Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

LMP: A nyugdíj-államosítás sikkasztás, zsarolással súlyosbítva

Az LMP szerint az Alkotmánybíróság miatt már nem kell félnie a kormánynak, de az Európai Unió előtt még így is elbukhat a "szabad államosítás" tervével.

Az LMP szerint az Alkotmánybíróság miatt már nem kell félnie a kormánynak, de az Európai Unió előtt még így is elbukhat a "szabad államosítás" tervével, miszerint: aki nem lép át az állami rendszerbe, az elveszíti a 24 százalékos munkáltatói járulék után fizetendő állami nyugdíjjogosultságát.

A párt szerda este az MTI-hez eljuttatott közleményében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azon bejelentésére reagált, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező, mostantól csak önkéntes rendszerben a nyugdíjmentő törvénycsomag elfogadása után, amely várhatóan december közepétől lesz érvényes.

Aki a (korábbi) kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad, s erről nyilatkozik, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíj-járulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíj jogosultságból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján.

A Scheiring Gábor LMP-s országgyűlési képviselő által jegyzett közlemény szerint már az első lépés, a 14 hónapos "einstand" sem volt más, mint a szerződéses viszonyokba való önkényes beavatkozás, ugyanis a kormány a mai napig nem mondta meg, mi lesz az átirányított pénzek sorsa. "Most a kormány ezt a sikkasztást egy zsarolással fejeli meg" - írták, mivel szerintük a nyugdíjjogosultság kétharmadának elvétele alighanem a teljes magánnyugdíjpénztári tagságot az átlépésre fogja kényszeríteni.


Korábban:

OS - Akinek kétségei maradtak volna, hogy a kormány teljesen letért a civilizált, demokratikus jogállam útjáról, annak a mai kormányülés a végső bizonyítékot jelentette.

A 14 havi nyugdíjeinstand, majd a magánkasszákból 540 milliárd forint eltapsolása után most itt a "szabad államosítás" terve: aki nem lép át az állami rendszerbe, az elveszíti a 24 százalékos munkáltatói járulék után fizetendő állami nyugdíjjogosultságát.

Már az első lépés, a 14 hónapos einstand sem volt más, mint a szerződéses viszonyokba való önkényes beavatkozás, ugyanis a kormány a mai napig nem mondta meg, mi lesz az átirányított pénzek sorsa. A magánnyugdíjpénztári vagyonok költségvetésbe való betervezése már előre jelezte a kormány szándékát: úgy akarja elsikkasztani a magánbefizetésekből felhalmozott vagyont, hogy még el sem különíti a folyó kiadásra felhasználható bevételektől.

Most a kormány ezt a sikkasztást egy zsarolással fejeli meg: a nyugdíjjogosultság kétharmadának önkényes elvétele alighanem a teljes magánnyugdíjpénztári tagságot az átlépésre fogja kényszeríteni. Azt persze továbbra sem tudni, mi lesz a pénzzel, hogyan, milyen szerv fogja kezelni, lesz-e és ha igen, mikortól – egyéni számla, és hogyan kívánja a kormány a most folyó kiadásokra elköltött százmilliárdokat a jövőben pótolni.

Aggodalomra persze nincs ok, hiszen a kormány megígérte, hogy csak átmeneti a nyugdíjeinstand, ahogy a különadók is csak "átmeneteik" voltak. Nem kell félnünk: az Alkotmánybíróság már padlóra küldve, a tárgykörben nem vizsgálódhat, így nem mondhatja el, hogy hogyan semmizi ki a kormány az állampolgárokkal együtt a jogállamot és a magántulajdon védelmének elvét.

Egy fórum maradt, ahol a kormány elbukhat: az Európai Unió. Ezért az LMP javasolja Orbán Viktornak és csapatának, valljanak végre színt, és zárják rövidre a dolgot, a kormány lépjen ki az Unióból, a keleti széllel biztosan számos vonzóbb, kevésbé akadékoskodó szövetségesre lelhetünk- mondta Scheiring Gábor országgyűlési képviselő, az LMP gazdasági kabinetjének vezetője.


Korábban:

Matolcsy György szerdai bejelentése végleg megpecsételi a nyugdíjpénztárak sorsát. A nemzetgazdasági miniszter közölte: aki valamelyik magánnyugdíjpénztár tagja marad, nem kap nyugdíjat az állami nyugdíjalapból. A pénztárak mellett kitartók ezzel járandóságuk közel háromnegyedét veszítenék el. Ha mindenki átlép az állami nyugdíjrendszerbe, a költségvetés 2700 milliárddal gazdagodik.

A magánnyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező, mostantól csak önkéntes rendszerben a nyugdíjmentő törvénycsomag elfogadása után, amely várhatóan december közepétől érvényes - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón.

