Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

LMP: életképtelen a jövő évi költségvetés

Azzal, hogy a kormány elfogadta a büdzsé sarokszámait, alapjaiban ásták alá az ország államháztartási biztonságát - mondta Vágó Gábor.
Az LMP véleménye szerint a jövő évi költségvetés "életképtelen." Azzal, hogy a kormánytöbbség elfogadta a büdzsé sarokszámait, alapjaiban ásták alá az ország államháztartási biztonságát - jelentette ki szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor.

A politikus hangsúlyozta, hogy a tervezett bevételi forások közül a nyáron már kiesett egy százmilliárdos tétel, amikor kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) "bajos lesz beszedni" a tranzakciós illetéket. Hozzátette, a GDP is másként alakul, mint amit Matolcsy György "elképzel a tündérmeséiben".

A politikus elemzőkre hivatkozva azt mondta, hogy a jövő évi büdzsében összességében egy 5-600 milliárd forintos lyuk tátong.

Felhívta a figyelmet, hogy eközben a Költségvetési Tanács újabb hatástanulmányokat kért be a büdzséhez. Az LMP írásbeli kérdést tett fel a nemzetgazdasági tárcának, amelyben azt kérik, hozzák nyilvánosságra, hogyan fogják befoltozni az 5-600 milliárd forintos lyukat - közölte.

A képviselő hangot adott annak a véleményének is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "lázálmokat kerget", amikor úgy akarja visszavásárolni az E.ON-tól a gázüzletágat, hogy az elképzelésnek nincsen meg a pénzügyi fedezete. Hangsúlyozta, hogy ez a lépés újabb 300 milliárd forintos lyukat okozna a büdzsében.

"Egyértelművé vált, hogy Matolcsy György a végső kapcsolatát is elvesztette a valósággal" - jelentette ki Vágó Gábor a Wekerle-tervre áttérve. Véleménye szerint ha a nemzetgazdasági miniszter a magyar gazdaságot is képtelen rendbe tenni, akkor a Kárpát-medencei régiót sem tudná fejlődési pályára állítani.

A politikus végül elmondta, pártjuk szeptemberben "Magyarország talpra áll" címmel jelenteti majd meg költségvetési alternatíváját, amelyik "világos utat mutat, hogy hogyan lehetne kikerülni ebből a csávából".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárki: újra mélyponton a gazdasági hangulat

A Tárki felmérése szerint mind a helyzetértékelést, mind a közeli jövőt illetően ismét mélyponton… Tovább olvasom