,mert ez csupán parasztvakítás/)”
 • 16. öszödiböszme 2011. június 26. 08:02
  „Hagyjátok már békén ezt a szerencsétlen narancsrókát! Csak az ukázt teljesíti amit a fityisz székházból kap. Önálló gondolata annyi mint a fityiszvezetőknél a becsület. Az-az abszolút nulla!!”
 • 15. Köszörűs 2011. június 26. 05:57
  „rommelmari!
  Nekem tetszik ahogy fogalmazol!
  Meg ahogy írsz!Csupa nagybetűvel.Csodálatos!Így lehet ordítva üzenni.
  Hol tanítják?”
 • 14. rommel 2011. június 25. 22:42
  „JOZSI
  HA EZ A DILETTANTIZMUS , AKKOR MI VOLT AZ ELŐZŐ 8 ÉV ÉS ANNAK EREDMÉNYE ?”
 • 13. gjozsi88 2011. június 25. 17:57
  „rommel!
  Nem drukkolunk annak, csak látjuk a dilettantizmust.....!
  Semmi nem úgy működik, mint ahogy eltervezték....azaz fogalmuk sincs mit kell csinálni....sorba mennek el tőlük jobboldali közgazdászok!”
 • 12. rommel 2011. június 25. 14:05
  „JOZSI !
  NE ANNAK DRUKKOLJATOK , HOGY TÖNKRE MENJEN AZ ORSZÁG !
  INKÁBB ÖRÜLJETEK , HOGY MÉG TALPON VAGYUNK ENNYI TOLVAJ-GAZEMBER UTÁN !”
 • 11. gjozsi88 2011. június 25. 13:11
  „rommel! Segítek, mert látom nem mered érteni!
  A benyujtott költségvetésben szó nincs a Széll Kálmán tervről, azok kiadáscsökkentő tételeiről!
  Azokat tárgyév folyamán vezetik be.......! Azaz a költségvetés nem fenntartható különben nem kellene megszorítani, illetve ezek a kiadáscsökkentések nem kellenének! Lásd a februárban bejelentett kormányzati tartalék képzés....majd zárolás!
  Már akkor megbukott a költségvetés, különben betervezték volna már akkor a zárolást!”
 • 10. Köszörűs 2011. június 25. 12:42
  „Lesz helyette más(ik)”
 • 9. rommel 2011. június 25. 11:52
  „ISMÉT RÉMHIREK !
  ÉN IS MONDOK EGYET : MEGSZŰNIK AZ MSZP !”
 • 8. Lone_wolf.. 2011. június 25. 08:51
  „Bojtár csak párhuzamot vont.”
 • 7. gjozsi88 2011. június 24. 22:29
  „bojtár
  Szó nincs itt az MSZP-ről!
  Fóbiádat gyógyittasd!”
 • 6. tudorka 2011. június 24. 20:31
  „Mert ezek mondtak valamikor is igazat?”
 • 5. bojtár 2011. június 24. 20:09
  „Az mszp fletó azt mondta hazudtunk reggel,délben este ezek meg már azt sem tudják mikor mondanak igazat.”
 • 4. dorombolok 2011. június 24. 19:22
  „Nem láttak ők semmit! Most sem látnak semmit!Nem tudjál mit csinálnak!”
 • 3. tudorka 2011. június 24. 14:20
  „Amikor Matolcsy megálmodta az egykulcsos adót foglalkozott a költségvetés és az ország dolgaival? Szerintem csak a saját és cimborái zsebére koncentrált.”
 • 2. pozdorja 2011. június 24. 13:09
  „Sőt ők is látták!”
 • 1. Madarász 2011. június 24. 12:45
  „Min kéne meglepődni? A kormányon kívül ezt mindenki előre látta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elérhetetlen Heréd és Nagykökényes

A járhatatlan közutak miatt közösségi közlekedéssel elérhetetlenné válhat a Heves megyei Heréd és… Tovább olvasom