Matolcsy György bejelentette: aki a (korábbi) kötelező magánnyugdíjpénztári rendszerben marad, s erről nyilatkozik, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíjból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján.

Eddig kerültük az államosítás szót nyugdíjügyben, de a mai bejelentés tartalmát már nem lehet enélkül leírni – mondta az Indexnek egy neve mellőzését kérő nyugdíjszakértő. A bejelentés nem lehet másképpen érteni, mint úgy, hogy nem kap állami nyugdíjat, aki magánpénztártag marad. Ezek után nyilván százszázalékos visszalépéssel kell kalkulálni.

Az első hírek alapján még számtalan kérdés van, legfőképpen az, hogy visszamenőleges hatállyal hogyan érvényesül az intézkedés: ha egy 60 éves ember negyven évig fizetett az állami alapba, néhány évvel a nyugdíjazása előtt elveszíti jogosultságát, ha magánpénztári tag marad? – veti fel a szakértő. Hangsúlyozta ugyanakkor: 10 százaléknyi felhalmozásból kortól függetlenül lényegében nem lehet tisztességes nyugdíjat kitermelni, így az átlépési kényszer nyilván a fiatalokat is érinti.

A költségvetési hatások persze pozitívak: 2700 milliárd forintnyi, a GDP 10 százalékának megfelelő vagyon áramolhat be az államkasszába, így hiány helyett közel 7 százalékos többlete lehet a költségvetésnek. A januári határidő a szakértő szerint arra utal, hogy a kormány szeretné minél előbb a nyugdíjpénztári vagyon feletti rendelkezést megszerezni. Így sokkal könnyebben lehet a költségvetési törvény szerint jövőre elkölteni szándékozott 528 milliárd forintot előteremteni, a 2700 milliárdos összegre vetítve ugyanis feltehető, hogy ennyi likvid eszköz van a vagyonban.

A szakértő szerint a forintra még akár pozitív hatása is lehetne az intézkedésnek, ha annak csak a számszaki oldalát nézzük, és a tőzsdén sem tart komolyabb reakcióktól. Ugyanakkor az a tény, hogy államosítással felérő, annak minősülő intézkedést hajt végre a kormány, nagyon jelentős bizalomvesztéssel járhat. Ennek forintosítható hatásai megbecsülhetetlenek.

A kormány nyugdíjmentő csomagot fogadott el

Nyugdíjmentő törvénycsomagot fogadott el a kormány - jelentette be a miniszterelnök szóvivője a kabinet ülése után.

Szijjártó Péter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a törvénycsomag keretében megmentik a jelenlegi nyugdíjasok, a magán-nyugdíjpénztári tagok és a leendő nyugdíjasok nyugdíját. Ezzel a csomaggal mindenki jól jár - közölte.

A szóvivő kifejtette: azok a magán-nyugdíjpénztári tagok, akiknek pozitív reálhozamuk volt, úgy léphetnek majd át az állami nyugdíjrendszerbe, hogy megtartják a pozitív hozamot, azt a jövőre vonatkozólag biztonságba helyezhetik. Jól járnak azok is, akik a magán-nyugdíjpénztári tagságukkal veszteséget szenvedtek el, őket ugyanis az állam kompenzálja az átlépés esetén, és nyilvántartja őket úgy, mintha az állami nyugdíjrendszerben lettek volna - mondta, hozzátéve, hogy megmentik a jelenlegi nyugdíjasok nyugdíját is, ugyanis kimondják: a nyugdíjkasszából csak nyugdíjcélú kifizetéseket lehet majd eszközölni.

MTI

Olvasóink írták

134 hozzászólás
 • 134. Boli 2010. november 25. 21:57
  „comment: Nem mondod, hogy eszetlen pártunknak és kormányunknak még további ötletei vannak? Kicsit sokban vannak ezek kommunista elvtársak már nekünk, nekem... Most már kussolhatnának egy kicsit, mert hamarabb tönkremegyünk, mint gondoltuk! Nem lehetne, hogy inkább egy kis gyógykezeléssel ütné el az időt ez a <önként moderálva>!”
 • 133. coment 2010. november 25. 21:38
  „Legújabb : a jövőben a kormány tervei szerint nyugdíjadónak nevezik majd a jelenlegi nyugdíjjárulékokat. Az adó, szemben a járulékokkal, nem keletkeztet szerzett jogot, következésképpen a jövőben a nyugdíjadó befizetése nem jelent automatikus időskori járandóságot.
  Na, akkor KI és MIT garantál?
  "az állami rendszerben a számla örökölhető lesz házastársak között, de a fentiek szerint nem a befizetett összeg, csak a jogosultság - tette hozzá Selmeczi Gabriella"
  akkor mit is fog a gyakorlatban örökölni szerencsétlen házastárs? szolgálati időt ?
  ettől kezdve ez ( ha bárki is eddig kételkedett volna ) bizonyítottan pénzlenyúlás
  És még nincs vége....”
 • 132. Lobbo71 2010. november 25. 17:37
  „Orbán sosem hazudik.

  http://m.blog.hu/zu/zugfirkasz/image/fidesz_mnyp.jpg”
 • 131. szocdem 2010. november 25. 17:12
  „AZ LMP FOGALMI TÉVEDÉSBEN VAN!

