Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

LMP: a kormányt egy fikarcnyit sem érdeklik a bajba jutott hitelesek

A kormány egyik leghangosabb ígérete a tavalyi választásokat követően az volt, hogy megteremti azokat az adósságkezelő intézményeket - elsősorban a Nemzeti Eszközkezelő Társaságot – amelyek révén elkerülhető, hogy az emberek tömegesen hajléktalanná váljanak.

Máig ebből semmi sem valósult meg, a kormánypárti képviselők pedig ma világossá tették, hogy fikarcnyit sem érdeklik őket a bajba jutottak problémái.

Az elérhető nyilvános adatok a százezer otthontalan devizahiteles országának képét vetítik előre. A helyzetet súlyosbítja, hogy az átstrukturált jelzáloghitelek közel felénél ebben a félévben lejár a könnyített törlesztéssel járó időszak.

Régiós összehasonlításban a hitellel rendelkező magyar háztartások adósságszolgálata a legmagasabb; a legszegényebb háztartások jövedelmük 30-40%-át a törlesztő-részletekre költik. Eközben a válság óta nagyjából 13%-os ingatlanáresés következett be, vagyis a nem teljesítő hiteleknél a fennálló tartozás meghaladja a fedezetek értékét. A kilakoltatási moratórium pedig hosszabb távon nem képes kezelni a szociális problémákat.

Épp ezért vált halaszthatatlanná, hogy az Orbán-kormány teljesítse nagyvonalú ígéreteit. Az elmúlt 9 hónapban számtalan átgondolatlan ötletről hallottunk, ennek eredményeképp a kormány mára teljesen hiteltelenné vált mind az adósok, mind azok szemében, akik egy jól működő állami bér- és szociális lakás programban látnak kiutat. A miniszterelnök február 25-i Facebook-ra írt bejegyzésében jelezte, hogy a terveket kidolgozták, és tárgyalások folynak arról, hogy a magyar költségvetés és a bankrendszer milyen arányban vállaljon felelősséget a kialakult helyzetért. Ezután március 1-jén tűnt fel egy elképzelés, amely szerint a devizahitelesek megsegítése céljából a kabinet a devizaspekuláció területére merészkedik és befagyasztja a svájci frank árfolyamát.

Sajnálatos, hogy eddig nemhogy életképes részletekkel rendelkező megoldás nem merült fel, de még a Nemzeti Eszközkezelő Társaság által kezelt eszközök köre sincs tisztázva. Azt sem tudjuk, hogy hiteleket vagy ingatlanokat, esetleg bérleti jogot értünk egyáltalán kezelt eszközállomány alatt. A múlt héten benyújtott határozati javaslatban az LMP azt kérte, hogy a kabinet mérje fel a devizahitelesek és a rezsi-hátralékosok helyzetét, valamint a bérlakás helyzetet. A javaslatot a bizottság ma tárgyalta volna, az ülésen azonban a kormánypárti képviselők nem jelentek meg - ami azt mutatja, hogy őket egy fikarcnyit sem érdeklik a bajba jutottak problémái.

Az LMP-nek elfogyott a türelme, az adósoknak pedig a pénze. Szolidáris, a nehéz helyzetbe került állampolgárok számára új lehetőséget biztosító politikára van szükség - a kormánynak ebbe az irányba kell mozdulnia.

Olvasóink írták

 • 8. janika 2011. március 09. 05:22
  „Előbb utóbb elkapják az uzsorásokat és a simliseket ! Csak még nagy a haszna a feltalálók és a szemet hunyóknak e bűnözők mellett.”
 • 7. Tabornok 2011. március 08. 20:10
  „A bedőlt forinthitelesekkel mi lesz? Sokkal több forintos hitelt nem tudnak visszafizetni, mint frankosat, csak erről mélyen hallgatnak.”
 • 6. kisokoska 2011. március 08. 14:59
  „Rommel!! A Fidesznek mennyi sok javaslata volt az elmúlt 8 évben. Talán emlékszik rá! Ha azt mind megvalósították volna akkor Önnek egy falat kenyérre nem jutna. Most, hogy hatalmon vannak , most nincs javaslatuk. Megmondom miért nincs: azért mert eddig is csak azért volt, hogy még rosszabb legyen az ország állapota. Az Ön hozzászólásából kiderül, hogy mindenki más a felelős csak a Fidesz nem. Ön és a többi pártkatona az elmúlt 8 évben is ezt szajkózta.”
 • 5. Eva- 2011. március 08. 07:10
  „Az adópolitika ütötte lik hatalmas!
  még a nyugdíjpénztári megtakarítás sem biztosan fedezi.
  :((”
 • 4. load 2011. március 07. 22:41
  „1. rommel
  Értem.
  Az LMP a hibás.
  Abban is, hogy az első két hónap deficitje 559,7 milliárd forint, amely az éves előirányzat 81,4 százaléka.”
 • 3. dünnyögő 2011. március 07. 18:48
  „Nem arról van szó, hogy nem érdekli a kormányt az adósok ügye. Hanem halvány fogalmuk sincs arról hogyan lehetne helyrehozni bármit is. Valójában csak az a probléma, hogy már számukra sem világos, hogy mi lesz nekik ebben az üzlet.”
 • 2. dorombolok 2011. március 07. 18:31
  „Minden igéret csak a választások megnyeréséig érvényes !! A szegény embert azóta nem csak az ág húzza !”
 • 1. rommel 2011. március 07. 18:01
  „Az LMP-t(Liberális Mágnások Pártja) amúgy sem nagyon izgatja ez a probléma.Arra jó hogy a kormányba egy jót beletudjon rúgni.De megoldást vagy probléma kezelést nem tud(nem is akar) javasolni.Ezt az összetett probléma halmazt megoldani nagyon nehéz lesz.Sok sikert kivánok hozzá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem maradt a kedvezményes nyugdíjon kívül semmilyen ellentételezés

A Honvédszakszervezet szerint a katonai pálya kötelmeiért cserébe mára szinte semmilyen ellentételezés nem maradt a kedvezményes nyugdíjon kívül Tovább olvasom