Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

LMP: A kormány szociális katasztrófát okoz Szabolcsban

A közmunkaprogram megnyirbálása és az önkormányzatok kivéreztetése Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szociális katasztrófához fog vezetni.

A kormány az utolsó szalmaszálat tépi ki a leszakadt kistérségek lakóinak kezéből.

A kormány a Széll Kálmán Tervben hangzatos ígéreteket tesz a közmunkaprogram reformjára, miközben átgondolatlan intézkedéseivel épp szociális katasztrófát idéz elő. Kaufer Virág és Scheiring Gábor, az LMP országgyűlési képviselői borsod megyei önkormányzati képviselőkkel, a záhonyi és a vásárosnaményi kistérség polgármestereivel, lakosaival találkozva azzal szembesültek, hogy a közmunkaprogram visszavágása a térségben drámai következményekkel jár.

A tavalyi 117 milliárd forint helyett idén legfeljebb 64 milliárd jut arra, hogy az önkormányzatok munkát adhassanak dolgozni tudó és akaró embereknek - ott, ahol a vállalkozások erre még nem képesek. Az elvonás nincs tekintettel a hátrányos helyzetű régiókra sem, ahol az önkormányzat sokszor a legnagyobb, vagy az egyetlen foglalkoztató. „A mi 1500 lelkes településünkön tavaly 140 helybelit tudtunk egész évben főállásban foglalkoztatni. Idén 7 fő nyolcórás és 100 fő négyórás foglalkoztatására kaptunk keretet, és azt is csak négy hónapra. Az elmúlt két év keservesen beindított munkája most kárba vész" - fogalmazott egy polgármester. A településen kétségbeesést okoz, hogy megszűnik az útjavításokra létrehozott saját betonkeverő üzem, a helyi zöldségtermesztés és élelmiszer-feldolgozás. A helyi iskolában ezután emelni kell az ebédpénzt, mivel a tanintézmény számára a közmunkaprogram keretében termeltek zöldségeket.

Az LMP szerint a közmunkaprogram hosszú távon nem helyettesíti a valódi munkahelyteremtést, rövidtávon azonban nélkülözhetetlen a túléléshez. A programok hatékonyságát a monitoring szigorításával lehetett és kellett is volna javítani, a drasztikus forráselvonás ezt nem helyettesíti. Mindez akkor történik, amikor a megszorítások miatt kevesebb pénz jut az iskolákra és pedagógusokra, és az önkormányzatok a normacsökkentés miatt további elbocsátásokra kényszerülnek. Az Orbán-csomag pénzt vesz ki a közösségi közlekedésből is, így a leszakadt régiókat még inkább elzárja a világtól. A rokkantnyugdíjas ellátásból várhatóan kikerülő tízezrek pedig a regisztrált munkanélküliek táborát gyarapítják - ezután kilátások nélkül.

A Fidesz-KDNP magára hagyja a leszakadó térségek önkormányzatait az ország legsúlyosabb problémáival. Másodrendű állampolgárokká fokozza le a hátrányos helyzetű régiókban élőket, akik nem jutnak hozzá az alapvető közösségi szolgáltatásokhoz és ezután az elemi létfeltételekhez sem. Az LMP a szociális földprogram kiterjesztésében, a helyben és helyi piacra termelt élelmiszerek előállításában és feldolgozásában, az önkormányzati és lakossági energiagondok enyhítésében, valamint a szociális feladatok közösségi ellátásában látja a kiutat a tarthatatlan helyzetből.

Olvasóink írták

  • 1. AntiFricc 2011. március 04. 17:11
    „Hát menjenek oda elempéék, nyomjanak egy kis drogot a kezekbe és máris jó lesz minden.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális öntöde: 27 ezer kg fémhulladékot foglaltak le

27 ezer kilogramm fémhulladékot foglaltak le a pénzügyőrök egy budapesti ingatlanon. Tovább olvasom