Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

LMP: a köztársasági elnök kálváriája véget ért

Az ellenzéki párt bízik abban, hogy a következő államfő komolyabban veszi majd a köztársasági elnöki funkciót.
LMP bízik abban, hogy a következő államfő komolyabban veszi majd a köztársasági elnöki funkciót és a nemzet egységét, nem pusztán az őt jelölő pártot akarja majd megjeleníti - jelentette ki az Országgyűlés házbizottságának hétfői ülését követő sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

Az LMP frakcióvezetője, aki üdvözölte az államfő lemondását, egyúttal meg is köszönte Schmitt Pál munkáját. Hozzátette, pártjuk korábban nem értett egyet a Schmitt Pál által megvalósított gyakorlattal, mert azt, hogy "gyakorlatilag olvasatlanul írta alá" a magyar közpolitikát meghatározó törvényeket, nem tartják a korábbi köztársasági elnökök által megteremtett hagyományhoz méltónak.

Jávor Benedek a helyzetet elemezve azt mondta, Magyarország nagyon nagy erkölcsi mélységbe jutott, és habár "a köztársasági elnök kálváriája véget ért, az országé még nem".

A politikus kérdésesnek nevezte, hogy a Fidesz, illetve Orbán Viktor miniszterelnök milyen eljárásban szeretne új államfőjelöltet állítani. A frakcióvezető azt mondta, bízik abban, hogy a jelenlegi ügy tanulságai elegendőek lesznek ahhoz, hogy a kormánypártok "komolyan vegyék" a köztársaság intézményeit és egy komoly eljárás során olyan köztársasági elnököt választanak, aki valóban képes megtestesíteni a nemzet egységét.

Az LMP 2010-ben is alkalmasnak tartotta Sólyom Lászlót államfőnek, de az már Gyurcsány Ferenc volt kormányfő lemondásakor is látszott, hogy milyen "mókás jelenetek" származtak abból, ha azelőtt kezdenek el nevekkel dobálózni, hogy arról az érintettekkel egyeztettek volna - válaszolta egy újságírói kérdésre. Hozzátette, nem akarnak abba a hírversenybe beszállni, hogy ki tud előbb neveket említeni, ezért Sólyom Lászlót is csak akkor tudják komoly jelöltnek tekinteni, ha erről már tárgyaltak vele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona: sem Sólyom, sem Kövér nem megfelelő az államfői posztra

A Jobbik azt kezdeményezi, hogy közvetlenül válasszák az új államfőt. Tovább olvasom