  A nyugdíjkasszák lenyúlása sima hivatali hatalommal való visszaélés büntette. Minősített esete, mert "nyereségvágyból" veszik el az emberektől..

  Zsarolás? Talán.

  De ne felejtsük el, hogy a Parlament hozott már oylan végre is hajtott törvényt, amiért később - törvény meg parlament ide vagy oda - egy scomó embert felkötöttek, meg börtönbe küldtek...

  Nem tart örökké a Fideszes képviselők mentelmi joga sem! A bünözők meg a sittre valók ebben egyetértek a kiskunfélegyházi kreténnel...( Ő is.)”
 • 130. gjozsi88 2010. november 25. 16:55
  „jörg!
  121!
  Ha én szeretném a 2. pillért megtartani, akkor miért vesziteném el az én munkám után befizetett 24% után járó nyugdijam 75%-t?
  A járulékom kell, de szolgáltatást nem kapok,...miközben a bűnöm, hogy nem hiszek vakon Viktorba és mert nem szeretném azt remegve várni, hogy mi lesz, ha mégsem lesz 1 millió gyerek és 1 millió új munkahely, mely nélkül az állami rendszer biztosan összeomlik, mert nem lesz elég járulékfizető!
  A 3 pilléres rendszerben a nyugdij 75%-t is elég lesz kifizetni az állami alapból, nem a mostani döntést követő 100%-ot!

  Ha eltüntek a magánpénztári vagyonok, akkor szólj a Matolcsynak, hogy a költségvetésbe rosszul tervezte be a vagyonból befolyó 530 milliárdot...mert az már nincs meg!”
 • 129. fortuna54 2010. november 25. 13:08
  „121-es jörg.Hát ez a kérdés,mit nem lehet ezen érteni.Remélem most világos hozzászóllásod után,valamivel világosabbá vált,mindenki elött.”
 • 128. Boli 2010. november 25. 12:18
  „http://web.t-online.hu/leeds/Megvedik_a_nyugdijpenztarakat.jpg

  Mert hát hazudni tudni kell, meg felejteni és nem emlékezni is... Gratulálunk narancskomcsi elvtársak! Hajrá, előre az orbáni úton!”
 • 127. fióka 2010. november 25. 11:33
  „126. load 2010.11.25. 10:49 -->nem is a magánnyugdijpénztárral van a gond hanem az állammal aki kontrolálatlanul nyelte be a lóvét most gondba vannak tehát elveszik az emberek pénzét 1-2-év és megint kezdődik a lényeg fizess te barom mint a köles mi meg majd hitegetünk milyen jó lessz jó lenne felébredni emberek.”
 • 126. load 2010. november 25. 10:49
  „121. jörg
  "A magánnyp-ak olyan jól kezelték a befizetéseket, hogy 2600 milliérd eltűnt belőle...."
  Jól hangzik, csak nettó hazugság.”
 • 125. mindigatutit 2010. november 25. 10:19
  „"Szijjártó Péter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a törvénycsomag keretében megmentik a jelenlegi nyugdíjasok, a magán-nyugdíjpénztári tagok és a leendő nyugdíjasok nyugdíját. Ezzel a csomaggal mindenki jól jár "-az ok ,hogy a jelenlegi és talán még a 2évi nyugdíjak rendben lesznek,de ez a pénz egyszer elfogy,a hiány megint növekedik,akkor honnan ...... szednek majd pénzt?”
 • 124. kmmk 2010. november 25. 09:35
  „1. atlag magyar ember kozgazdasagi tudasa egyenlo a 0-val, ez kiderult az esz nelkuli hitelfelvetelnel
  2. ha egy maganceg ad valamit(bank, hitel) akkor az jo, ha kovetel, akkor gonosz(bank, hitelvisszafizetes), ha egy magancegbe betesszuk a penzunket es tobbet ad vissza, akkor jo. Tenyleg ilyen egyszeru, fekete feher a helyzet?
  3. hany ember tudta, sejtette, hogy pl: a lehman brothers csode megy, vagy az ir bankrendszer(magancegek) kartyavarkent omlik ossze, gorogoket meg imf es a eu tartja eletben. Ezek utan akkor a MNYP kornyeken mukodo magancegeknel mi a helyzet? Biztos, hogy azok mindig nyeresegesek lesznek, nem mennek csodbe es egyaltalan letezni fognak 20-30 ev mulva?
  4. az hogy egy szam van egy szamlan, az nem jelenti azt hogy az ott is van.
  5. ha bankba tesszuk a penzt, aki befekteti, akkor a bank szemet, ha ugyanezt csinalja a MNYP-i magancegek, akkor az jo, teljesen normalis.
  6. hany europai orszagban van ez vagy valami nagyon hasonlo rendszer, ami nalunk van? Akkor ok mind hulyek es tanuljanak tolunk?

