Kisalföld logö

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 5°C | 15°C

LMP: az Illatos úti sérült hordók elszállítása nem elég

Az LMP értékelése szerint a veszélyes anyagokat tartalmazó hordók elszállításával még nem kármentesítik a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyét, a talaj és a talajvíz tisztítására és cseréjére azonban a jövő évi költségvetés nem tartalmaz forrásokat.
Sallai R. Benedek, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke csütörtökön, sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy a jövő évi költségvetési javaslat kármentesítésre nem tartalmaz forrásokat, holott a telephely talajvizsgálatakor kiderült: a határértéket százezerszeresen meghaladja a rákkeltő, benzol tartalmú anyagok szintje. Közölte: az előzetes becslések szerint mintegy 5 milliárd forintba kerülhet a környezet rendbetétele itt.

A politikus szerint az országban számos hasonló lerakat lehet, „a környezetügy, a környezetbiztonság azonban csődöt mondott", a kormányzat csak ott lép, ahol azt a közvélemény kiköveteli. Bizottságával ezért azt tervezi: körbejárják az ország hasonló telephelyeit, mert szerinte nem ismert, hogy „Százhalombattától Kazincbarcikáig milyen környezetbiztonság valósul meg", de a tíz éve megszűnt Fővárosi Vegyiművek egyéb lerakatairól is alig tudható valami.

A képviselő elmondta, írásbeli kérdésben is rákérdezett arra, hány hasonló méreganyagraktár van az országban, de arra is, ki a felelős a közigazgatásban azért, hogy korábban nem kezdeményezték az Illatos úti telep ártalmatlanítását.

Kedden a Miniszterelnökség azt közölte az MTI-vel: kilenc hónapon belül az összes hulladékot elszállítják az Illatos úti telephelyéről, május végéig pedig elviszik a legveszélyesebbnek ítélt mintegy ezer hordót. Hozzátették: ezzel a kormány megoldja a mérgező terület mintegy tíz éve húzódó tereprendezésének ügyét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma ismét kiderül, miről döntött a kormány

Lázár János elmondja, most miről döntött a kormány. Eddig szó volt a határon túli magyarokról, és a… Tovább olvasom