Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

LMP: az alacsony részvétel rossz jel a demokráciának

Az alacsony választási részvétel mindig rossz jel a demokráciának - értékelte a kampánycsend lezárulta után újságíróknak a részvételi arányokról szóló híreket az LMP kampányfőnöke.
Karácsony Gergely megjegyezte azt is, hogy furcsa módon éppen a legkisebb településeken a legmagasabb a részvétel, pedig a parlamenti választásokon ennek az ellenkezőjét szokták tapasztalni.

Kitért arra is, hogy a parlament megváltoztatta az önkormányzati választás szabályait. Meglátása szerint emiatt a városokban, ahol elsősorban a pártok jelöltjei indulnak, a szavazók úgy érzik, hogy nincs igazi politikai verseny.

Kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a fővárosi közgyűlésben nem lépnek koalícióra.

Hozzátette: habár az LMP konstruktív párt, de a parlamentben és a fővárosi közgyűlésben is ellenzéki pártként akarnak dolgozni. Szavai szerint ez nem azt jelenti, hogy "kerékkötői" lesznek a fővárosi politizálásnak, hanem abban bíznak, hogy a Fidesz általában majd más pártokkal is egyezteti a programját. Megjegyezte, hogy továbbra is megszavaznak mindent, ami az értékrendjükkel összeegyeztethető.

A kampányfőnök az eredmények kapcsán megjegyezte, hogy a budapesti részvétel a választás egyik negatív rekordja lehet.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: "nem titok", hogy az alacsony részvétel hátrányos az LMP számára, mert már a kampány során számoltak azzal, hogy kis pártként, kis szavazótáborral nehezebben tudják mozgósítani szavazóikat, mint a többi politikai erő.

Kijelentette, ezzel együtt is csak azzal lennének elégedettek, ha a tavaszi választásokon Budapesten elért közel 13, illetve a megyei jogú városokban szerzett 8-10 százalékos eredményüket újra képesek lennének hozni.

Hozzátette, személy szerint bízik abban, hogy a fővárosban akár 15 százalékot, míg a megyei jogú városokban átlagosan tíz százalékot teljesítenének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezártak a szavazókörök, megkezdődött a voksok számlálása

Este 7 órakor befejeződött az önkormányzati és települési kisebbségi képviselők választása. Tovább olvasom