  Furcsak az emberek. Vagyis pontosan lehet tudni hogy egy tomegnek mikor jo es rossz valami.”
 • 123. Komissar 2010. november 25. 09:29
  „no birkáim, ez még mindig semmi.
  az igazi feketeleves majd februárban jön. http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/matolcsy_a_strukturalis_reformok_a_koltsegvetes_mindennteruletet_erintik/2190638/.
  de végül is ezért hozsannáztatok tavasszal.”
 • 122. 1soproni 2010. november 25. 09:21
  „jörg!
  A 4-es pontot. Ha nem kapok az államtól, akkor milyen jogon vonnak le erre 24%-ot a bruttó bérből munkáltatói szinten.”
 • 121. jörg 2010. november 25. 09:17
  „Látom, itt nem változott semmi.....

  1. A szocik anno KÖTELEZŐVÉ tették az átlépést a magánnyp-ba. Az nem zavart senkit?
  2. A magánnyp-ak olyan jól kezelték a befizetéseket, hogy 2600 milliérd eltűnt belőle.... es se zavar senkit?
  3.Nem kötelező visszalépni az államiba, de aki átlép, megmarad az összes felgyűlt pénze.
  4. Ha vaklaki marad a magánban, akkor is KAP nyugdíjat, de nem az államtól, hanem a magántól.
  5. Dde csak annyit, amennyit a magánnyp. kigazdálkodik.
  6.Ha veszteséges a mnyp, akkor kevesebbet......
  7.Ha még rosszabbul gazdálkodnak, esetleg semmit.

  Mit nem lehet ezen érteni?

  amúgy meg továbbra is 5:1 a Fidesz javára....”
 • 120. poto 2010. november 25. 09:01
  „A <moderálva> kormány és parlament holnap megszavazza,hogy az EU-nak semmi köze ahhoz amit ők csinálnak.
  2/3-os többséggel a háta mögött ezt is megteheti.
  Nehogy már a viktornak Brüsszelből valaki beszóljon.
  Kell a lóvé és ezért mindent meg kell tenni.”
 • 119. load 2010. november 25. 08:56
  „117. Szabra
  "...a kötelező " Magánnyugdíj " bevezetése ellen sem emeltük fel szavunkat."
  Talán, mert egy életrevaló ötlet volt.”
 • 118. load 2010. november 25. 08:54
  „114. kolombela
  Akik gondolkodni tudnak, azok vagy el sem mentek, vagy nem a Fideszre szavaztak.”
 • 117. Szabra 2010. november 25. 08:52
  „Nem számít semmit sem az egész, fontos az, hogy a ValóVilág-ot és benne Győzikét, Beja asszonyt, Benkő Dánielt láthassuk minden nap, mert nékünk ez a mindennapi kenyerünk. Ugyan hiányoljuk a fotomodell Heller Ágnest, de reméljük, hogy ami késik az nem múlik.

  Ezenkívül még az is megjegyzést érdemel,. hogy a kötelező " Magánnyugdíj " bevezetése ellen sem emeltük fel szavunkat. Vagy csak azért nem, mert azt nem kísérte ilyen hatalmas ballib. médiahírverés ?????”
 • 116. load 2010. november 25. 08:51
  „112. kolombela
  "Ezt a réteget legfőképp a szemét balliberális elvtársaid termelték ki a 20 év alatt, erre hivatkoznod nonszensz.
  Egyébként nem vagyok mnyp tag,..."
  Akinek bér jellegű jövedelme van, annak kötelező volt manyup tagnak lenni.
  Ezek szerint te is a szemét balliberális elvtársak által kitermelt réteghez tartozol.
  Gondolhattam volna!”
 • 115. miracle. 2010. november 25. 08:27
  „"Mindenki szabadon eldöntheti, mit akar, de aki nem azt akarja, amit mi, azt lelőjük."”
134 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos baleset, teljes útzár az 5-ös főúton, Kecskemét határában

Három sérültje van annak a balesetnek, mely reggel történt az 5-ös főút 75. kilométerszelvényénél,… Tovább olvasom