Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

LMP: elfogadhatatlan a hallgatók röghöz kötése

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormánypártok az alaptörvényben akarják rögzíteni a hallgatók röghöz kötését.
Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormánypártok az alaptörvényben akarják rögzíteni a hallgatók "röghöz kötését", illetve a felsőoktatási intézmények gazdasági autonómiájának felszámolását. A párt egyúttal felszólította a volt HÖK-elnök jobbikos Szávay Istvánt, hogy tisztázza szerepét az ELTE Bölcsészettudományi karának hallgatói önkormányzata (HÖK) által, a hallgatókról készített listák ügyében.

A független képviselő Osztolykán Ágnes szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság tavaly nyáron alkotmányellenesnek minősítette a "röghöz kötést", de a kormánypártok mégis az alaptörvénybe szeretnék foglalni a hallgatói szerződéseket. Véleménye szerint ezzel "a nyilvánvalóan alkotmányellenes" lépéssel azt üzenik, hogy nem engednek a hallgatók követeléseinek. Az LMP politikusa szerint a lépés jellemző a Fidesz társadalompolitikájára, mert nem az okokat, hanem a következményeket próbálja kezelni.

Úgy értékelte, hogy a felsőoktatási intézmények gazdasági autonómiájának felszámolásával a kabinet az egyetemekre kívánja hárítani a felsőoktatási krízis miatti felelősséget. Véleménye szerint ezzel a lépéssel könnyebbé válik a vidéki intézmények bezárása.

A képviselő jelezte, hogy az alaptörvény most zajló negyedik módosítása során olyan indítványt nyújtottak be, amelyik elvetné ezt a két javaslatot.

Arra is kitért, hogy az elkövetőket akár büntetőjogi felelősségre is lehet vonni az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi karának hallgatói önkormányzata által a diákokról készített listák miatt. Osztolykán Ágnes, aki szerint az ügyben az emberi méltóság megsértése és a személyes adatokkal való visszaélés kérdése is felmerülhet, arra szólította fel a korábbi HÖK-elnököt, a jobbikos Szávay Istvánt, hogy tisztázza magát az ügyben.

Az atv.hu kedden arról írt: a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE Bölcsészettudományi Karán, a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték.

Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de azt állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki.

Fábri György, az ELTE kommunikációs rektorhelyettese az MTI kérdésére azt közölte: az egyetem azonnali vizsgálatot indított az esetleges hallgatói listák ügyében, és minél előbb tisztázni szeretné a helyzetet.

A szervezet elnöksége kedden a hivatalos Facebook-oldalukon közzétett reagálásában határozottan visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának hallgatói önkormányzata bármikor, bármilyen formában hallgatókat diszkriminált, vagy listát készített vallási, etnikai vagy világnézeti hovatartozásukról. Azt írták, soha nem tagadták, hogy a gólyatáborban részt vevő hallgatókról regisztrációs adatbázist készítenek. Ez a jelentkezők által feltöltött adatokon kívül két információt tartalmazott, a gólyatábori csapatbeosztást jelölő őrsszámot, illetve a kollégiumi jelentkezést. Hangsúlyozták: elutasítják azokat a vádakat, hogy ezeken kívül bármilyen más adatot rögzítettek a táblázatokban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a fiatalok tanulmányaik után egy ideig itthon dolgozzanak

A Fidesz szerint a fiatalok felsőfokú képzése befektetés az országnak, annak költségeit az adófizetők állják. Tovább olvasom