Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

LMP: a közmunka drága, hatástalan és megalázó

Az LMP véleménye szerint a közmunkaprogram drága, megalázó, hatástalan és szegénységben tartja a benne dolgozókat - mondta csütörtöki, a budapesti Nyugati téri aluljáróban tartott sajtótájékoztatóján Szél Bernadett.
Az ellenzéki párt társelnöke úgy fogalmazott, hogy amíg a kormány tavaly 13,5 milliárd forintot költött "valós munkahelyek" megteremtésére, addig a közmunkaprogramra ennek az összegnek csaknem a tízszeresét fordította. Hozzátette, hogy a közmunkások viszont méltatlanul kevés pénzt kapnak a munkájukért, ezért a program csak arra jó, hogy "benne tartsa az embereket a szegénységben".

Arra is kitért, hogy 2011-2012-ben a közmunkásoknak körülbelül csak a 7,4 százaléka talált vissza a nyílt munkaerőpiacra.

A képviselő kijelentette, hogy Magyarországon folyamatosan nő a szegénység, ezért véleménye szerint minden ezzel ellentétes kormányzati kijelentés "sima kampányhazugság". Felhívta a figyelmet, hogy jelenleg az emberek 40 százaléka a létminimum, 17 százaléka pedig a szegénységi küszöb alatt él.

Olvasóink írták

 • 11. oxana 2013. november 10. 13:42
  „10. Santos

  A DDR-ben mindenkinek volt munkája. Ha nem lett volna képzettségem, akkor is mindent elvállaltam volna. Az egyesülés után a nagy Németországban tanultam mégegyszer, mert nem ismerték el a magyar végzettségemet. Az NDK-ban ez nem volt probléma. Ennyi.”
 • 10. Santos 2013. november 08. 17:20
  „1.oxana.Aki mást nem tud,annak nem megalázó.Talán te is mindent válaló munkás vóltán a DDR-ben?”
 • 9. Santos 2013. november 08. 17:13
  „Oxana.Nézd meg,hogy kik végeznek közmunkát akár a németeknél,vagy pl.a magyaroknál.Aki csak kapálgatni,vagy takarítgatni tud és még azt is csak a tangó iramával,nem kereshet annyit mind egy diplomás szakmunkás.Tanulni kell és szórgalmasan dolgozni.Egy diplomázot valaki,nagyon is szégyelheti magát a közmunkát végzö ,semmi máshoz nemértök között.Hogy kevés a fizetés,az biztos,de az a munka nem hoz pénzt a kaszába.”
 • 8. WeiseÖdenburg 2013. november 08. 16:48
  „7.Jó hétvégét,"kinagymamázhatod " magad ! Nálunk is itt van az unoka.”
 • 7. oxana 2013. november 08. 13:35
  „6. WeiseÖdenburg

  Kedves ödenburgi Bölcs, nem volt szándékomban okoskodni. Két ország közötti különbségre akartam utalni. Mindegy, német vagy magyar, a munka nélkül felvett segély egészséges értelemmel rendelkezöknek megalázó. Pedig nem tehetnek róla. Aki megtagadja a közmunkát, mert szerinte megalázó, rossz uton jár. Mert nem tudhatja, milyen lehetöségre lesz alkalma a közmunka során. A németek között is vannak sokan, akik nem mennek el közmunkára. De sok van köztük, akik nem azért nem mennek el, hogy szégyellik, hanem mert az egypár euróért nem gereblyézik össze a faleveleket. Akkor nincs is pénzre szükségük. Korlátok adta lehetöségek közötti megoldásról írsz. A politikusok dolga (lenne) ilyen lehetöséget találni. Na most megyek, elhozom az unokámat a hétvégére.”
 • 6. WeiseÖdenburg 2013. november 08. 11:58
  „Oxana.
  Mindig értékeltem és nagyra tartottam a realitás érzékedet. Igen a munka nem szégyen,sőt !
  Gondolom az nem megalázó munka nélkül felvenni a segélyt.Okoskodni lehet,de a korlátok adta lehetőségek között kell
  megoldást találni.nagyon sok ismerősöm véleménye aki akar dolgozni az talál munkát.A német mentalitás munkához való
  viszonya teljesen más,nem szégyellik azt ha dolgozni kell.A nagy kérdés Orbánnak mit ígértek? A történelem,majd igazol vagy cáfol mindent.”
 • 5. oxana 2013. november 08. 11:39
  „4. load

  Ez Németországban úgy müködik, hogy kapod a szoziális segélyt (munkanélküli segély után), ami kb. 380 euró plussz lakásbérlés 45 négyzetméterig, ha szükséges. Napi hat órában k e l l közmunkát végezni (ha van rá igény), különben csökkentik a segélyt. 120 eurónál többet nem lehet keresni a közmunkával. A 380 euróval nem lehet nagyon ugrálni, egy személynek úgy elég, ha nagyon szorosra fogja az övet. Orbán szerint a közmunkások is beleszámítanak a munkahelybe, akkor elérte a célját. Ez cinikusan hangzik, de így van. Talán az egész segélyrendszert alapjában véve át kellene szervezni. De ki tudná ezt?”
 • 4. load 2013. november 07. 22:09
  „3. oxana
  "...ha az LMP szerint drága, hatástalan és megalázó a közmunka, mit tudnak javasolni? Mi lenne a megoldás?"
  Természetesen az lenne a megoldás, amit Orbán kormányra kerülése előtt megigért a választóknak, a 10 év alatt 1 millió tényleges munkahely.
  Ennek az igéretnek a megvalósítása 3 év alatt időarányosan 300 ezer munkahelyet eredményezhetett volna.
  Pillanatnyilag 275 ezren foglalkoztatottak közmunkával.”
 • 3. oxana 2013. november 07. 19:29
  „2. load

  Köszi, elolvastam. Konténervárosról még nem hallottam közelebbit. De ha az LMP szerint drága, hatástalan és megalázó a közmunka, mit tudnak javasolni? Mi lenne a megoldás? Aki rá van szorulva, mert más lehetöség nincs, az elfogad mindent. (Németországban voltam én is úgy, hogy nem tudtam, hogyan tovább, de elmentem takarítónak egy vállalathoz, kevés pénzért, mérlegképes könyvelöi végzettséggel. Fél év után lett ott egy szabad hely, megkérvényeztem, felvettek. Pedig elötte ott takarítottam. 18 évig dolgoztam ott a szakmámban és soha senki nem éreztette velem, hogy elötte mit dolgoztam.) Soha nem éreztem, hogy megalázó munkát végeztem. Apám sulykolta belém még fiatal koromban, hogy minden munka hasznos a maga módján. Amit ö mondott, az nekem szentírás volt. Tudom, a két országot nem lehet összehasonlítani, nem is akarom. Aki a közmunkát megalázónak tartja, ki merem mondani, "még" nincs szorító anyagi helyzetben.”
 • 2. load 2013. november 07. 17:38
  „1. oxana
  http://hvg.hu/gazdasag/20110830_kozmunka_kisokos_segely_kontenervaros#”
 • 1. oxana 2013. november 07. 17:17
  „Lehet, hogy nem húz ki a szegénységböl, de nem megalázó. Semmiféle munka nem megalázó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljesen megújul a családtámogatási rendszer

A kiskeresetű családok adóját 2014. január 1-jétől tovább csökkentik, a gyereket vállaló fiatalok diákhitelének egy részét átvállalják. Tovább olvasom